Nationalism/transnationalism, Gender Equality and Welfare

Projektdetaljer

Beskrivelse

Feminist scholars have pointed out that constructions of gender and gender equality are embedded in national narratives and politics of belonging (Yuval-Davis 2011; Siim & Mokre 2013). This project aims to explore gendered approaches to nationalism and analyse how nationalism in Scandinavia is associated with ‘social democratic’ perceptions of welfare and gender equality. Scholars (Brochmann and Hagelund 2010;2012) have pointed towards a specific form of Scandinavian welfare nationalism which is challenged by globalization and increased migration. The project explores gender equality as a key aspect of the Scandinavian politics of belonging and what the implications are for our understanding of the challenges in the contemporary politics of gender and welfare in Scandinavia. Case-studies of political parties address the problematic ways in which contemporary nationalist parties in Sweden, Denmark and Norway have linked national belongings with support for the welfare state and gender equality politics. These empirical studies in turn raise theoretical, normative and analytical questions about understandings and conceptualizations of the nationalism, welfare and gender.
Kort titelTransnationalism and gender equalty
StatusIgangværende
Effektiv start/slut dato01/03/2011 → …

• 1 Organisering af eller deltagelse i konference
  • 1 Konferenceoplæg

European Consortioum of Political Research

Birte Siim (Oplægsholder)

26 aug. 201529 aug. 2015

Aktivitet: Foredrag og mundtlige bidragKonferenceoplæg

Being a citizen in Europe

Birte Siim (Deltager)

29 jun. 201530 jun. 2015

Aktivitet: Deltagelse i faglig begivenhedOrganisering af eller deltagelse i konference

Projekter

Faber, S. T., Pristed Nielsen, H., Hovgaard, G., Paulgaard, G., Eriksson, M., Penttinen, E., Munkejord, M. C., Bloksgaard, L., Siim, B., Christensen, A. P., Stoltz, P., Kirkeby, A., Freeman, C., Møller, K. T., Emerek, R. L., Hansen, C. D., Madsen, D. H., Unnur Dís Skaptadóttir, U. D. & Tollefsen, A.

01/12/201215/07/2014

Projekter: ProjektForskning

• 3 Bidrag til bog/antologi
  • 1 Paper uden forlag/tidsskrift
  • 1 Tidsskriftartikel

Particularities of the Nordic: Challenges to Equality Politics in a Globalized World

Bidragets oversatte titel: Nordiske særtræk: Udfordringer til lighedspolitik i en globaliseret verdenSiim, B. & Stoltz, P., 2015, Remapping Gender, Place and Mobility: Global Confluences and Local Particularities in Nordic Peripheries. Thideman Faber, S. & Pristed Nielsen, H. (red.). Ashgate, s. 19-35 25 s. (Gender in a Global/Local World).

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

How Institutional Context Shapes Headscarf Debates across Scandinavia: The Impact of Institutions on Perceptions and Boundaries

Bidragets oversatte titel: Hvordan institutioner påvirker debatter om Muslimske Tørklæder i SkandinavienSiim, B., 2014, European States and their Muslim Citizens.: The Impact of Institutions on Perceptions and Boudaries. Bowen, J., Bertossi, C., Duyvendak, J. W. & Krook, M. L. (red.). University of Cambridge, USA: Cambridge University Press, s. 216-234 18 s. (Cambridge Study in Law and Society).

Nationalism, Gender and Welfare: The politics of gender equality in Scandinavia

Bidragets oversatte titel: Nationalisme, køn og velfærd: Kønsligestillingspolitikker i SkandinavienSiim, B. & Stoltz, P., 11 dec. 2014. 20 s.

Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftPaper uden forlag/tidsskriftForskning

• 162 Downloads (Pure)