Industriarbejdere mellem tradition og forandring: om interesser og læreprocesser blandt danske industriarbejdere

Emmett Caraker

Publikation: Ph.d.-afhandling

1185 Downloads (Pure)

Abstract

Eksisterer det klassiske arbejderkollektiv, på hvilke betingelser og hvorfor? Det er denne afhand-lings problemstilling. Undersøgelsen foregår i 2 industrivirksomheder, og i alt 80 industriarbejdere er interviewet. I den ene case møder industriarbejderne efter en virksomhedsoverdragelse ledelsens krav om fleksibilitet i stor skala. Det undersøges, hvordan en fagpolitisk stærk industriarbejder-gruppe fornyer interessetolkningerne. I den anden case er fagligt arbejde under opbygning i en nyoprettet virksomhed. En forholdsvis stor andel er ikke medlem af LO-fagbevægelsen, men af Kristelig Fagbevægelse. Dette er usædvanligt for større industrivirksomheder, og spørgsmålet er, hvad det betyder for kollektiviteten?  Interesser og læreprocesser udforskes for begge grupper.

Undersøgelsen viser, at industriarbejderne er partipolitisk fragmenterede og forskelligt forpligtet på den klassiske solidaritet. Alligevel finder fælles tolkninger og interessebaseret sammenhold sted. Fleksibilitet, effektivitetsmålsætninger og nye produktionskoncepter vanskeliggør interessevareta-gelse og kan erodere sammenhold og hverdagssolidaritet. Men ledelsespolitikken vedligeholder samtidig kollektivitet og bevidsthed om fagforeningers nødvendighed. Arbejderkollektivet udgør således fortsat en refleksionsbasis - også på tværs af medlemskab af de forskellige fagbevægelser.

Der argumenteres for, at ikke alt kan forstås gennem "individualiseringstesen" og "teorien om det rationelle valg". Teorien om arbejderkollektivet har - trods skift i produktionsformer - vist sig at være en relevant ramme for forståelsen af det kollektive. Afhandlingen bidrager teoretisk til Lysgaards kollektivteori.

Emneord: Arbejderkollektiv, individualisme, kollektivisme, solidaritet, fagforeningsbevidsthed, rationel choice teori, free rider, fagpolitiske læreprocesser, hverdagsbevidsthed, realitetsmagt, industrial relations, tillidsrepræsentanter, decentralisering, deregulering, konfliktret, fordisme, postfordisme, fleksibilitet, produktionskoncepter, Lean, effektivitetsmålsætning, HRM, Det Udviklende Arbejde, Kristelig Fagbevægelse, organisationsfrihed, Sverre Lysgaard, Mancur Olson, E. P. Thompson, Michael Vester, E.O. Wright, Claus Offe, Thomas Leithäuser, Regina Becker-Schmidt, Oscar Negt.

OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedAalborg
Udgave2.
Udgiver
ISBN'er, trykt978-8792174062
StatusUdgivet - 2008

Citationsformater