Aalborg Universitet i pressen

Forrige tirsdag d. 16. september 2014

Garanter skal søsætte Danmarks nye bankaktie

16/09/14

Lars Krull, der er seniorrådgiver og bankforsker ved Aalborg Universitet, mener, at det bliver svært for Lars Petersson, der er topschef for Sparekassen Sjælland, at sælge aktier på fondsbørsen. Dette skyldes, at der generelt ikke er vilje til at købe aktier i lokalbanker. Selvom Sparekassen Sjælland har en stor garantkapital ændrer det ikke noget ved, at der ikke er stor efterspørgsel på aktier i lokalbanker, mener Krull. Han fortsætter og siger, det tæller ned, at institutionen tidligere har oplevet store tab.

Flere børsnoteringer i sigte

16/09/14

Ifølge flere eksperter er garantmodellen ved at være fortid. Flere og flere garantsparekasser vil nu prøve at blive børsnoterede. Det er bl. a. Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg Universitet, der mener, at garantsparekasserne er pressede. Krull mener også, at garantsparekasserne har så store udfordringer, at Finanstilsynet burde implementere specifikke regler og grænseværdier. Også Finanstilsynet erkender, at garantsparekasserne måske ikke har lang tid igen.

Fædreorlov er et københavnerfænomen

16/09/14

En ny analyse fra Momentum viser, at fædre fra København og hovedstandsområdet tager langt mere barselsorlov end fædre i provinsen. Otte ud af de ti kommuner, hvor mænd tager mest barsel, ligger i hovedstadsområdet. På landsplan tog 8,7 pct. af mændene barselsorlov i 2013, hvor kvinderne tog op imod 90 pct. Anette Borchorst, professor og ligestillingsforsker ved Aalborg Universitet, fortæller, at tendensen især vedrører højtuddannede. Hun mener desuden, at det spiller en væsentlig rolle, at der i hovedstaden har været fokus på fædres barselsorlov.

De store emner i skotsk valgkamp om selvstændighed

16/09/14

Ifølge Robert Chr. Thomsen, lektor på Institut for Kultur og Globale Studier ved Aalborg Universitet, og Ole Helmersen, lektor i britisk historie ved CBS, er der flere vigtige emner, der danner ramme om den skotske afstemning om uafhængighed. Især spørgsmålet om Nordsø-olien er vigtigt, da det flittigt bruges af både ja og nej-siden. Spørgsmålet om den fortsatte tilslutning til pundet er også centralt. Hvis Skotland river sig løs, ønsker ja-siden at etablere en velfærdsstat, der minder om de skandinaviske, men nej-siden advarer mod højere skatter. Desuden er spørgsmålet om atomvåben centralt for folkeafstemningen.

Ansattes rangliste: Det skal der til for at få job

16/09/14

Et godt eksamensbevis er langt fra vejen til, at man får job i dagens Danmark. Det viser en ny undersøgelse blandt danskerne, hvor de blandt andet har svaret, at erfaringer fra et tidligere job er det allervigtigste, når man skal finde arbejde. Flemming Ibsen, som er professor på Aalborg Universitet, fortæller, at arbejdsgivere primært kigger på erhvervserfaring og personlig udstråling, og at det derfor kan være farligt udelukkende at fokusere på karakterer.

Hurtigere net er på vej

16/09/14

Jesper Gronenberg, som er Public Affairs chef for TDC, anbefaler, at danskerne går sammen i foreninger for at få trukket fibernet ud. Han forklarer, at det er dyrt at få trukket fibernet ud, og at det ikke altid kan betale sig for TDC. Forskningsleder på Center for Netværksplanlægning ved Aalborg Universitet, Michael Jensen, giver Gronenberg ret i, at dannelsen af foreninger kan være en god løsning, hvis man skal have trukket fibernet ud i områder, hvor det normalt ikke vil kunne betale sig.

Flere og flere danskere har langt til arbejde

16/09/14

Andelen af pendlere er steget, og antallet af personer med mere end 50 km til arbejde er steget med 43 pct. på ti år. Det viser en ny analyse fra Momentum. Henrik Harder, der er lektor og forsker i mobilitet og pendling ved Aalborg Universitet, mener, at det er gavnligt for samfundet og samfundsøkonomien at have et mobilt arbejdsmarked. Han fortæller, at en del af forklaringen er, at der er sket en geografisk ændring af jobtilbuddene. Generelt er jobbene flyttet til de større byer. Desuden er der kommet en gruppe af veluddannede, der gerne kører efter jobbet, og for mange er det økonomisk fordelagtigt.

DSB bruger formue på rådgivning

16/09/14

DSB brugte i 1. halvår af 2014 168 mio. kr. til at hyre konsulenter udefra, hvilket er en markant stigning i forhold til både 2013 og specielt 2012. Henning Jørgensen, som er professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, mener, at der er tale om et meget højt niveau af betalinger til eksterne konsulenter, som han ikke kan se en god forklaring på. Han påpeger, at DSB ville kunne få mange fastansættelser for de samme penge. Henning Jørgensen mener, at hvis man i DSB bytter fastansatte ud med konsulenter, så må politikerne bede om en redegørelse.

3F: Regningen for krisen er havnet hos os

16/09/14

De ufaglærte er blevet hårdest ramt under den økonomiske krise, og formand for 3F, Per Christensen, mener, at de ufaglærte har betalt regningen for en krise, som de er uden skyld i. Det er blandt andet sket via stærkt stigende arbejdsløshed og lavere lønstigninger, men også igennem politiske tiltag som for eksempel dagpengereformen. Professor og arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet mener, at man særlig bør fokusere på at skabe lønstigninger. Det er der nemlig økonomiske midler til på arbejdsmarkedet, mener han.