Velkommen hjem: Danskere vil tage imod svindelmistænkte Britta Nielsen i lufthavnen

Presse/medie

Beskrivelse

»En omvendt Robin Hood«

Menneskers fascinationen ved spektakulære forbrydelser er ikke noget nyt. Alligevel er forbrydelsen, som Britta Nielsen er mistænkt for at have begået, blevet en kæmpe stor mediebegivenhed, som nu også er gået viralt på Facebook.

Kim Toft Hansen, som er medieforsker, lektor ved Aalborg Universitet og har forsket i krimigenren forklarer, at de 20.000 registrerede på Facebook afspejler en meget klar fascination af Britta Nielsens svindelnummer.

Han mener dog ikke, at mange vil møde op i lufthavnen i morgen.

Britta Nielsen-sagen er nærmest filmisk opbygget. Der er noget spektakulært ved, at hun ene person over så mange år har kunne begive sig ind i en styrelse og hive så mange penge ud, uden at det bliver bemærket.

Der er flere komponenter, der gør, at sagen fascinerer så mange af den danske befolkning, mener Kim Toft Hansen.

»Det ene er, at Britta Nielsen er lykkedes med noget, som er spektakulært. Det fungerer godt på de sociale medier og i nyhedssammenhænge i modsætning til mange andre svindel-sager, som er meget mere komplekse som f.eks. hele Danske Bank skandalen«, siger han og påpeger, at Britta Nielsens svindelnummer ikke kræver en så kompliceret formidling, da det er en enkelt person »der har siddet og haft hånden nede i kagedåsen«.

Han mener også, at det kan være måden, som svindelnummeret er foregået på, som fascinerer, da det nærmest er filmisk opbygget.

»Der er noget spektakulært ved, at hun ene person over så mange år har kunne begive sig ind i en styrelse og hive så mange penge ud, uden at det bliver bemærket. Der ligger selvfølgelig også en form for skæbnens ironi i, at Danske Bank indirekte har været involveret i en svindelsag af den her slags, mens de selv er skandaleramt. Det giver lidt ekstra krydderi til historien«, siger Kim Toft Hansen.

Den 64-årige kvinde, som var ansat i Socialstyrelsen i 40 år, skulle angiveligt have begået et trecifret millionunderslæb fra statens satspulje igennem en længere årrække. Pengene i Satspuljen er afsat til projekter, som skal hjælpe samfundets mest udsatte.

Kim Toft Hansen kalder hende »en omvendt Robin Hood«, da hun angiveligt har taget penge fra de svage og givet til sig selv.

»Britta Nielsen-sagen fascinerer os også, da der ligger også en implicit og ufrivillig kritik af et system, der har givet hende rum til at tage de mange millioner. Det ligger også fint i tråd med, at vi i tiden lige nu har en form for kritik af offentlige besparelser, som på mange måder har ramt SKAT og mange andre styrelser«, siger han.

Det var også en fascination af Egon Olsen, der kunne udtænke det perfekt kup. Det var ikke altid helt perfekt, da han som regel altid blev fanget til sidst. Så Britta Nielsen-sagen har lidt den samme fortællestruktur, som i Olsen-banden filmene. Det ser ud til at være et perfekt kup, og hun slipper væk lidt, men ender med at blive fanget alligevel

Olsen-banden eller Nielsen-banden?
 
160 opslag er det indtil videre blevet til. De strækker sig fra alt fra billeder af Olsen-banden med referencer til Britta-Nielsen med titlen Nielsen-banden til en video, hvor to fuldvoksne mænd har skrevet en sangtekst om Britta Nielsen og hendes hjemkomst til Danmark til tonerne af en Kim Larsen melodi.

Kim Toft Hansen synes, at Olsen-banden referencen ligger sig meget op af den sociale kritik, som Erik Balling også havde i Olsen-banden filmene.

»Det var også en fascination af Egon Olsen, der kunne udtænke det perfekt kup. Det var ikke altid helt perfekt, da han som regel altid blev fanget til sidst. Så Britta Nielsen-sagen har lidt den samme fortællestruktur, som i Olsen-banden filmene. Det ser ud til at være et perfekt kup, og hun slipper væk lidt, men ender med at blive fanget alligevel«, siger han, og forklarer, at selve opmærksomheden og diskussionen af sagen kredser om, »at der må være noget råddent i systemet, når hun i så mange år kan hive så mange penge ud, uden at der er nogen, der opdager det.«

Periode8 nov. 2018

Mediebidrag

1

Mediebidrag

Emneord

  • Kriminaljournalistik
  • spektakularitet
  • mediebegivenhed