Faculty of Humanities (Ekstern organisation)

McIlvenny, P. (Medlem)

  Aktivitet: MedlemskabMedlemskab af forskningsnetværk eller ekspertgruppe

  Beskrivelse

  Centre for Discourse Studies

  Center for Diskursstudier hører under Institut for Sprog, Kultur og Æstetik i Det Humanistiske Fakultet. Formålet med dette center er at støtte lokale forskere og studerende i tværfaglig forskning i diskursstudier. Centeret oprettet i marts 2002.

  Diskursstudier er en bred betegnelse, der rummer mange forskellige tilgange til studiet af diskurs og diskursive fænomener. Selv om mange traditioner har rødder i discipliner, såvel som i nationale og regionale sammenhænge, så bliver disse tilgange i stigende grad tværfaglige og går på tværs af nationale grænser. Forskere inden for fx anvendt lingvistik, sociologi, politologi, psykologi, etnografi, kommunikation og kønsstudier anser diskursbegrebet og de fremherskende kvalitative metoder, som er blevet udviklet til at udforske diskurs, for at være stærke og effektive redskaber. De har indledt en produktiv dialog for at undersøge fænomenerne på nye måder, som fremmer tværfaglighed.

  Det er en grundlæggende antagelse, at sproget er konstituerende for det sociale liv. Mange tilgange har en kritisk interesse i spørgsmål som magt, ulighed og ideologi, dvs. de bliver naturaliseret, forhandlet og modstået i diskursive praksisser. Studiet af diskurs er et vigtigt element i et demokratisk samfund, da det kan stimulere til en kritisk bevidsthed om sprog i række forskellige kontekster.

  Emner af interesse for Center for Diskursstudier omfatter: Reklamer og salgsfremmende litteratur, massemediediskurs, racisme og (hetero)sexisme, interkulturel diskurs, diskurs om miljøproblematikker, digital diskurs og Internettet, integrations- og tilpasningsdiskurs, sprog og nyliberalisme, diskurs i professionelle eller institutionelle rammer, politisk diskurs, bioteknologisk diskurs, litterær diskurs..


  Emneord: diskursstudier
  Navn: Board member

  Body type: Centre board
  Periode1 maj 200231 dec. 2010
  Sted for afholdelseFaculty of Humanities

  Emneord

  • diskursstudier