Benchmarking in the Danish District-Heating Sector: From Regulation and Governing to Knowledge Sharing and Learning

• Bukh, Per Nikolaj (PI (principal investigator))
  • Dietrichson, Lars, (PI (principal investigator))

Projektdetaljer

Beskrivelse

Benchmarking drejer sig i en ledelses- og styringsmæssig sammenhæng om systematisk sammenligning af organisatoriske enheder. Sammenligningen sker med ét eller flere specifikke formål for øje – og det er en essentiel præmis, at de enheder, der sammenlignes, er tilpas ensartede, hvad angår de faktorer, der ikke danner grundlag for sammenligningen.Samtidig skal der være forskelligartethed, hvad angår de forhold, som benchmarkes. Dette er samtidig et centralt dilemma i enhver benchmarking: Dem, vi sammenligner, skal være forskellige – ellers er der ikke nogen grund til at lave en sammenligning. Men ikke for forskellige – for så er de ikke sammenlignelige.
Benchmarking har en særlig rolle i reguleringsmodeller, indenfor el-, vand- og fjervarmeområdet, og vi har i projektet udgivet en række praktisk orienterede artikler, hvor vi præsenterer forskellige anvendelser af benchmarking for at vise begrebet bredde og væsentligheden af at klarlægge formålet med et benchmarkingprojekt, inden man går i gang. Desuden har vi skrevet om, hvorledes de forskellige former for benchmarking adskiller sig fra hinanden, hvorfor benchmarking er en relevant mulighed i en sektorbaseret styringsmodel, hvilke elementer der kan indgå i en sådan styringsmodel, hvad anvendelsen af omkostningsbaseret benchmarking kræver, og hvorledes benchmarking kan anvendes som internt styringsinstrument.
Projektets forskningsmæssige resultater udgøres af disse artikler:
 Bukh, Per Nikolaj & Lars G. Dietrichson. 2016. Collaborative benchmarking in the Danish District Heating Sector. International Journal of Public Sector Management 29(5):502-529.
StatusAfsluttet
Effektiv start/slut dato01/11/201531/12/2019

Projekter

Modernization through benchmarking

Bukh, P. N. & Jensen Kjærgaard, I.

01/01/200631/12/2011

Projekter: ProjektForskning

• 4 Bidrag til bog/antologi
  • 4 Bidrag til avis - Kronik
  • 1 Ph.d.-afhandling
  • 1 Tidsskriftartikel

Collaborative benchmarking in the Danish District-Heating Sector

Bukh, P. N. & Dietrichson, L. G., 2016, I : International Journal of Public Sector Management. 29, 5, s. 502-519

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikel

Benchmarking in the Danish district-heating sector: from regulation and governing to knowledge sharing and learning

Dietrichson, L., 2015, Aalborg Universitetsforlag. 204 s. (Ph.d.-serien for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet).

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

Åben adgang
Fil
518 Downloads (Pure)

Benchmarking: Fra metoder og teknikker til elementer i en økonomistyringsmodel

Bukh, P. N., Sandalgaard, N. & Dietrichson, L., 2012, Økonomistyring. Bukh, P. N. (red.). Børsen, (Børsens Ledelseshåndbøger Online).

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingBidrag til bog/antologiForskning