CERCOP - Centre for Research in Contemporary Poetry

• Kroghstræde 3

9220 Aalborg Øst

Organisationsprofil

Centre for Research in Contemporary Poetry was established in 2013 with a grant from the Danish Council for Independent Research | Humanities (FKK) to the project “Contemporary Poetry between Genres, Art Forms and Media”. We are 10 poetry researchers from different Scandinavian universities and a large number of poetry researchers from all over the world. The center organizes conferences, seminars, presentations, and lectures, and produces articles, anthologies, monographs, and press materials.

Center for Research in Contemporary Poetry focuses on the explosive development with regard to the production, distribution and reception of poetry. We seek to identify contemporary poetry within three different fields of tension: Between the traditional notion of the poetic genre and a genre-decomposing notion, between literature and other art forms (visual art, music, film, performance etc.), and between the book medium and other media (Internet, oral etc.). Poetry is viewed as a unified field that has a unique ability to change, develop and adapt itself through its interaction with other genres, art forms and media. The aim is to use theory not previously used in poetry research, to develop interdisciplinary methods for reading contemporary poetry, and to discuss the literary-historical, art-historical, social and political implications of the expansion of poetry as a genre.

Center for Research in Contemporary Poetry (CERCOP) focuses on the explosive development with regard to the production, distribution and reception of poetry. An orientation towards sound and performance has taken place, in which poetry, drama and music have entered into new constellations. We have seen more extensive sampling poetry and an orientation towards the narrative. We have seen syntheses between poetry and visual artistic expressions. The technological development of the media has contributed to the development of new poetic forms of interaction on the Internet.

Fingeraftryk Fingeraftrykket er baseret på teksten fra de videnskabelige dokumenter, der er relateret til de tilknyttede personer. Baseret på dette oprettes et indeks af vægtede ord, der definerer de vigtigste emner i forskningsenheden

Music Kunst og humaniora
Dada Kunst og humaniora
Intermediality Kunst og humaniora
Art Kunst og humaniora
Erik Satie Kunst og humaniora
Historical Analysis Kunst og humaniora
Zurich Kunst og humaniora

Netværk Klik på punkterne for at se detaljerne.

Publikationer 2013 2019

Den glade modernist

Mønster, L., 9 mar. 2019

Publikation: AndetAndet bidragFormidling

Det politiskes genkomst i dansk samtidslyrik

Mønster, L., 2019, (Accepteret/In press) I : Edda. Nordisk tidsskrift for litteraturforskning.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Digte i udbrud: Jóanes Nielsen: Gudehoved

Larsen, P. S., 3 jan. 2019, I : Kristeligt Dagblad.

Publikation: Bidrag til tidsskriftBidrag til avis - AnmeldelseFormidling

Aktiviteter 2011 2019

1. opposition til Henning Fjørtofts disputats, NTNU. (Ekstern organisation)

Peter Stein Larsen (Medlem)