Projekter pr. år
Organisationsprofil
Organisationsprofil
Institut for Politik og Samfund adresserer udviklingen inden for velfærdsstat, arbejdsmarked, ledelse, og digitalisering, og belyser nationale, regionale, europæiske og globale processer relateret til politik, migration, integration, ulighed og diversitet. Instituttets videnskabelige medarbejdere er optaget af samfundsudviklingen både i fortid, nutidig og fremtid, og bedriver forskning og undervisning, der er både empirisk og/eller teoretisk funderet, af høj kvalitet og med et blik for det internationale, komparative og ofte tværfaglige perspektiv. Forskere og studerende indgår løbende i dialoger med eksempelvis kommuner, organisationer, virksomheder, og borgere, og alle forskere er aktivt engageret i nationale og internationale forskningsnetværk. Instituttet er beliggende i Aalborg, men har også en afdeling i København. Det akademiske personale består af ca. 100 forskere, der er organiseret i i alt elleve forskningsgrupper, der repræsenterer forskellige discipliner såsom historie, politologi, digitalisering, arbejdsmarkeds- og organisationsanalyse, kønsstudier, udviklingsstudier og internationale relationer, europæiske studier og globale flygtningestudier. Institut for Politik og Samfund tilbyder en række fuldtidsbachelor- og kandidatuddannelser og udbyder desuden en masteruddannelse, Master i offentlig ledelse, der henvender sig til både nuværende og kommende ledere i private og offentlige virksomheder.
Forskning
Forskningen ved Institut for Politik og Samfund er organiseret inden for i alt 11 forskningsgrupper, centre og netværker, der repræsenterer banebrydende ekspertise inden for områderne: historisk analyse fra middelalderen, til tidligt moderne og frem til nutidig historie; komparativ socialpolitik og velfærdsforskning; borgerskab og demokrati; politisk adfærd og holdninger; ledelse og administration; digitalisering og it; arbejdsmarked og organisationer; sociale bevægelser; miljø og bæredygtighed; europæiseringsprocesser; internationale relationer og udviklingsstudier; migration og globale flygtningestrømme, væbnet konflikt, sikkerhed; social ulighed, samt køn, diversitet og menneskerettigheder inden for en bredere international kontekst. Forskerne ved Institut for Politik og Samfund er engagerede i formidling af videnskabelig viden. Ud over at offentliggøre deres forskning via publikationer i videnskabelige tidsskrifter og bøger, eller via undervisning, seminararrangemener og deltaglse i videnskabelige konferencer, deltager instituttets forskere også aktivt i offentlige debatter, f.eks. i form af skriftlige eller mundtlige bidrag til aviser, tv og andre medier.
Uddannelser
Institut for Politik og Samfund udbyder en række bachelor- og kandidatuddannelser, der dækker over forskellige samfundsområder og perspektiver. Intstituttet tilbyder også en masteruddannelse, Master i offentlig ledelse, der henvender sig til både nuværende og kommende ledere i private og offentlige virksomheder. Instituttets uddannelser er fordelt på følgende fem studienævn: Studienævnet for Historie, Studienævnet for Politik, Administration og Samfundsfag (PAS), Studienævnet for Internationale forhold, Studienævnet for Digitilisering, samt Studienævnet for Masteruddannelsen i offentlig ledelse (MPG). Alle uddannelser anvender problembaseret læring som den bærende tilgang, og studerende opfordres til at reflektere over identificerbare samfundsmæssige problemstillinger. På tværs af de udbudte uddannelser tilbyder instituttet de studerende stimulerende og givende studiemiljøer. Med udgangspunkt i både nationale, europæiske og globale perspektiver tages afsæt i spændende og banebrydende forskning, der inspirerer og former det, der undervises i, på alle niveauer på tværs af alle instituttets uddannelser.
Ph.d.-program
Ph.d.-programmet på Institut for Politik og Samfund er et tværfagligt uddannelsesprogram for ph.d.-studerende. Ved hjælp af en række analytiske tilgange og teorier fra samfundsvidenskaben og humaniora fokuserer de ph.d.-studerendes forskning på sociale, kulturelle, politiske og socioøkonomiske udviklinger på lokalt, nationalt, europæisk og globalt niveau; Forskningstemaer inkluderer eksempelvis velfærdsstat, arbejdsmarked, ændringer i økonomiske, politiske, sociale og administrative systemer, digitalisering, internationale anliggender, forholdet mellem stat, marked og civilsamfund, samt mobilitet, identiteter, og integration.
Nyheder og medier
Forskerne ved Institut for Politik og Samfund er engagerede i formidling af videnskabelig viden. Ud over at offentliggøre deres forskning via publikationer i videnskabelige tidsskrifter og bøger, eller via undervisning, seminararrangemener og deltaglse i videnskabelige konferencer, deltager instituttets forskere også aktivt i offentlige debatter, f.eks. i form af skriftlige eller mundtlige bidrag til aviser, tv og andre medier.
Samarbejde og netværk
På Institut for Politik og Samfund værdsættes samarbejdet med eksterne interessenter og formidling af forskningsbaseret viden til offentligheden højt. Som en del af instituttets formidlingsaktiviteter og interaktioner med samfundet generelt synliggøres forskningen og bliver anvendelig. Forskere såvel som studerende fra instituttet samarbejder ofte med kommuner; private og offentlige organisationer og virksomheder; museer, hospitaler og andre offentlige institutioner og bidrager gennem disse aktiviteter til udveksling af viden både regionalt, nationalt såvel som internationalt.
Arrangementer og konferencer
Institut for Politik og Samfund er et dynamisk samlingspunkt for forsknings- og undervisningsaktiviteter, der dækker en lang række sociale spørgsmål, der adresserer samfundsudviklingen i både et historisk, nutidigt. Og fremtidigt perspektiv. Instituttet arrangerer regelmæssigt forskellige begivenheder for synliggøren instituttets forskningsaktiviteter og stimulere videnskabelige diskussioner. Sådanne begivenheder inkluderer både mindre workshops, symposier, (ph.d.)-seminarer samt store konferencer, der involverer både studerende, det videnskabelige personale og inviterede forskere fra hele verden.
Forskningsgrupper
Institut for Politik og Samfund har i alt elleve forskningsgrupper. Alle forskere inden for instituttet er medlemmer af mindst en forskningsgruppe. Forskningsgrupperne arrangerer forskellige aktiviteter, såsom akademiske workshops, seminarer, og/eller konferencer; fælles publikationer; ansøgninger om ekstern finansiering af projekter; og samarbejde med eksterne og internationale netværk, partnere og forskere fra hele verden.
Forskningsprojekter
Forskere fra Institut for Politik og Samfund er involveret i en række forskningsprojekter både internt med andre kolleger på instituttet eller på tværs af de andre institutter på Aalborg Universitet både som eksternt med nationale, nordiske, europæiske og internationale samarbejdspartnere.
Publikationer
Forskere fra Institut for Politik og Samfund har en høj udgivelsesrate og publicerer i anerkendte internationale og nationale udgivelser og forskningstidsskrifter.
Institutleder
Michael Baggesen Klitgaard
Fingerprint
Netværk
Profiler
-
Sara Hai Abildtrup
- Det Humanistiske og Samfundsvidenskabelige Fakultet - Samarbejdspartner
- Institut for Politik og Samfund - Samarbejdspartner
- The History Research Group - Samarbejdspartner
Person: Ekstern
-
Anna Alma van Vree
- Det Humanistiske og Samfundsvidenskabelige Fakultet - Gæsteforsker
- Institut for Politik og Samfund - Gæsteforsker
Person: Ekstern
-
Camilla Andersen
- Det Humanistiske og Samfundsvidenskabelige Fakultet - Ph.d.-stipendiat
- Institut for Politik og Samfund - Ph.d.-stipendiat
- The History Research Group - Ph.d.-stipendiat
Person: VIP
-
-
Entreprenørskab og Employability. Et undervisningsforløb
Andersson, V. & Clausen, H. B.
01/05/2023 → 01/02/2024
Projekter: Projekt › Forskning
-
Museumssamlingen: En praktiseret og aktiv komponent i nutidens samfund
01/03/2023 → 28/02/2026
Projekter: Projekt › Ph.d.-projekt
-
Encyclopedias as cultural carrier of information
Simonsen, M. S., 2024, (Under udarbejdelse) Routledge Handbook of Information History. Weller, T. & Skouvig, L. (red.). RoutledgePublikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceeding › Bidrag til bog/antologi › Forskning › peer review
-
From Hannibal to Sulla: The Birth of Civil War in Republican Rome
Lange, C. H., 2024, (Under udarbejdelse) De Gruyter.Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapport › Bog › Forskning › peer review
-
Republican Lost Cause and Augustus
Lange, C. H., 2024, (Under udarbejdelse) The Language of Autocracy: Ancient and Modern (Aske Damtoft Poulsen & Carsten Hjort Lange ).Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceeding › Bidrag til bog/antologi › Forskning › peer review
Forskningsdatasæt
-
Carceral Copenhagen
Heinsen, J. (Ophavsperson), VBN, 1 jan. 2023
DOI: 10.5278/4fed7097-53f4-4a10-8dd7-e2965dc21935, https://carceralcph.shinyapps.io/carceralcph_web/
Datasæt
-
Replication Data for: "Using party press releases and Wikipedia page view data to analyse developments and determinants of parties’ issue prevalence: Evidence for the right-wing populist ‘Alternative for Germany’
Debus, M. (Bidrager), Florczak, C. K. (Ophavsperson) & Debus, M. (Bidrager), Harvard Dataverse, 5 jul. 2022
DOI: 10.7910/dvn/1xgqf2, https://dataverse.harvard.edu/citation?persistentId=doi:10.7910/DVN/1XGQF2
Datasæt: Supplerende materiale
-
sj-xls-1-sjp-10.1177_14034948221085398 – Supplemental material for Which factors are associated with COVID-19 infection incidence in care services for older people in Nordic countries? A cross-sectional survey
Rauhala, A. S. (Ophavsperson), Fagerström, L. M. (Ophavsperson), Lindholst, A. C. (Ophavsperson), Sinervo, T. S. (Ophavsperson), Bertelsen, T. M. (Ophavsperson), Bliksvær, T. (Ophavsperson), Lunde, B. V. (Ophavsperson), Solli, R. (Ophavsperson), Wolmesjö, M. G. (Ophavsperson) & Hansen, M. B. (Ophavsperson), Sage Journals, 12 maj 2022
DOI: 10.25384/sage.19772297.v1, https://sage.figshare.com/articles/dataset/sj-xls-1-sjp-10_1177_14034948221085398_Supplemental_material_for_Which_factors_are_associated_with_COVID-19_infection_incidence_in_care_services_for_older_people_in_Nordic_countries_A_cross-sectional_survey/19772297/1
Datasæt: Supplerende materiale
Priser
-
EliteForsk Rejsestipendie
Chemlali, Ahlam (Modtager), 20 feb. 2023
Pris: Forsknings- uddannelses og innovationspriser
-
-
Fil
Aktiviteter
-
The five Danish AI & Data initiatives
Jeppe Agger Nielsen (Arrangør)
31 aug. 2025Aktivitet: Deltagelse i faglig begivenhed › Organisering af eller deltagelse i konference
-
Mads Lindholmer, Roman Historiography: Nature and Methodologies. Paper: TBA
Carsten Hjort Lange (Deltager)
17 jan. 2024 → 20 jan. 2024Aktivitet: Deltagelse i faglig begivenhed › Organisering af eller deltagelse i konference
-
Grenzüberschreitungen. Queere Perspektiven auf Migration und Religion
Rieke Schröder (Arrangør) & Yannik Ehmer (Arrangør)
25 aug. 2023 → 27 aug. 2023Aktivitet: Deltagelse i faglig begivenhed › Organisering af eller deltagelse i workshop, kursus, seminar eller lignende
Presse/medier
-
Historieprofessor er årets grundlovstaler i Sæby
31/05/2023 → 05/06/2023
4 elementer af Mediedækning
Presse/medie
-
Efter Nyrup-dokumentar: "De fortabte mænds ø" kan blive ny attraktion
03/06/2023
1 element af Mediedækning
Presse/medie
-
Impacts
-
Formidling af nordvestjysk kultur med etnobotanik
Line Vestergaard Knudsen (Deltager)
Impact: Kulturel impact, Anden impact
-
Konference - Børnesundhedsprofil for Region Nordjylland 2021
Søren Christian Krogh (Deltager)
Impact: Politisk impact, Social impact
-
Mental sundhed blandt udskolingselever
Søren Christian Krogh (Deltager)
Impact: Politisk impact, Social impact