Stieg Larsson og den politiske krimi

  Aktivitet: Foredrag og mundtlige bidragForedrag og præsentationer i privat eller offentlig virksomhed

  Beskrivelse

  Krimien er en særdeles bred genre, der kan sætte mange forskellige emner til debat. Særligt har krimien en evne til at være samfundskritisk og politisk orienteret. Dette er en tradition, vi kender godt inden for den skandinaviske krimi, hvis samfundskritiske spor som regel altid forholder sig til Mai Sjöwall og Per Wahlöös klassiske tibindsværk Roman om en forbrydelse.


  Stieg Larsson er i dag den mest eksponerede skandinaviske krimiforfatter, hvilket igen har fået fornyet kraft efter filmatiseringerne af den såkaldte Millenium-trilogi. Stieg Larsson planlagde også, som Sjöwall og Wahlöö, at udgive ti bind om makkerparret Blomkvist og Salander, men det blev som bekendt kun til tre, inden han døde i en ung alder. Men Larsson nåede for alvor med sine tre romaner igen at sætte den skandinaviske politiske sammenhæng til debat.


  Foredraget her tager udgangspunkt i Stieg Larssons tre romaner. Det er for det første værker, der på ingen måde skjuler sine inspirationskilder. Særligt stærkt står Astrid Lindgren i denne sammenhæng, mens Larsson tydeligvis også er belæst inden for den skandinaviske og internationale krimitradition. For det andet har Larsson også et meget tydeligt politisk sigte med sine romaner, hvilket i den sidste ende leverer et temmelig dystopisk syn på særligt det svenske samfund. Et samfund, hvor selvtægt tilsyneladende er den sidste udvej. For det tredje bærer romanerne en interessant kristen symbolik, der giver anledning til at diskutere krimiens forhold til det kristne.
  Emneord: Krimifiktion, Politik, Velfærd, Samfund, Skandinavien
  Periode3 nov. 2009
  BegivenhedstitelStieg Larsson og den politiske krimi
  BegivenhedstypeKonference
  ArrangørBjerringbro Folkeuniversitet
  PlaceringGudenåhuset, Bjerringbro, DanmarkVis på kort

  Emneord

  • Krimifiktion
  • Politik
  • Velfærd
  • Samfund
  • Skandinavien