Design and pilot testing of a dietary assessment methodology for children at school

Mette Hansen, Rikke Laursen, Bent Egberg Mikkelsen

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskning

Abstract

Baggrund: Ernæringens indvirkning på individers sundhed, og bæredygtigt forbrug, er begge emner der længe har været på den offentlige og politiske dagsorden, men ofte betragtet som to særskilte debatter. Dette er overraskende, eftersom mange innovationsprojekter indenfor fødevareområdet drejer sig om både sunde kostvaner og bæredygtigt forbrug (økologisk kost). I dette projekt er det sammenhængen imellem disse to forhold der udgør baggrunden for studiet. Undersøgelser har vist, at økologiske kantiner generelt tenderer til at servere sundere menuer end tilsvarende konventionelle kantiner, men der findes stadig ingen undersøgelser, foretaget med skolemadsordninger som fokusområde.

Formål: Formålet med denne rapport er at undersøge og udvikle metoder der kan belyse sammenhængen mellem børns spisevaner og økologiske indkøbspolitikker på danske folkeskoler.

Metode: På baggrund af faglitteratur, de nationale kostråd samt erfaringer fra andre succesfulde spørgeskemaundersøgelser, er der udarbejdet et selvadministreret spørgeskema, der belyser børnenes spisevaner. Spørgeskemaet er testet via ekspertvurderinger og Tænke-Højt Interviews, hvorefter justeringer er blevet integreret i spørgeskemaet.

Konklusion: Børn i danske 6. klasser kan benyttes som respondenter i undersøgelsen, hvis der tages særligt hensyn til deres læseevne og kognitive udvikling. Det er vurderet at et tværsnitsstudie vil være en tilstrækkelig metode til at undersøge sammenhængen mellem økologiske indkøbspolitikker og børnenes spisevaner. En variation af et 24-timers Kost Interview, et Frekvensspørgeskema og den metode til måling af børns viden som blev udviklet i dette studie vil kunne sammensættes i et spørgeskema, sådan at dette samlet set bredt vil kunne belyse børns spisevaner. Repræsentative 6. klasser på skoler som har valgt at tilbyde økologisk mad til eleverne udvælges via cluster sampling og matches med tilsvarende klasser på skoler som har valgt at tilbyde konventionel mad til eleverne, hvorefter resultaterne kan sammenlignes.

OriginalsprogEngelsk
ForlagBioforsk
Antal sider29
ISBN (Trykt)978-82-17-00569-8
StatusUdgivet - 2010
NavnBioforsk
Nummer150
Vol/bind4

Emneord

  • Skole
  • Skolemad
  • Økologisk
  • Danmark

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne om 'Design and pilot testing of a dietary assessment methodology for children at school'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

Citationsformater