Forbedring af lokalisationen ved binaural syntese

 • Toledo, Daniela (Projektdeltager)
 • Møller, Henrik (Projektdeltager)

Projektdetaljer

Beskrivelse

Det ydre øres overføringsfunktioner (head-related transfer functions HRTFs) er kernen i binaural syntese, da de leverer den nødvendige rumlige information i virtuelle omgivelser. Selv om brugen af generiske HRTF'er (lytning via andres ører) repræsenterer det mest avancerede inden for binaural syntese, har de vist dårligere lokalisation end tilsvarende med individuelle HRTF'er (lytning via egne ører).

Det aktuelle projekt opstod som et forslag om at udforske den forringede lokalisation, når et begrænset antal generiske HRTF'er bruges i binaural syntese. Det tilstræbes at kombinere viden fra fysik og psykoakustik for at fremskaffe en bedre forståelse af lydopfattelsen i virtuelle omgivelser. Resultaterne skulle gerne forbedre binaural syntese i form af datakrav og performance.

Projektets mål er at identificere de HRTF parametre, der muliggør lokalisation. Denne fremgangsmåde muliggør opnåelse af forskellige mål af praktisk betydning for implementeringen af binaural syntese: at optimere antallet af diskrete punkter, for hvilke HRTF'er er nødvendige for at syntetisere binaural lyd i hele feltet, at opnå en datasamling af generiske HRTF'er med forbedret lokalisation og at minimere de computerkrav, der er nødvendige for at håndtere denne datasamling.

StatusAfsluttet
Effektiv start/slut dato19/05/201031/12/2017

Finansiering

 • <ingen navn>

Fingerprint

Udforsk forskningsemnerne, som dette projekt berører. Disse etiketter er oprettet på grundlag af de underliggende bevillinger/legater. Sammen danner de et unikt fingerprint.
  • The role of spectral features in sound localization

   Toledo, D. & Møller, H., 2008, Audio Engineering Society Convention Papers: Papers 7314-7500. Audio Engineering Society, 6 s.

   Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingKonferenceartikel i proceedingForskningpeer review

   Fil
   3 Citationer (Scopus)
   49 Downloads (Pure)