Aalborg Universitet i pressen

Forrige onsdag d. 16. april 2014

Årgang 1979 flytter hjem

16/04/14

Momentum har netop offentliggjort en undersøgelse, hvoraf det fremgår, at i 1979-årgangen er der flest personer i Jammerbugt og Tårnby, som er flyttet tilbage til deres hjemkommune efter endt uddannelse. Undersøgelsen har fulgt alle de børn fra 1979, som har været væk fra deres hjemkommune i mindst to sammenhængende år, siden de afsluttede grundskolen. Borgmester Mogens Gade er tilfreds med undersøgelsens resultater, da kommunen i flere år har arbejdet med bosætning. Kommunen samarbejder med Aalborg Universitet omkring "Tour de Jammerbugt", hvor de studerende bliver kørt rundt i bus og besøger virksomheder i kommunen.

Rådgiver vil de uforudsete omkostninger til livs

16/04/14

Kollisionskontrol, altså det at sikre sig, at bygningens installationer ikke kommer i vejen for hinanden, kan spare mange uforudsete udgifter indenfor byggebranchen. I et forsøgsprojekt hos Bygningsstyrelsen er det lykkedes at reducere antallet af denne type kollisioner til at ligge tæt på nul, og det kommer til at betyde en besparelse på omkring 3 millioner kroner på et 5.500 m² store laboratoriebyggeri, som Bygningsstyrelsen og Aalborg Universitet er gået i gang med at opføre i Esbjerg.

Stormfloder i fortid og fremtid

16/04/14

Danmark er blevet ramt af stormfloder før og vil helt sikkert blive det igen med de klimaforandringer, som er på vej. Professor Torben Larsen på Aalborg Universitet forsker i, hvordan man imødegår disse forandringer. Han mener, at Danmark fundamentalt må ændre strategi på grund af klimaændringerne. Ellers, siger han, vil vi komme til at se store og hidtil ukendte ulykker. Torsdag den 24. april kommer Torben Larsen og holder foredrag på Gråsten bibliotek.

Få nye ideer til fremtidens forretning

16/04/14

Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern inviterer til videnskabsfestival Forskningens Døgn fredag den 25. april fra kl.8.30 til 13.30. Til eventen kan man bl.a. høre, hvordan man som virksomhed kan bygge nye forretningsmodeller med gamle kompetencer. Derudover er der foredrag ved lektor emeritus Niels O. Fruensgaard fra Aalborg Universitet, der vil tale om, hvordan kreative evner undertrykkes ved skolegang, uddannelse og socialisering. Ph.d. studerende Hülya Ucar fra Aalborg Universitet vil fortælle om, hvordan gamle vindmøllevinger kan nedbrydes og genanvendes til værdifulde produkter.

Nye termostater er en god investering

16/04/14

Ifølge et tysk studie kan man ved at erstatte en ældre radiatortermostat med en ny såkaldt living connect ®-radiatortermostat nedsætte sin varmeudgift med 23%. En rapport fra Statens Byggeforskningsinstitut understøtter dette studie og viser, at to-tredjedele af en gennemsnitlig dansk boligs energiforbrug går til opvarmning af boligen. I en bolig med årlige udgifter til opvarmning på 9.000 kroner og eksempelvis syv radiatorer, vil installationen af living connect ®-radiatortermostaterne være tjent hjem på godt to år.

4,2 mio. kr. til Unesco Center

16/04/14

Aalborg Universitets kommende Unesco Center, der bliver det første af sin art i Europa, har fået tildelt 4,2 mio. kr. af Det Obelske Familiefond. Centret kommer til at hedde Unesco Aalborg Centre for Problem Based Learning in Engineering Sciences and Sustainability, og det er en stor anerkendelse af de læringsmodeller, som man anvender på Aalborg Universitet, at det placeres netop her. Desuden har Institut for Arkitektur og Medieteknologi ved Aalborg Universitet fået tildelt 810.000 kr., imens Center for Medicinsk Photonik ligeledes på Aalborg Universitet har fået 2,5 mio. kr.

Brintbil ud af 3D-printeren

16/04/14

I maj afholdes den internationale konkurrence kendt som Shell Eco-marathon i Rotterdam. Målet for de 3000 studerende fra 27 lande, som samles her, er at fremstille den bedste, brændstofeffektive bil. Et hold ingeniørstuderende fra Aalborg Universitet er i gang med at fremstille en lille brintbil, til dels ved hjælp af 3D-printere. Shell Eco fejrer i år 30 års jubilæum, og studerende fra Mekatronikuddannelsen på Aalborg Universitet har deltaget i seks år. Lektor Søren Juhl Andreassen mener at Aalborg Universitet vil klare sig godt, da bilen har gennemgået store forandringer siden sidste år.

Panelet

16/04/14

Enhedslistens ønske om at indføre hårdere straffe overfor økonomisk kriminalitet, vil nok ikke have den store samfundsøkonomiske effekt, mener Lars Bo Langsted, som er professor i strafferet ved Aalborg Universitet. Han mener ikke, at det vil løse nogen problemer, og desuden mener han, at den nuværende strafferamme på op til 8 år, allerede er høj nok. Tom Behnke, som er Retsordfører for De Konservative, mener heller ikke, at strafferammen bør hæves.

Boom i kreative job i København

16/04/14

Der er flere og flere københavnere, som arbejder i kreative job. Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet siger, at der ikke er noget nyt i, at storbyer skaber kreative job. Det foregår over hele den vestlige verden og er en del af den såkaldte oplevelsesøkonomi, som vokser hastigt i disse år, forklarer han. Denne type udvikling trækkes af de højtuddannede, og dem er der flere af i storbyen, fortæller Flemming Ibsen.

Siemens Wind Power ansætter 450 nye folk

16/04/14

Siemens Wind Power udvider sin vingefabrik i Aalborg og ansætter 450 nye medarbejdere. Således satser virksomheden på dansk arbejdskraft frem for outsourcing af produktionen. Professor i produktionsforhold på Aalborg Universitet John Johansen vurderer, at udvidelsen af den danske medarbejderstyrke blandt andet skyldes, at fabrikken ligger tæt på de steder, hvor vindmøllerne skal opføres.

Dialog og synlig struktur giver samarbejdsresultater

16/04/14

Mange gymnasier har efter OK13 haft store problemer med at få samarbejdet til at falde i hak mellem ledelse og medarbejdere. Henning Jørgensen, som er arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, siger, at det faktum, at ledelsen opnåede så meget magt i forbindelse med OK13, har vanskeliggjort samarbejde. Det kan kun løses med dialog, siger han, og derfor er tillidsrepræsentanterne blevet altafgørende figurer. Jørgensen mener, at mange rektorer er bange for deres utilfredse medarbejdere. Derfor mener han, at medarbejderne må være dem, som rækker hånden ud.