Historien bruges til at fremme nye agendaer

Presse/medie

Beskrivelse

I Charlottesville i USA har historiske monumenter den seneste tid været genstand for stor debat. Statuerne, der forestiller generaler fra den amerikanske borgerkrig, bliver nemlig beskyldt for at romantisere slaveri.
I den forbindelse tager ugens podcast til Rigsarkivets overdådige Harsdorffssal og møder historiker Lif Lund Jacobsen, der netop er hjemvendt fra Nordisk Historikermøde, hvor 500 historikere mødtes i Aalborg.

På samme måde som i USA (dog på langt roligere facon) handlede en del af debatten på historikermødet også om statuer, og Lif Lund Jacobsen holdt oplæg om den internationalt kendte danske forsker Inge Lehmann.
Inge Lehmann står nemlig model til et nyt monument, der skal stå på Vor Frue Plads i København, og ifølge Lif Lund Jacobsen er det med til at fremme en vis samfundsagenda.
Københavns Universitet lagde nemlig vægt på, at monumentet skulle være af en kvindelig forsker – »med tryk på kvinde,« forklarer Lif Lund Jacobsen
I podcasten kan du høre meget mere om Inge Lehmanns fantastiske forskerkarriere og desuden høre, hvorfor det giver mening, at nogen forsker i æggebakkernes historie.

Medvirkende: 
- Lif Lund Jacobsen, arkivar og forsker på Rigsarkivet
- Bo Poulsen, lektor på Aalborg Universitet
- Jørn Brøndal, lektor på Syddansk Universitet
- Jonas Salomonsen, nyhedsredaktør på Videnskab.dk

Vært og producent: Jais Baggestrøm Koch
Musik: Jais Baggestrøm Koch

Periode25 aug. 2017

Mediebidrag

1

Mediebidrag

Konference

TitelDet 29. Nordiske Historikermøde
PlaceringAalborg Kongres og Kultur Center, Aalborg, Danmark
Periode15 aug. 2017 → 18 aug. 2017