Det gode uddannelsesliv i praktikken

 • Louw, Arnt (PI (principal investigator))
 • Hansen, Niels-Henrik Møller (PI (principal investigator))

Projektdetaljer

Beskrivelse

På baggrund af et omfattende litteraturstudie afdækker vi i dette projekt den aktuelle viden om de unges udfordringer og potentiale i praktikforløb på social- og sundhedsuddannelsen (SOSU), social og sundhedsassistentuddannelsen (SSA) og sygeplejerskeuddannelsen.

Lægmandssprog

VIDENSNOTAT: Det gode uddannelsesliv i praktikken i social- og sundhedsuddannelsen, social- og sundhedsassistentuddannelsen og sygeplejerskeuddannelsen i Danmark.

På baggrund af et omfattende litteraturstudie afdækker vi i dette projekt den aktuelle viden om de unges udfordringer og potentiale i praktikforløb på social- og sundhedsuddannelsen (SOSU), social og sundhedsassistent-uddannelsen (SSA) og sygeplejerskeuddannelsen.

De danske erhvervsskoler kæmper bredt set med at tiltrække de unge til – og fastholde dem i – erhvervsuddannelserne. Samtidig mangler det danske arbejdsmarked faglærte unge. Fremskrivninger viser, at vi står overfor at mangle faglært arbejdskraft i udstrakt grad de kommende år, hvor de store årgange går på pension. Dette kalder i særlig grad på en stigning i behovet for den type af arbejdskraft, som sundheds- og plejeuddannelserne leverer arbejdskraft til. Afhængig af uddannelsen falder mellem 5 og 30 % af de unge fra deres erhvervsuddannelse allerede i starten af deres første praktikforløb og fx på social- og sundhedsuddannelserne falder omkring 12 % fra i starten af deres første praktik. De unges praktikforløb er derfor et helt centralt sted at sætte ind, hvis vi skal øge antallet af unge, der vælger og gennemfører en erhvervsuddannelse.

Men vi mangler viden om, hvordan de unge oplever deres praktikforløb, også på SOSU-, SSA- og sygeplejerskeuddannelsen og hvilken betydning det har for deres kommende erhvervsvalg. Formålet med dette projekt er på baggrund af et litteraturstudie at udarbejde et vidensnotat der samle og præsenterer solid og forskningsbaseret viden om: Hvordan oplever dagens unge deres uddannelsesliv, mens de er i praktik på SOSU- SSA og sygeplejerskeuddannelse? Hvordan spiller forskellige praktiksteder og praktikvejledere sammen med de unges motivation for uddannelse? Og hvilke konkrete faktorer, henholdsvis øger og mindsker de unges lyst og motivation for uddannelsen, deres faglige identifikationsmuligheder med erhvervet, samt deres overvejelser omkring deres fremtidige arbejdsliv? Notatet er tiltænkt alle, der arbejder med de unge og deres erhvervsuddannelser men er i særlig grad henvendt til skoler, kommuner og praktiksteder, der arbejder med SOSU-, SSA- og sygeplejerskeuddannelserne.

Vidensnotatet er bestilt af Studieunit – Københavns Kommune.
StatusAfsluttet
Effektiv start/slut dato01/05/201830/09/2019

Emneord

 • litteraturstudie
 • unges udfordringer
 • praktikforløb
 • social- og sundhedsuddannelsen (SOSU)
 • social og sundhedsassistentuddannelsen (SSA)
 • sygeplejerskeuddannelsen
 • erhvervsskoler

Aktiviteter

 • 1 Foredrag og præsentationer i privat eller offentlig virksomhed

Årlig status på forskningsindsatsen i SUF/KK

Arnt Louw (Foredragsholder)

18 feb. 2020

Aktivitet: Foredrag og mundtlige bidragForedrag og præsentationer i privat eller offentlig virksomhed

Publikation

 • 1 Rapport
 • 1 Konferenceabstrakt til konference

Det gode uddannelsesliv i praktikken på social- og sundhedshjælperuddannelsen, social- og sundhedsassistentuddannelsen og sygeplejerskeuddannelsen i Danmark

Louw, A., 2019, s. 1. 1 s.

Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftKonferenceabstrakt til konferenceForskning

Fil
26 Downloads (Pure)
Åben adgang
Fil
66 Downloads (Pure)