1990'ernes debat om genterapi: Et lærestykke om videnskab og offentlighed

  • Meyer, Gitte (Projektleder)

    Projektdetaljer

    Beskrivelse

    God videnskabelig offentlighedsskik er temaet for dette projekt: Hvad kan man som forsker tillade sig at give håb om? Hvilke usikkerhedsmomenter bør nævnes? Og hvilke interesseaspekter? Hvad skal man gøre, når forskningsmidler gives med krav om fortrolighed? Hvad er forskellen på pr og offentlighed?

    Forskere er i høj grad ladt alene med sådanne spørgsmål. Offentlighedsetik er en i vidt omfang overset forskningsetisk problemstilling, og temaet er blevet stedmoderligt behandlet i bestræbelser på at tilpasse forskningsetiske normer og retningslinjer til ændrede vilkår for at bedrive forskning. Dette projekt søger indsigt, som kan bidrage til at udbedre denne mangel og give grundlag for principielle og praktiske, forskningsetiske overvejelser om videnskab og offentlighed.

    1990'ernes genterapi-debat, der var præget af store forventninger, byder sig til som lærestykke. Gennem en undersøgelse af debatten, som den tog sig ud 1992-95 i danske, tyske og britiske dagblade, offentlige udredninger og andre tekster, rettet mod en bredere offentlighed, vil projektet gøre det til et faktisk lærestykke, i et internationalt perspektiv og med særlig interesse for forholdet mellem visioner, realisme og skepsis. Datidens forventninger vil blive sammenholdt med den faktiske udvikling. Den afsluttende analyse vil forbinde offentligheds- og forskningsetiske drøftelser og se på, hvordan traditionelle, videnskabelige værdier kan understøtte håndtering af aktuelle, offentlighedsetiske udfordringer.
    StatusAfsluttet
    Effektiv start/slut dato01/11/201030/04/2013

    Finansiering

    • Danmarks Frie Forskningsfond | Kultur og Kommunikation

    Fingerprint

    Udforsk forskningsemnerne, som dette projekt berører. Disse etiketter er oprettet på grundlag af de underliggende bevillinger/legater. Sammen danner de et unikt fingerprint.