Bøderegn over Københavns cyklister: Københavns Politi ryster på hovetdet af de københavnske cyklister efter at have skrevet næsten 700 bøder ud på mindre end en uge

  • Anette Jerup Jørgensen

Presse/medie

Beskrivelse

Sociolog Anette Jerup Jørgensen fra Aalborg Universitet har forsket i, hvordan trafikanter opfatter deres overtrædelser af færdselsloven. Hun har først og fremmest beskæftiget sig med bilister, men hun ser lighedspunkter i, hvordan cyklister undskylder deres lovovertrædelse.

»Principielt mener danskerne, at loven skal holdes, men i konkrete situationer, vurderer de, hvornår det kan være acceptabelt at bryde loven. Det er en generel tendens, der gælder for alle områder,« siger hun.

Anette Jerup kalder det et karakteristisk træk ved det moderne samfund: At man forholder sig kritisk over for loven og gennem forhandling, dvs. snak med andre, finder sit eget ståsted i forhold til lovgivningen.

Loven skal være funktionel, men også have moralsk legitimitet i befolkningen. Og det får den først, når vi snakker om meningen med moralen i den. Vi følger ikke bare loven, medmindre det giver mening for os selv. Det står i modsætning til tidligere, hvor vi var et mere traditionsbundent samfund, siger hun.

Periode18 jul. 2007

Mediebidrag

1

Mediebidrag

  • TitelBøderegn over Københavns cyklister: Københavns Politi ryster på hovetdet af de københavnske cyklister efter at have skrevet næsten 700 bøder ud på mindre end en uge
    Mediets navn/udløbMorgenavisen Jyllandsposten
    MedietypeTryk
    Dato18/07/2007
    PersonerAnette Jerup Jørgensen