Barndom og pædagogisk kvalitet i dagtilbud: En hvidbog

Torben Næsby

    Research output: Book/ReportReportCommunication

    Abstract

    Viden fra forskningen skal gøres tilgængelig og anvendelig for alle, der træffer beslutninger om dagtilbud, uanset om du er lovgiver, kommunalbestyrelsesmedlem, embedsmand, institutionsleder eller pædagog i et dagtilbud.
    Meget taler for, at der er et behov for at indsamle og vurdere kvaliteten af det pædagogiske arbejde i dagtilbud. Det kan ske gennem forskningsbaserede og afprøvede vurderingsredskaber og metoder, som på sigt sætter det pædagogiske personale i stand til på egen hånd at dokumentere og vurdere kvaliteten i det pædagogiske tilbud.
    Samtidig skal redskaberne og metoderne tilvejebringe viden, der gør beslutningstagere på de forskellige politiske og administrative niveauer i stand til at træffe beslutninger på et kvalificeret grundlag.
    Pædagogisk kvalitet skal vurderes af fagets professionelle – og af forskningen – og formidles i en sådan form, at det kan kvalificere politiske beslutninger inden for området.
    Når pædagogisk kvalitet ikke er endegyldig, og når der ikke findes endegyldige mål for kvalitet i dagtilbuddene, kan det føre til, at vi accepterer en meget stor spredning og store forskelle i kvalitet på alle niveauer. Det taler for, at der bør være en række nationale standarder, som siger noget om, hvad betingelserne for god kvalitet er.
    På nuværende tidspunkt er der megen forskning, der viser, at normeringer, antal af uddannede pædagoger, pædagogernes faglige viden, systematik i arbejdet og deres tilgang til børnene, er vigtige forudsætninger for høj kvalitet. Men der er også forskning, der viser, at disse betingelser endnu ikke er til stede overalt – der er med andre ord stadig meget at tage fat på, før vi er i mål.
    Denne hvidbog er et bidrag til dette arbejde.
    Original languageDanish
    Place of PublicationAalborg
    PublisherBoD
    Edition2
    Number of pages82
    ISBN (Print)9788771701333, 978-87-7170-457-0
    Commissioning bodyDanmarks Tænketank for Børns Opvækst og Uviklingsvilkår
    Publication statusPublished - 2015

    Cite this