ALPE - Automatisk Lunge Parameter Estimator

Projektdetaljer

Beskrivelse

Projektets formål er at udvikle matematiske modeller for gasudveksling i lungerne og at anvende disse modeller inden for anæstesiologi, kardiologi og intensiv terapi. Modellerne tilpasses data, registreret i eksperimenter, hvor den inspirerede iltfraktion varieres, og hvor ventilation og oxygenering af det arterielle blod måles. Modellerne er blevet anvendt til: a) at kvantificere kvaliteten af lungernes funktion efter hjertekirurgi, gynækologisk kirurgi og abdominal kirurgi, b) at bedømme væskeansamlinger i lungerne og effekten af diuretisk behandling hos patienter med hjertesvigt, og c) at monitorere effekten af terapi hos patienter på intensiv afdelinger. Resultater opnået med disse modeller er blevet sammenlignet med resultater opnået med en kompleks eksperimentel teknik, Multiple Inert Gas Elimination Technique. Den eksperimentelle procedure og modeltilpasningen er blevet automatiseret og patenteret. Støttet af et rammeprogram fra NABIIT under Det Strategiske Forskningsråd, Maquet Critical Care AB (tidligere: Siemens Elema), Mermaid Care A/S og af Aalborg Sygehus (ph.d.-stip.). (Stephen Rees, Steen Andreassen, David Murley, Bram Smith; Søren Kjærgaard, Per Thorgaard, Bodil S. Rasmussen, Anæstesiologisk Afd., Aalborg Sygehus; Egon Toft, Jerzy Malczynski, Kardiologisk Afd., Aalborg Sygehus; Else Tønnesen, Århus Universitet; Göran Hedenstierna, Uppsala University Hospital)
StatusAfsluttet
Effektiv start/slut dato15/03/200401/11/2007

Fingerprint

Udforsk forskningsemnerne, som dette projekt berører. Disse etiketter er oprettet på grundlag af de underliggende bevillinger/legater. Sammen danner de et unikt fingerprint.