Vi skal turde tale om motivationen

Presse/medie

Beskrivelse

Motivation på skemaet

Dennis Jim Frederiksen fra FDF Kærby har tidligere afholdt et modul, der hed ”FDF- lederens motivation” på FDFs eget lederkursus på Sletten. 

Han underviste efter modellen KIS – Kompetence, Interesse og Selvbestemmelse. Det er hans egen danske oversættelse af den kendte motivationsteori, self-determination theory, udviklet af to amerikanske forskere, Edward Deci og Richard Ryan, som skelner imellem indre og ydre motivation.

Indre motivation er, når vi udfører en aktivitet for aktivitetens egen skyld. Vi gør det altså ikke for at "få noget ud af det", men fordi aktiviteten i sig selv tiltaler os. Deci & Ryan har undersøgt, hvad det egentligt kræver, for at en aktivitet kan blive oplevet som indre motiverende, og de peger på, at mennesket har nogle grundbehov, som skal udfyldes, for at en aktivitet (i denne sammenhæng FDF) kan være indre motiverende. 

1) Vi skal for det første føle os kompetente, når vi udfører aktiviteten. Det er vigtigt, at man føler, at man er god til en aktivitet, for at den kan være indre motiverende. Den oplevelse (eller mangel på samme) får man ofte fra det fællesskab, man er en del af. Komptencefølelsen er tæt forbundet med, at man kan føle sig anerkendt som en, der har noget værdifuldt at bidrage med til det fællesskab, man er en del af. 

2) Der skal også være noget grundlæggende ved selve aktiviteten, som interesserer en. Den kan være spændende, bringe mig glæde, opleves som dybt meningsfuld, smuk, noget nyt, anderledes osv. 

3) Endeligt er det vigtigt at man oplever autonomi eller selvbestemmelse, hvis aktiviteten skal være indre motiveret. Det handler om, at man oplever en tillid til, at man selv kan tage gode beslutninger og lave spændene aktiviteter. Denne peger også tilbage på lederfællesskabet.  

Periode19 nov. 2020

Mediedækning

1

Mediedækning

 • TitelFDF LEDEREN
  Grad af anerkendelseNational
  Mediets navn/udløbFDF LEDEREN
  MedietypeTryk
  Land/OmrådeDanmark
  Dato19/11/2020
  BeskrivelseFDF LEDEREN er Frivilligt Drenge- og Pige-Forbunds blad til samtlige medlemmer over 18 år i landsforbundet. Bladet udtrykker ikke nødvendigvis FDFs officielle holdning. Det udkommer i 6.550 eksemplarer fire gange årligt og ekspederes af FDFs forbundskontor.
  Producer/forfatterMaria N. Mølholm
  URLhttps://issuu.com/fdfmedier/docs/lederen0420_issuu?fr=sMjU0MTcyODA1Ng
  PersonerDennis Jim Frederiksen

Emneord

 • Frivillighed
 • motivation
 • indre motivation
 • Foreninger
 • Foreningsliv