DEBAT: Bør ny viden altid fagfællebedømmes før ibrugtagning?

Presse/medie

Beskrivelse

Akademia og paradigmet om evidensbaseret medicin står over for mange udfordringer i forhold til hurtigt at få ny viden anvendt til befolkningens bedste.

Periode2 apr. 2024

Mediebidrag

1

Mediebidrag

 • TitelDEBAT: Bør ny viden altid fagfællebedømmes før ibrugtagning?
  Grad af anerkendelseNational
  Mediets navn/udløbUgeskrift for Læger
  MedietypeInternet
  Land/OmrådeDanmark
  Dato02/04/2024
  BeskrivelseAkademia og paradigmet om evidensbaseret medicin står over for mange udfordringer i forhold til hurtigt at få ny viden anvendt til befolkningens bedste.

  Traditionelt er videnskabelige metoder kendetegnet ved at være grundige, ressourcekrævende og langsommelige, og samtidig fundamentet for at klinisk praksis baseres på stærkeste evidens. Desværre kan vejen fra hypotese, over evidens-generering, til implementering af ny viden være urimelig lang. Det tager i gennemsnit 17 år fra første videnskabelige publikation til implementering af et nyt lægemiddel eller device [1]. 17 år er lang tid! I november 2022 udkom ChatGPT, og i hver eneste efterfølgende måned er der sket store, innovative forbedringer. Med den udvikling i tankerne og med øje for implikationerne for sundhedsvæsenet rejser det en række spørgsmål: Hvordan harmonerer denne hurtige udvikling med en langsommelig forsknings- og implementeringsproces? Kan akademia fortsætte med at være aktuel, når markedet bevæger sig eksponentielt? Hvordan optimeres national implementering af fx sundhedsteknologier?
  Producer/forfatterAndreas Pihl, Milan Mohammad, Johannes Bjerva, Jens Søndergaard
  URLhttps://ugeskriftet.dk/debat/bor-ny-viden-altid-fagfaellebedommes-ibrugtagning
  PersonerAndreas Pihl, Milan Mohammad, Johannes Bjerva, Jens Søndergaard

Emneord

 • Fagfællebedømmelse
 • AI