Overtro: Bliver 2013 et ulykkesår?

Presse/medie

Beskrivelse

Hvis man er overtroisk, er det ikke sjovt at træde ind i 2013. For så varsler tallet 13 uheld og ondskab. I anledning af årsskiftet undersøger Videnskab.dk myterne om 13-tallet.

Tempelriddernes ulykkesdag var den 13.

En dansk kulturforsker har et andet bud på, hvordan 13 er blevet et ulykkestal. Myterne om tallet stammer fra 1300tallets Frankrig, siger han:

»Overtroen omkring tallet 13 udspringer antageligvis af, at den franske konge Filip d. 4. i 1307 beordrede en blodig forfølgelse af tempelridderne. Den ordre blev udstedt fredag den 13. oktober,« forklarer Kim Toft Hansen, som er adjunkt på Aalborg Universitets institut for Kultur og Globale Studier.

Det er dog helt normalt, at der er uenighed omkring, hvordan en bestemt overtro er opstået, understreger Kim Toft Hansen, som har analyseret overtro, monstre og mystik i moderne litteratur og film.

For ingen kan vide præcist, hvordan overtroiske myter bliver født, vurderer forskeren.

»Overtro opstår som udgangspunkt ud fra en mangel på viden. Det er i en overskridelse af det fornuftige at overtroen opstår. Det kan opstå i den enkeltes liv ved at denne oplever noget, som ikke kan forklares ud fra de begreber, man normalt har,« forklarer Kim Toft Hansen.

Ingen kender kilden

En persons fortælling om noget mystisk, der er sket i hverdagen, for eksempel ved et bord med 13 personer, bliver efterhånden til en udbredt opfattelse af, at tallet 13, en sort kat, en stige eller et knust spejl bringer ulykke.

Til sidst er der ingen, der ved, hvor myterne kommer fra:

»Fortællingen bliver overleveret, så myten overlever, selv om fortælleren eller hovedkilden forsvinder. De færreste ved, hvem det er, der oprindeligt har haft dårlige erfaringer med tallet 13, men alligevel fastholder vi en idé om, at der er noget særligt ved tallet,« siger Kim Toft Hansen.

»På den måde bliver individuelle fortællinger til kollektive mytologier, som kommer til at fremstå som en sand beretning, der videreformidles fra generation til generation,« fortsætter han.

Behov for at være en del af noget større

Overtro på tallet 13 er formentlig opstået, fordi mennesker har et indbygget behov for at finde forklaringer på, at noget ubegribeligt sker.

»I postmodernismen er der sket det, at religion, spiritualitet og overtro efterhånden er blevet udtryk for det samme. Religion, spiritualitet og overtro kommer fra, at mennesker har en fornemmelse for at være en del af noget større, som de ikke kan kontrollere. Noget metafysisk,« siger Kim Toft Hansen.

13-tallets mystik er altså formentlig opstået, fordi nogen på et tidspunkt for et uvist antal år siden, har haft brug for at forklare en ubegribelig, ulykkelig hændelse. Personen har fortalt historien videre til én, som har fortalt den videre til en anden, og sådan er det fortsat helt indtil i dag, hvor vi netop er kommet ind i år 2013.

Periode1 jan. 2013

Mediebidrag

1

Mediebidrag

 • TitelOvertro: Bliver 2013 et ulykkesår?
  Mediets navn/udløbvidenskab.dk
  MedietypeInternet
  Dato01/01/2013
  Producer/forfatterAnne Ringgaard
  PersonerKim Toft Hansen

Emneord

 • Overtro