Equality in Isolated Labour Markets

• Pristed Nielsen, Helene (Projektleder)
  • Hayfield, Erika Anne (PI (principal investigator))
  • Arnfjord, Steven (PI (principal investigator))

Projektdetaljer

Beskrivelse

According to ideals about gender equality, both men and women are presumed to take part in labour market activities and caring for the family, but we know very little about how such ideals are negotiated in areas with restricted employment opportunities. This project compares three relatively isolated areas in the Nordic region: Narsaq in South Greenland (pop. 1,600); Suðuroy in the Faroe Islands (pop. 4,600) and Læsø in Denmark (pop. 1,800). The project aims at understanding local strategies and gender roles among men and women living in relatively isolated areas in terms of making a living, maintaining ties to the local community, and potentially achieve gender equality.

Findings are expected to differ substantially among the three locations due to different geographic realities as well as different historic, economic and demographic trajectories. Nevertheless, we expect to derive valuable new insights from the comparison, as knowledge gained from such research can contribute to planning of sustainable demographic and economic development, and deepen our understanding of the role of place in such developments.
AkronymEQUIL
StatusAfsluttet
Effektiv start/slut dato01/10/201831/10/2019

Finansiering

• Nordisk institutt for kvinne- og kjønnsforskning (NIKK), Universitetet i Oslo: kr 499.891,00
  • UArctic: kr 12.000,00

Fingerprint Udforsk forskningsemnerne, som dette projekt berører. Disse etiketter er oprettet på grundlag af de underliggende bevillinger/legater. Sammen danner de et unikt fingerprint.

• Aktiviteter

• 6 Organisering af eller deltagelse i workshop, kursus, seminar eller lignende
    • 2 Foredrag og præsentationer i privat eller offentlig virksomhed

Ungdomsuddannelsernes Topmøde 2019: Hvordan skal fremtidens uddannelseslandkort se ud?

Helene Pristed Nielsen (Foredragsholder)

5 dec. 2019

Aktivitet: Foredrag og mundtlige bidragForedrag og præsentationer i privat eller offentlig virksomhed

Center for forskning i Regional Dynamik: seminar om Isolerede Arbejdsmarkeder

Helene Pristed Nielsen (Deltager)

10 okt. 2019

Aktivitet: Deltagelse i faglig begivenhedOrganisering af eller deltagelse i workshop, kursus, seminar eller lignende

Demografiska utmaningar i Norden ur ett genusperspektiv

Helene Pristed Nielsen (Deltager)

27 aug. 2019

Publikation

Equality in Isolated Labour Markets: Equal opportunities for men and women in geographically isolated labour markets in Læsø (DK), Suðuroy (FO), and Narsaq (GL)

Bidragets oversatte titel: Ligestilling på isolerede arbejdsmarkeder : Lige muligheder for mænd og kvinder i geografisk isolerede arbejdsmarkeder på Læsø (DK), Suðuroy (FO), og Narsaq (GL) Pristed Nielsen, H., Hayfield, E. A. & Arnfjord, S., 31 aug. 2020, 522 udg. København: TemaNord. 111 s.

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskningpeer review

Åben adgang