Institut for Politik og Samfund

 • Fibigerstæde 1

  9220 Aalborg Ø

  Danmark

Organisationsprofil

Organisationsprofil

Institut for Politik og Samfund adresserer udviklingen inden for velfærdsstat, arbejdsmarked, ledelse, og digitalisering, og belyser nationale, regionale, europæiske og globale processer relateret til politik, migration, integration, ulighed og diversitet. Instituttets videnskabelige medarbejdere er optaget af samfundsudviklingen både i fortid, nutidig og fremtid, og bedriver forskning og undervisning, der er både empirisk og/eller teoretisk funderet, af høj kvalitet og med et blik for det internationale, komparative og ofte tværfaglige perspektiv. Forskere og studerende indgår løbende i dialoger med eksempelvis kommuner, organisationer, virksomheder, og borgere, og alle forskere er aktivt engageret i nationale og internationale forskningsnetværk. Instituttet er beliggende i Aalborg, men har også en afdeling i København. Det akademiske personale består af ca. 100 forskere, der er organiseret i i alt elleve forskningsgrupper, der repræsenterer forskellige discipliner såsom historie, politologi, digitalisering, arbejdsmarkeds- og organisationsanalyse, kønsstudier, udviklingsstudier og internationale relationer, europæiske studier og globale flygtningestudier. Institut for Politik og Samfund tilbyder en række fuldtidsbachelor- og kandidatuddannelser og udbyder desuden en masteruddannelse, Master i offentlig ledelse, der henvender sig til både nuværende og kommende ledere i private og offentlige virksomheder.

Forskning

Forskningen ved Institut for Politik og Samfund er organiseret inden for i alt 11 forskningsgrupper, centre og netværker, der repræsenterer banebrydende ekspertise inden for områderne: historisk analyse fra middelalderen, til tidligt moderne og frem til nutidig historie; komparativ socialpolitik og velfærdsforskning; borgerskab og demokrati; politisk adfærd og holdninger; ledelse og administration; digitalisering og it; arbejdsmarked og organisationer; sociale bevægelser; miljø og bæredygtighed; europæiseringsprocesser; internationale relationer og udviklingsstudier; migration og globale flygtningestrømme, væbnet konflikt, sikkerhed; social ulighed, samt køn, diversitet og menneskerettigheder inden for en bredere international kontekst. Forskerne ved Institut for Politik og Samfund er engagerede i formidling af videnskabelig viden. Ud over at offentliggøre deres forskning via publikationer i videnskabelige tidsskrifter og bøger, eller via undervisning, seminararrangemener og deltaglse i videnskabelige konferencer, deltager instituttets forskere også aktivt i offentlige debatter, f.eks. i form af skriftlige eller mundtlige bidrag til aviser, tv og andre medier.

Uddannelser

Institut for Politik og Samfund udbyder en række bachelor- og kandidatuddannelser, der dækker over forskellige samfundsområder og perspektiver. Intstituttet tilbyder også en masteruddannelse, Master i offentlig ledelse, der henvender sig til både nuværende og kommende ledere i private og offentlige virksomheder. Instituttets uddannelser er fordelt på følgende fem studienævn: Studienævnet for Historie, Studienævnet for Politik, Administration og Samfundsfag (PAS), Studienævnet for Internationale forhold, Studienævnet for Digitilisering, samt Studienævnet for Masteruddannelsen i offentlig ledelse (MPG). Alle uddannelser anvender problembaseret læring som den bærende tilgang, og studerende opfordres til at reflektere over identificerbare samfundsmæssige problemstillinger. På tværs af de udbudte uddannelser tilbyder instituttet de studerende stimulerende og givende studiemiljøer. Med udgangspunkt i både nationale, europæiske og globale perspektiver tages afsæt i spændende og banebrydende forskning, der inspirerer og former det, der undervises i, på alle niveauer på tværs af alle instituttets uddannelser.

Ph.d.-program

Ph.d.-programmet på Institut for Politik og Samfund er et tværfagligt uddannelsesprogram for ph.d.-studerende. Ved hjælp af en række analytiske tilgange og teorier fra samfundsvidenskaben og humaniora fokuserer de ph.d.-studerendes forskning på sociale, kulturelle, politiske og socioøkonomiske udviklinger på lokalt, nationalt, europæisk og globalt niveau; Forskningstemaer inkluderer eksempelvis velfærdsstat, arbejdsmarked, ændringer i økonomiske, politiske, sociale og administrative systemer, digitalisering, internationale anliggender, forholdet mellem stat, marked og civilsamfund, samt mobilitet, identiteter, og integration.

Nyheder og medier

Forskerne ved Institut for Politik og Samfund er engagerede i formidling af videnskabelig viden. Ud over at offentliggøre deres forskning via publikationer i videnskabelige tidsskrifter og bøger, eller via undervisning, seminararrangemener og deltaglse i videnskabelige konferencer, deltager instituttets forskere også aktivt i offentlige debatter, f.eks. i form af skriftlige eller mundtlige bidrag til aviser, tv og andre medier.

Samarbejde og netværk

På Institut for Politik og Samfund værdsættes samarbejdet med eksterne interessenter og formidling af forskningsbaseret viden til offentligheden højt. Som en del af instituttets formidlingsaktiviteter og interaktioner med samfundet generelt synliggøres forskningen og bliver anvendelig. Forskere såvel som studerende fra instituttet samarbejder ofte med kommuner; private og offentlige organisationer og virksomheder; museer, hospitaler og andre offentlige institutioner og bidrager gennem disse aktiviteter til udveksling af viden både regionalt, nationalt såvel som internationalt.

Arrangementer og konferencer

Institut for Politik og Samfund er et dynamisk samlingspunkt for forsknings- og undervisningsaktiviteter, der dækker en lang række sociale spørgsmål, der adresserer samfundsudviklingen i både et historisk, nutidigt. Og fremtidigt perspektiv. Instituttet arrangerer regelmæssigt forskellige begivenheder for synliggøren instituttets forskningsaktiviteter og stimulere videnskabelige diskussioner. Sådanne begivenheder inkluderer både mindre workshops, symposier, (ph.d.)-seminarer samt store konferencer, der involverer både studerende, det videnskabelige personale og inviterede forskere fra hele verden.

Forskningsgrupper

Institut for Politik og Samfund har i alt elleve forskningsgrupper. Alle forskere inden for instituttet er medlemmer af mindst en forskningsgruppe. Forskningsgrupperne arrangerer forskellige aktiviteter, såsom akademiske workshops, seminarer, og/eller konferencer; fælles publikationer; ansøgninger om ekstern finansiering af projekter; og samarbejde med eksterne og internationale netværk, partnere og forskere fra hele verden.

Forskningsprojekter

Forskere fra Institut for Politik og Samfund er involveret i en række forskningsprojekter både internt med andre kolleger på instituttet eller på tværs af de andre institutter på Aalborg Universitet både som eksternt med nationale, nordiske, europæiske og internationale samarbejdspartnere.

Publikationer

Forskere fra Institut for Politik og Samfund har en høj udgivelsesrate og publicerer i anerkendte internationale og nationale udgivelser og forskningstidsskrifter.

 Institutleder

Anette Borchorst

Fingerprint Fingerprint er automatisk genererede koncepter, som relaterer til enhedens profil, samt indholdet i de tilknyttede personprofiler. Det opdateres løbende med tilføjelsen af nye registreringer.

 • Netværk Klik på punkterne for at se detaljerne.

  Projekter

  Særforsorgskommissionen

  Smed, S., Petersen, K., Duedahl, P., Seidelin, M., Borregaard, A., Greve, R. & Poulsen, L.

  01/05/202001/09/2021

  Projekter: ProjektRådgivende projekt

  Anti-fracking mobilisation

  Raftopoulos, M.

  01/05/202031/05/2022

  Projekter: ProjektForskning

  Publikationer

  Actium: Battle, Campaign, Turning Point

  Lange, C. H., 2021, (Accepteret/In press) Philippe Le Doze (ed.) Le costume de Prince. Regards sur une figure politique de la Rome antique d’Auguste à Constantin. École française de Rome, (Mélanges de l'École française de Rome - Antiquité).

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

 • Approaches to Henry of Blois

  Kynan-Wilson, W. & Munns, J. M., mar. 2021, (Accepteret/In press) Henry of Blois: New Interpretations. Kynan-Wilson, W. & Munns, J. M. (red.). Woodbridge: Boydell & Brewer

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

  China-EU Relations at a Crossroads: Systemic Competitor or Strategic Partnership?

  Li, X., 2021, (Under udarbejdelse) China-EU Relations in a New Era of Global Transformation. Li, X. (red.). Routledge

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

  Forskningsdatasæt

  Kommunal institutionskortlægning, 1970-2018

  Frank Etzerodt, S. (Ophavsmand) & Andersen, J. G. (Ophavsmand), Redy, Aalborg Universitet, 2018

  Datasæt

  Priser

  Teacher of the Year

  Li, Xing (Modtager), 7 jan. 2020

  Pris: Undervisningspriser

  Best Paper Award at Academy of Management annual meeting, 2019

  Elmholdt, Kasper Trolle (Modtager), Agger Nielsen, Jeppe (Modtager) & Arild Wæraas (Modtager), aug. 2019

  Pris: Konferencepriser

  Årets originale idé 2019

  Per Mouritsen (Modtager) & Jensen, Kristian Kriegbaum (Modtager), 2019

  Pris: Forsknings- uddannelses og innovationspriser

  Aktiviteter

  Urban religion in Augustan Rome

  Carsten Hjort Lange (Deltager)

  25 okt. 202127 okt. 2021

  Aktivitet: Deltagelse i faglig begivenhedOrganisering af eller deltagelse i konference

  Internal War. Society, Social Order and Political Conflict in Antiquity (Network), conference II: the Late Republic

  Carsten Hjort Lange (Arrangør), , Johannes Wienand (Arrangør), & Henning Börm (Arrangør)

  19 apr. 202121 apr. 2021

  Aktivitet: Deltagelse i faglig begivenhedOrganisering af eller deltagelse i konference

  Civil War Monuments

  Carsten Hjort Lange (Foredragsholder)

  apr. 2021

  Aktivitet: Foredrag og mundtlige bidragKonferenceoplæg

  Presse/medier

  Yngre historikere er dygtige formidlere

  Poul Duedahl

  03/07/2020

  1 element af Mediedækning

  Presse/medie

  Høje ledighedstal frygtes at blive endnu højere

  Henning Jørgensen

  02/07/202003/07/2020

  13 elementer af Mediedækning

  Presse/medie

  Det er så fredeligt at være dansk

  Christian Albrekt Larsen

  02/07/2020

  2 elementer af Mediedækning

  Presse/medie