Projekter pr. år
Organisationsprofil
Forskningscenterleder: Anna Marie Fisker
Forskningsfokus
- Design af emballage og fødevarer
- Idéudvikling for fødevaresektoren
- Nye måder, metoder og måltider i madservicesektoren
- Realisering af nye værdiskabende koblinger til den offentlige madservice
På Center for Food Science, Design & Experience arbejder vi i et innovativt spændingsfelt mellem mad, design og arkitektur.
Behov for ny viden
Center for Food Science, Design & Experience arbejder med bæredygtig innovation, mad, arkitektur, æstetik og livskvalitet i hverdagen. Vi arbejder fra en forskningsetableret platform på Aalborg Universitet med gastronomisk kvalitetsoptimering, design af emballage og fødevarer, fødevareevents og idéudvikling for fødevaresektoren. Vi besidder desuden kompetencer inden for gastronomi- og designhistorie, sensorik, spiserumsdesign, formgivning, arkitektur og arkitekturhistorie samt forbinder feltet mad og oplevelse gennem nye innovationsmetoder.
Forskningsmæssige indsatser
Center for Food Science, Design & Experience har et stort projekt-curriculum og har gennemført en lang række nationale og internationale forskningsprojekter, heriblandt produktudvikling, fødevare-events i stor skala, bedre mad i kantiner og på sygehuse samt flere udviklingsprojekter med forskningsandele om nye måder, metoder og måltider i madservicesektoren. Gennem eksternt finansierede projekter har Center for Food Science, Design & Experience specielt medvirket til at realisere nye værdiskabende koblinger til den offentlige madservice. Derudover fokuserer Center for Food Science, Design & Experience på promovering af kulturarv og den europæiske fælles kulturarv gennem interdisciplinært samarbejde med europæiske eksperter, forskere, kunstnere mm. indenfor arkitektur, design, kunst og historie. Et eksempel herpå er det Strategiske Partnerskabsprojekt CRAFT.
Samarbejdsparter
Center for Food Science, Design & Experience har et vidtrækkende og intersektorielt samarbejdsportfolie der inkluderer det private erhvervsliv, kulturelle aktører, eksperter, europæiske universiteter, forskere, samt kunstnere og andre professionelle indenfor fødevarer, arkitektur, kunst og historie.
Center for Food Science, Design & Experience varetager projektledelse på flere fødevareprojekter, der arbejder med rummets betydning for spiseoplevelsen, gastronomisk optimering af sygehusmåltider. Vi har været facilitator for den delklynge i den nordjyske fødevaresatsning, SpisNord, der hedder Smag, Design og Oplevelse. Her varetog vi specielt matchmaking mellem fødevarevirksomheder og forskningsinstitutioner samt kokkeskoler og private innovative kokke med henblik på at opsætte nyskabende og innovative fødevareprojekter.
Anvendelse
Den praksisnære forskning på Center for Food Science, Design & Experience har en lang række modtagere fra børn og skoler, kantiner, sygehuse, virksomheder, lokale, regionale og nationale myndigheder og til det internationale forskningsmiljø. Formidlingen af arbejdet sker gennem oplæg, aktiviteter, pressen og samarbejder. Derudover formidles forskningen på centeret i videnskabelige tidsskrifter samt ved internationale konferencer.
Eksempler på projekter i Center for Food Science, Design & Experience:
- Learn4Health (Erasmus+ Projekt med fokus på børn og sundhed og maddannelse)
- CRAFT (Erasmus+ Projekt, der skal fremme europæisk kulturarv med stolen som omdrejningspunkt)
- Feed Europe (Projekt der udfordrede nuværende diskussioner om bæredygtighed og det byggede miljø)
- Bord Dæk Dig (Emballageprojekt med støtte fra Ældreministeriet, der skal fremme bedre mad og madoplevelser til ældre i Danmark)
- MadMagi (Mad, Børn og Bæredygtighed, i samarbejde med Restaurant Alchemist)
Fingerprint
Netværk
Profiler
-
L4E: Learn4Earth. Total Budget 2.900.000 DKK
Fisker, A. M., Heilmann, A. E. U. & Bagger, N. C.
01/09/2020 → 31/08/2023
Projekter: Projekt › Forskning
-
Forbedring af design processen af nyt, offentligt byggeri i Danmark
Rasmussen, M. B.
01/07/2012 → …
Projekter: Projekt › Forskning
-
Emballagenetværk - behovsafdækning - 150.000 kr. (eksterne midler)
01/03/2010 → …
Projekter: Projekt › Forskning
Publikationer
-
Photo Analysis for Characterizing Food-Related Behavior and Photo Elicitation to Set-Up a Mixed Reality Environment for Social Eating Among Older Adults Living at Home
Reinbach, H. C., Bjørner, T., Skov, T. & Korsgaard, D. M., 2022, HCI International 2022 – Late Breaking Papers: HCI for Health, Well-being, Universal Access and Healthy Aging - 24th International Conference on Human-Computer Interaction, HCII 2022, Proceedings. Duffy, V. G., Gao, Q., Zhou, J., Antona, M. & Stephanidis, C. (red.). Springer Science and Business Media Deutschland GmbH, s. 510-523 14 s. (Lecture Notes in Computer Science (including subseries Lecture Notes in Artificial Intelligence and Lecture Notes in Bioinformatics), Bind 13521 LNCS).Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceeding › Konferenceartikel i proceeding › Forskning › peer review
-
Bord Dæk Dig - Video: Projekt for fremme af trivsel hos ældre i eget hjem ved optimering af æstetikken og teknologien i madservice
Fisker, A. M., Brodersen, J., Heilmann, A. E. U., Bagger, N. C. & Skovsby, K., feb. 2021, Institut for Byggeri, By og Miljø (BUILD), Aalborg Universitet.Publikation: Andet › Andet bidrag › Formidling
-
Green transition in semi-captive foodservice environments as a win-win game for both policymakers and consumers?Qualitative insights from implementation of organic foods in army foodservice
Mikkelsen, B. E., Pawlowski, K. D., Heilmann, A. E. U. & Chapagain, M. R., 2021, I: Journal of Foodservice Business Research. 24, 3, s. 348-373 26 s.Publikation: Bidrag til tidsskrift › Tidsskriftartikel › Forskning › peer review
Priser
-
Top 100 Educators, International Biographical Centre: Nomineret til Top 100 Educators, International Biographical Centre
Fisker, Anna Marie (Modtager), 1 jan. 2011
Pris: Øvrige priser
-
Who's who in Science and Engineering : Marquis Who's Who
Fisker, Anna Marie (Modtager), 1 jan. 2011
Pris: Øvrige priser
-
Fortjenstorden for innovativt arbejde fra Cordon Bleu du Saint Esprit
Fisker, Anna Marie (Modtager), 1 nov. 2010
Pris: Øvrige priser
Aktiviteter
-
Biennale Arte 2019
Anna Marie Fisker (Arrangør), Nini Camilla Bagger (Arrangør) & Anna Eva Utke Heilmann (Arrangør)
17 sep. 2019 → 21 sep. 2019Aktivitet: Deltagelse i faglig begivenhed › Organisering af eller deltagelse i workshop, kursus, seminar eller lignende
Fil -
World Congress on Food Science and Technology
Anna Marie Fisker (Deltager), Anna Eva Utke Heilmann (Deltager) & Nini Camilla Bagger (Deltager)
15 jul. 2019 → 17 jul. 2019Aktivitet: Deltagelse i faglig begivenhed › Organisering af eller deltagelse i konference
-
VI. INTERNATIONAL ARCHITECTURAL DESIGN CONFERENCE / ARCHDESIGN '19
Anna Eva Utke Heilmann (Deltager) & Nini Camilla Bagger (Deltager)
22 mar. 2019Aktivitet: Deltagelse i faglig begivenhed › Organisering af eller deltagelse i konference
Presse/medier
-
-
Det er svært at finde bæredygtig emballage
Anna Marie Fisker, Kirsten Skovsby & Nini Camilla Bagger
25/09/2020
1 element af Mediedækning
Presse/medie
-
Impacts
-
Udvikling af ny emballage til ældremad
Anna Marie Fisker (Deltager)
Impact: Social impact, Økonomisk impact, Livskvalitets impact