Organisationsprofil

Forskningsgruppekoordinator: Kirsten Engelund Thomsen.

Både ved nybyggeri og renovering er der stort potentiale for at forbedre energieffektiviteten. Fx går 1/3 af Danmarks energiforbrug til rumopvarmning. Det nødvendiggør en betydelig indsats for energieffektiv renovering.

Behov for ny viden

Der er stort behov for at vide, hvor meget tekniske krav til nybyggeri og renoveringer kan forbedre energieffektiviteten. Hvilke virkemidler har størst effekt på energiforbruget, og hvad kan der gøres for at få bygningsejerne til at iværksætte energieffektive renoveringer?

Forskningsmæssige indsatser

Forskningsgruppen undersøger de nye muligheder for integreret energiproduktion i bygninger. Desuden vil gruppen analysere og optimere samspillet mellem bygninger og energiforsyning med henblik på at aktivere bygningernes dynamiske egenskaber til udjævning af fluktuationer i forsyningen.

Derudover gennemfører gruppen analyser og demonstrationsprojekter, hvor det eftervises, at der i praksis kan opnås markante reduktioner i energiforbrug samtidig med et godt indeklima.

Gruppen vil arbejde videre med vurdering af den samlede bygningsmasses potentiale for energieffektivisering på langt sigt i forbindelse med renovering.

Endelig gennemfører gruppen undersøgelser af brugeroplevelser og tilfredshed med energieffektivt nybyggeri og renoveret byggeri.

Samarbejdspartnere

Forskningsgruppen samarbejder med de danske byggemyndigheder, internationale forskningsinstitutioner og EU-Kommissionen om at styrke det vidensmæssige grundlag for kravene til bygningers energiforbrug.

I samarbejde med byggeriets parter arbejdes nationalt og internationalt på udvikling af beregningsmetoder, standarder og vejledninger rettet mod skærpede energi- og miljøkrav til nybyggerier og renoveringer. Dette samarbejde omfatter projekterende arkitekter, rådgivende ingeniører, entreprenører, byggeindustrien, bygherrer, boligselskaber og kommuner.

Anvendelse

Gruppen er med til at analysere og definere de nye energibestemmelser i bygningsreglementet.

Gruppen udvikler værktøjer og SBi-anvisninger, der kan hjælpe projekterende arkitekter og ingeniører, udførende og leverandører samt ejere og brugere af bygninger med at opnå energibesparelser. Dette sker ud fra et helhedssyn, der inkluderer energiforsyning, byggeteknik, arkitektur, funktionalitet, drift og vedligehold samt sundhed, indeklima og økonomi.

Endelig omsættes forskningsgruppens viden til praksis gennem efter- og videreuddannelse af professionelle på SBi-kurser og på masteruddannelsen i bygningsfysik.

Fingeraftryk Fingeraftrykket er baseret på teksten fra de videnskabelige dokumenter, der er relateret til de tilknyttede personer. Baseret på dette oprettes et indeks af vægtede ord, der definerer de vigtigste emner i forskningsenheden

Energy utilization Teknik og materialevidenskab
Stoves Teknik og materialevidenskab
Energy conservation Teknik og materialevidenskab
Wood Teknik og materialevidenskab
Heating Teknik og materialevidenskab
Life cycle Teknik og materialevidenskab
Air quality Teknik og materialevidenskab
Biomass Teknik og materialevidenskab

Netværk Klik på punkterne for at se detaljerne.

Projekter 2010 2022

Publikationer 2009 2019

Building stock energy modelling

Brøgger, M., 2019, Aalborg Universitetsforlag. 68 s. (Ph.d.-serien for Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet).

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

Åben adgang
Fil

Evaluation of Improved Indoor Environmental Quality during Renovation using the new IV20 Tool

Larsen, T. S., Rohde, L. E., Knudsen, H. N., Jønsson, K. T. & Jensen, R. L., 2019, (Afsendt) BS 2019: Proceedings of the 16th IBPSA International Conference & Exhibition Building Simulation 2019.

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingKonferenceartikel i proceedingForskningpeer review

environmental quality
filter
evaluation
indoor environment
indicator

House owners’ experience and satisfaction with Danish low-energy houses - focus on ventilation

Knudsen, H. N., mar. 2019, (Afsendt) CLIMA 2019 - Proceedings of 13th REHVA World Congress. Aalborg University, Department of Civil Engineering, 7 s. 400?

Ventilation
Energy utilization
Air quality
Wear of materials