Bedre Veje til Ungdomsuddannelse: Kompetencer og Implementering i Forberedende Tilbud (delopgave 3)

Nanna Friche, Niels Matti Søndergaard, Mette Slottved

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskning

Abstract

Formålet med delopgave 3 er ”at indsamle viden om relevante kompetencer hos ledere og undervisere i de forberedende tilbud, og hvordan de kan styrkes”. Endvidere er formålet ”at indsamle viden om effektiv implementering i feltet, og hvordan man mest optimalt udruster medarbejderne til eventuelt ændrede funktioner”. Undersøgelsen har dermed fokus på rammefaktorer af betydning for at skabe virkningsfulde forberedende tilbud til målgruppen af unge mellem 16 og 25 år, som af faglige, personlige eller sociale årsager har behov for ekstra støtte i overgangen til ungdomsuddannelse eller beskæftigelse.

Delopgave 3 har til formål at belyse den eksisterende viden inden for tre temaer:
• Kompetencebehov hos ledere og undervisere
• Opfølgning på kvalitet i og effekter af forberedende tilbud
• Effektiv implementering af nye tiltag i feltet.

Rapporten baserer sig på dansksproget, ikke-peer-reviewed litteratur indsamlet i forbindelse med løsningen af delopgave 2, samt interview med embedsmænd i Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling (MBUL). Givet at hovedparten af det empiriske grundlag for denne rapport trækker på viden indsamlet som led i løsningen af en anden delopgave eller er erfaringsbaserede, har forslag og konklusioner i denne rapport en mere tentativ karakter end i delopgave 2.
Resultaterne lader sig sammenfatte således:

Kompetencebehov hos ledere og undervisere
Den indsamlede viden peger på kompetencebehov hos ledere og undervisere i forberedende tilbud med fokus på:
1. Pædagogisk-didaktisk kompetenceudvikling hos underviserne
2. Kompetenceudvikling i teamsamarbejde hos underviserne
3. Kompetenceudvikling i pædagogisk ledelse og systematisk opfølgning hos lederne.

De pædagogiske og didaktiske kompetencebehov hos undervisere retter sig mod en styrket undervisningskvalitet og metoder, som bedst understøtter læring hos målgruppen i undervisningsrummet. Relevante kompetencer gælder undervisningsmetoder i anvendelsesorientering og praksisnærhed i undervisning, undervisningsdifferentiering og tydelig feedback, klasseledelse og relationskompetence, ressourceorienteret og anerkendende tilgang til elever og kursister samt at skabe fysisk aktivitet, dynamik, variation og afveksling i undervisningen. Tilsvarende kan kompetenceudvikling rettet mod et godt teamsamarbejde virke til at styrke undervisningskvaliteten og smitte positivt af på en række faktorer såsom øget læring blandt elever og kursister, mindre frafald og mindre fravær. Kompetenceudvikling i teamsamarbejde skal understøttes af pædagogisk ledelse på den enkelte institution. Kompetenceudvikling i pædagogisk ledelse handler om at klæde lederen tættest på underviserne på til at sikre, at underviserne har de nødvendige kompetencer i forhold til kerneopgaven, til at sparre med underviserne om deres undervisning samt til at sikre hensigtsmæssige rammer for undervisningen.

Når en styrket opfølgning skal føre til øget kvalitet i de forberedende tilbud, er det vigtigt, at opfølgningsarbejdet tænkes sammen med den enkelte institutions samlede virksomhed. Det er afgørende, at der sker en kompetenceudvikling på institutionerne, så de selv er i stand til at varetage opfølgnings- og kvalitetsudvikling og følge op på egen pædagogisk praksis. Her forekommer det relevant, at især den pædagogiske ledelse har indsigt i og forståelse for systematisk opfølgnings- og kvalitetsarbejde samt gevinster og faldgruber forbundet hermed.

Opfølgning på kvalitet i og effekter af forberedende tilbud
Af den indsamlede viden fremkommer tre udfordringer vedrørende styrket opfølgning på kvalitet og effekter. Udfordringerne handler om begrænset organisatorisk kapacitet, anvendelse af målingsmetoder og begrænset fortrolighed med systematisk databrug i institutioner for forberedende tilbud. Disse udfordringer leder til anbefalinger om kompetenceudvikling i generering og anvendelse af data om effekter og kvalitet i undervisning og uddannelser.

Effektiv implementering
Den indsamlede viden peger på, at en effektiv implementering i forberedende tilbud skal bero på dobbelt perspektiv: et institutionsspecifikt og et tvær-institutionelt perspektiv. For at styrke kvaliteten i forberedende tilbud og skabe bedre veje til ungdomsuddannelse eller beskæftigelse skal implementering af nye tiltag både have fokus på at skabe kapacitet til forandring i den enkelte institution og i de tvær-institutionelle samarbejder omkring forberedende tilbud. Undersøgelsen peger på, at implementering kan understøttes med vedholdende ledelsesopbakning, medarbejderinvolvering og kompetenceudvikling i institutionerne, eventuelt understøttet af læringskonsulenter fra ministeriet.
OriginalsprogDansk
ForlagKORA Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning
Antal sider29
ISBN (Elektronisk)978-87-7488-922-9
Rekvirerende organisationUndervisningsministeriet
StatusUdgivet - 2017
Udgivet eksterntJa

Emneord

  • Forbederende tilbud
  • Unge
  • ungdomsuddannelse, uddannelsesvalg, vejledning. 10. klasse

Citationsformater