Syntaktisk Stilistik

Brunø, L. (Oplægsholder)

Aktivitet: Foredrag og mundtlige bidragForedrag og præsentationer i privat eller offentlig virksomhed

Beskrivelse

På Aalborg Universitet har vi i nogen tid været i gang med et større forskningsprojekt kaldet Syntaktisk Stilistik. Projektet har (mindst) to formål. For det første skal det genoplive stilistik som et sprogvidenskabeligt forskningsområde, der, hvis man ser bort fra undersøgelser af enkelte litteraturhistoriske perioders stil, ikke har været grundigt behandlet siden Albeck (1939) og Gall Jørgensen (1996). For det andet går projektet ud på at opstille en stilistisk model og deraf følgende stilistiske beskrivelse på syntaktisk grund i stedet for næsten udelukkende at basere undersøgelsen på ordforekomst samt brugen af troper og figurer. Ordklassers forekomst, samt troper og figurer skal naturligvis have plads i stilistikken, men det må blot ikke være de eneste undersøgelsesområder.
Syntaktisk Stilistik tager sit udgangspunkt i en antagelse om en række forskellige stiltyper med særlige syntaktisk og stilistiske træk. Den stilistiske model kombinerer således morfologiske og syntaktiske egenskaber, såsom konstituenters forekomst, materiale, underkategorier og placering på sætningsskemaets pladser. Det forventes, at de forskellige stiltyper vil anvende forskellige underkategorier af konstituenter, ligesom placeringen af disse vil variere fra stiltype til stiltype.
Vi vil i vores foredrag præsentere nogle af delkonklusionerne på arbejdet, idet vi behandler, hvad vil kalder den handlingsregulerende stil, demonstreret via kogebøger fra før og nu.
Periode11 okt. 2012
Begivenhedstitel14. Møde om Udforskningen af Dansk Sprog
BegivenhedstypeKonference
Konferencenummer14
PlaceringAarhus, Danmark