Organisationsprofil

Forskningsgruppekoordinator: Alireza Afshari.

Behov for ny viden

Forskningsgruppen tilvejebringer energieffektive løsninger til forbedring af det atmosfæriske og termiske indeklima i bygninger.

Forskningsmæssige indsatser

Løsningerne baseres på udvikling af nye teknologier for ventilation, opvarmning, køling og luftrensning herunder styring og regulering af systemerne. Bygninger indbefatter såvel kontorbygninger, institutioner og skoler som både nye og eksisterende beboelsesbygninger.

Energieffektivitet betragtes ikke alene i form af reduktion af energianvendelsen, men også i form af håndtering og optimering af energianvendelsen i tid fx gennem brug af Smart Grids og lavtemperatur opvarmningssystemer og højtemperatur kølesystemer.

Energieffektive løsninger i bygninger omfatter behovsstyring på rumniveau af systemer, som kombinerer ventilation, opvarmning og køling samt løsninger, som kombinerer ventilation, faseskiftende materialer og vedvarende energikilder. Løsninger til luftrensningssystemer omfatter teknologier, som er i stand til at reducere koncentrationen af både partikler og gasser under hensyntagen til indeluftkvaliteten og beskyttelse af ventilationssystemet.

Samarbejdspartnere

Energieffektive løsninger udvikles gennem simuleringer, laboratorieundersøgelser, pilotprojekter, udvikling af prototyper og demonstration i bygninger og ofte i samarbejde med byggesektoren, kommuner og relevante styrelser. Målgrupperne for de forslåede løsninger er ingeniører, bygningsejere, HVAC-firmaer, kommuner samt brugere i kontorbygninger, skoler, beboelsesbygninger etc.

Anvendelse

Forskningsgruppen bidrager til at tilvejebringe forskningsbaseret viden til myndighederne fx i relation til bygningsreglementet, deltager i EU-projekter og bidrager til udveksling og overføring af viden i forskellige IEA-annexer. Forskningsgruppen indbefatter ph.d.-studerende og Postdocs, og bidrager til undervisningen i flere AAU-uddannelser og -kurser.

Fingeraftryk Fingeraftrykket er baseret på teksten fra de videnskabelige dokumenter, der er relateret til de tilknyttede personer. Baseret på dette oprettes et indeks af vægtede ord, der definerer de vigtigste emner i forskningsenheden

Ventilation Teknik og materialevidenskab
Office buildings Teknik og materialevidenskab
Heating Teknik og materialevidenskab
Air Teknik og materialevidenskab
Cooling Teknik og materialevidenskab
Temperature Teknik og materialevidenskab
Thermal load Teknik og materialevidenskab
Thermal comfort Teknik og materialevidenskab

Netværk Klik på punkterne for at se detaljerne.

Projekter 2014 2021

Energy Efficient Task Light: Final report for PSO 344-059 (2014)

Logadóttir, Á., Ardkapan, S. R., Johnsen, K., Baadsgaard, S., Dam-Hansen, C., Thorseth, A., Johansson, H. & Hvass, M.

Projekter: ProjektForskning

Publikationer 2004 2019

Evaluating the cooling capacity of diffuse ceiling ventilation system – Full-scale experimental study

Rahnama, S., Nielsen, P. V., Afshari, A., Bergsøe, N. C., Johra, H. & Jensen, R. L., 2019, (Afsendt) CLIMA 2019.

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingKonferenceartikel i proceedingForskningpeer review

Ceilings
Ventilation
Cooling
Air
Diffusers (fluid)

Full-scale operation of a novel two-pipe active beam system for simultaneous heating and cooling of office buildings

Maccarini, A., Hultmark, G., Bergsøe, N. C. & Afshari, A., 2019, CLIMA2019.

A Comparative Study of the Indoor Environmental Quality in Renovated and Non-Renovated Classrooms

Hviid, C. A., Knudsen, H. N. & Markvart, J., jun. 2018.

Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftPaper uden forlag/tidsskriftForskningpeer review

environmental quality
ceilings
ventilation