Beskrivelse

Bogen "Den fjerde rytter" er skrevet af historieprofessor Poul Duedahl fra Aalborg Universitet og museumsinspektør Jeanette Varberg fra Nationalmuseet, og de har leveret ”en uhyre velskrevet og fængslende bog om 10.000 års epidemihistorie” skriver anmelderen.

Bogen udkom i efteråret 2020 og har således starten af covid-19-epidemien med. Den slutter af med overvejelser om, hvordan denne epidemi vil sætte sig spor. Den fortæller også, hvordan langt de fleste epidemier skyldes den måde, vi mennesker har indrettet os på. Den fortæller om en række af de epidemier, der gennem årtusinder har hærget, hvordan der blev reageret på dem, og hvilke følger de fik, og om hvordan epidemier vil vende tilbage igen og igen, særlig på grund af vores særlige forhold til dyr, da størstedelen af menneskers sygdomme stammer fra dem. Mæslinger, tuberkulose og kopper kommer fx oprindelig fra kvæg. Pesten kommer fra rottelopper og influenza fra grise og fugle. Malaria spredes gennem myg, aids er vandret fra aber til mennesker, og ebola stammer fra flagermus.

Historien om 10.000 års epidemihistorie sætter i det hele taget covid-udbruddet ind i en større sammenhæng, og er alt i alt et stykke ”fremragende formidling” mener anmelderen.

Periode11 mar. 2021

Mediedækning

1

Mediedækning