Hvorfor bliver plastikken gul?

Publikation: Bidrag til tidsskriftBidrag til avis - Kronik

Abstract

Newton har talt med professor Jesper de Claville Christiansen fra Institut for Mekanik og Produktion ved Aalborg Universitet:

”Plast er lavet af kulstof ligesom papir og os selv. I plast findes nogle lange kædeformede molekyler, som kan gå i stykker, hvis de udsættes for bestemte påvirkninger. Det kan for eksempel være UV lys, synligt lys, ozon, forurening, urenheder fra fremstillingen, ilt og varme. Når de kædeformede molekyler i plastikken går i stykker kan det medføre, at plastikken ændrer farve.
Det er grundlæggende de samme påvirkninger der kan ødelægge plast, som også ødelægger vores kroppe. Et godt eksempel er sollys. I kroppens celler kan påvirkning af sollys skabe forandringer i cellerne, der kan forårsage hudkræft. For plast kan påvirkning af sollys medføre, at de lange molekylekæder rives over. Der, hvor kæden er gået fra hinanden, dannes et reaktiv punkt i materialet, der kaldes en fri radikal, som kan reagere med omgivelserne, f.eks. ilt fra luften. Når denne proces sker, vil de dannede nedbrydningsprodukter ofte have en gullig farve.
For at mindske plastens reaktion med ilt tilsættes antioxidanter til plastikken under fremstillingen. Antioxidanter beskytter plasten på samme måde som de naturlige antioxidanter C- og E-vitamin beskytter vores kroppe. Selvom man tilsætter langtidsantioxidanter, vil de med tiden forsvinde fra plastikken, som dermed mister sin beskyttelse og igen kan reagere med ilten og blive gullig. Langtidsantioxidanterne i plast kan desuden også selv bidrage til noget af gulfarvningen. Når antioxidanterne reagerer med ilt bliver de nemlig selv gule.
Misfarvningen kan også skyldes snavs og forurening udefra, som f. eks. tobaksrøg, mados, cremede fingre, der trænger ind i plasten.
Farvestofferne i plast kan bestå af organiske farvestoffer, som er rigtigt flotte. Men de er ligesom plasten også udsat for nedbrydning og kan derved ændre farve.
Når man kan tage en LEGO-klods, som er fremstillet på to forskellige maskiner og se, at de er ens i farven, så skyldes det stor præcision i produktionen. Plasten i de to maskiner får altså samme påvirkning. Ud over præcision i fremstillingen er der også et fantastisk stort fokus på, at man skal anvende sikre stoffer, der ikke ændrer farve over tid. Det er bl.a. derfor, at legetøj som LEGO ikke er billigt, for forskning, sikkerhed og lang holdbarhed koster.”
OriginalsprogDansk
TidsskriftJyllands-Posten
ISSN0109-1182
StatusUdgivet - 3 jun. 2012

Citationsformater