• Aalborg Universitet, Institut for Kultur og Læring, Kroghstræde 3

    9220 Aalborg Ø

Organisationsprofil

Organisationsprofil

Leder af forskningsenheden HERU er lektor Lone Krogh
lkr@hum.aau.dk

FORMÅL
Higher Education Research Unit (HERU) er en forskningsenhed ved Institut for Læring og filosofi, der har fokus på de videregående uddannelser set i såvel et internationalt og globalt perspektiv, som nationalt og lokalt perspektiv.

Forskningsenheden ønsker at skabe forskningsmæssigt grundlag og visioner for udvikling af uddannelser og undervisning, og således også medvirke til at sikre fortsat udvikling af regionens institutioner, organisationer og arbejdspladser. Dette indebærer forskning i uddannelse og undervisning til unge med diverse baggrunde og forudsætninger (socialt, kulturelt og kønsmæssigt).


MEDLEMMER
Forskningsenheden samler medlemmer fra institut for Læring og Filosofi samt øvrige institutter ved universitetet og fra UCN, og samarbejder med forskere og praktikere ved engelske, nordiske og baltiske universiteter. Forskningsenheden tilstræber således at skabe en samlende enhed om forskning inden for de videregående uddannelser med deltagelse af medlemmer, der har de videregående uddannelser som centralt forskningsperspektiv, og kan derved bidrage til at skabe et forskningsmæssigt grundlag for kvalificeringen af universitets undervisere, bl.a. via de aktiviteter, der udbydes i regi af AAU Learning lab.


TEMAER
Universiteterne og øvrige videregående uddannelser har de seneste år undergået store forandringer og forventes at spille en central rolle i den samfundsmæssige udvikling i gunstig retning. Særligt er der øget fokus på kvaliteten og relevansen af uddannelserne og undervisningen, herunder ikke mindst transfer-problematikken i samspillet mellem uddannelsesinstitutionerne og aftagervirksomheder – og organisationer.

Effektivisering af uddannelserne og de studerendes gennemførelsestider er ligeledes et centralt politisk og økonomisk paramter. Forskningsenheden ønsker at dokumentere forskning, som bryder med herskende diskurser om at effektivisering er lig med at speede processer op henimod en diskurs, der siger, at effektivisering er lig med at ændre grundlæggende ved organiseringen af undervisningen og i relatonen mellem de studerende. – som erfaringsmæssigt oftest har langt flere ressourcer og ønsker i retning af at levere en stor og kvalificeret indsats, hvis de kan se meningen med det, – og dermed i samarbejde med underviserne skabe fagligheder og visioner for fremtiden, - der styrker samfundet og dets arbejdspladser.

Forskningen i HERU har dermed fokus på en og samme tid at indfange udviklingstendenser og undersøge, hvorledes man ved de videregående uddannelser forsat kan uddanne bachelorer og kandidater, der besidder såvel faglige kvalifikationer og kompetencer på højt niveau som kompetencer af mere generel, innovativ og personlig karakter (de s.k. transversale kompetencer), der gør dem i stand til at kunne medvirke i en fortsat udvikling af samfundets regionale erhvervsliv, institutioner og organisationer.

I forskningen inddrages perspektiver fra forskellige fag, professioner og politikområder, herunder forskning, der inddrager perspektiver fra instituttets øvrige forskningsgrupper, - Ikke mindst fra grupperne om uddannelsesforskning, didaktik og læring, organisatorisk læring og PBL research unit. På den måde vil forskningen omfatte udviklingstendenser på det samfundsmæssige og organisatoriske plan samt på mikroplan, bl.a. inddragende forskningserfaringerne fra den problembaserede læringsmodel med implikationer for andre typer læringsaktiviteter, assessment forskning, nye samarbejdsformer, co-creation, art-based teaching mv.

MÅL

  • Generelt, styrkelse af forskning i de videregående uddannelser i feltet mellem samfundsmæssig udvikling, organisationsudvikling og udvikling af uddannelser og undervisning ved institutionerne (offentlig og privat)
  • Forskning i didaktik og læring inden for konteksten af de videregående uddannelser
  • Forskning i de problembaserede princippers relevans og muligheder i forhold til øvrige undervisningsaktiviteter
  • Medvirke i udviklingen af det kreative og lærende universitet i skabelsen af en bæredygtig fremtid.
  • Styrkele af den forskningsbaserede universitetspædagogik - og didaktik, herunder relevant inddragelse af kreative metoder og IT i styrkelsen af læringen.
  • Styrkelse af nye og innovative undervisnings- og læringsmetoder med fokus på høj faglighed, samarbejde og innovation
  • Styrke undervisning, der sikrer en veluddannet akademisk arbejddkraft til regionens institutioner og arbejdspladser – og som kan medvirke i skabelsen af et erhvervsliv og nye arbejdspladser på et bæredygtigt niveau i konkurrencen på det internationale marked
  • Styrkelse af forskningen i bedømmelesmetoder/assessment.

Fingerprint Fingerprint er automatisk genererede koncepter, som relaterer til enhedens profil, samt indholdet i de tilknyttede personprofiler. Det opdateres løbende med tilføjelsen af nye registreringer.

learning Samfundsvidenskab
education Samfundsvidenskab
Denmark Samfundsvidenskab
student Samfundsvidenskab
Adult Education Samfundsvidenskab
art Samfundsvidenskab
Teaching Samfundsvidenskab
teacher Samfundsvidenskab

Netværk Klik på punkterne for at se detaljerne.

Projekter 2002 2021

ALL: Artist-Led Learning in Higher Education

Chemi, T., Firing, K., Owens, A., Passila, A., Thorkelsdottir, R., Neilson, A. & De Molli, F.

01/09/201831/08/2021

Projekter: ProjektForskning

Studieliv og psykosociale problemer.Unges identitetsprocesser og fællesskaber i videregående uddannelser

Wulf-Andersen, T. Ø., Larsen, L., Krogh, L., Jensen, A. A., Hulgård Kristiansen, M., Christensen, A. T. B. & Salling Weber, S.

01/01/201831/12/2020

Projekter: ProjektForskning

Publikationer 1976 2020

Hvordan danne til demokrati, hvis den demokratiske respons erfares som ”udemokratisk” og mis-tillidsskabende?

Lund, B. & Jensen, A. A., 2020, (Under udarbejdelse) I : NoAD -Nordisk Tidskrift för Allmän Didaktik.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Activating and Educating Young Adults: Danish policies and the EU Youth Guarantee

Rasmussen, P., maj 2019. 12 s.

Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftPaper uden forlag/tidsskriftForskning

young adult
guarantee
EU
European Social Fund
Denmark
2 Citationer (Scopus)

A holistic analysis of a BIM-mediated building design process using activity theory

Gade, P., Gade, A. N., Otrel-Cass, K. & Svidt, K., 3 jun. 2019, I : Construction Management and Economics. 37, 6, s. 336-350 15 s.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Design process
Information modeling
Activity theory
Lenses
Industry

Aktiviteter 2001 2019

Adapting Problem-based Learning (PBL) to bridge higher education and the labor market. Examples from Aalborg University

Antonia Scholkmann (Oplægsholder), Antonia Scholkmann (Paneldeltager), Anja Overgaard Thomassen (Oplægsholder), Elisabeth Lauridsen Lolle (Oplægsholder), Annie Aarup Jensen (Oplægsholder), Lone Krogh (Oplægsholder), Sofie Loyens (Oplægsholder), Ole Ravn (Andet), Kjeld Svidt (Andet), Simon Christian Swanström Wyke (Andet)
28 okt. 2019

Aktivitet: Foredrag og mundtlige bidragKonferenceoplæg

Fil

Scientific Committee of PAN-PBL 2020 (Begivenhed)

Antonia Scholkmann (Formand), Lise Busk Kofoed (Medlem), Lars Birch Andreasen (Medlem), Diana Stentoft (Medlem)
maj 2019aug. 2020

Aktivitet: MedlemskabBestyrelsesarbejde i virksomhed, forening eller organisation

Presse/medie

KL inviterer til åbent udvalgsmøde på Mors

Tatiana Chemi

16/08/2019

1 element af Mediedækning

Presse/medie

Rekord få læser direkte videre efter gymnasiet

Palle Rasmussen

03/08/2019

11 elementer af Mediedækning

Presse/medie