Projektdetaljer

Beskrivelse

Op til 80% af nyfødte får gulsot i første leveuge. Dette skyldes en form for “farvestof" kaldet bilirubin. Hos mange er det en normal tilstand, men hos nogle børn kan der være en bagvedliggende sygdom. I Danmark behandles 2-5% af alle nyfødte for gulsot, hvilket svarer til op mod 3200 børn årligt. Det er vigtigt at opspore og behandle disse børn, idet det uden behandling kan give hjerneskade, herunder cerebral parese, og i værste tilfælde død. Behandlingen af gulsot består i lysbehandling, kaldet fototerapi. Behandlingen adskiller forælder og barn. Det er endnu ikke opklaret, hvorvidt en øget intensitet af lyset vil kunne forbedre og forkorte behandlingen. Der mangler veldesignede studier til at underbygge, hvorvidt cyklisk behandling med flere pauser, med mere tid til forælder-barn kontakt, er ligeværdig med konventionel vedvarende lysbehandling.
Langvarige konsekvenser af tilstanden såvel som behandlingen er uklare herunder viden om, hvordan de børn, som rammes alvorligt af gulsot, klarer sig kognitivt senere i livet.

Som del af et ph.d.-forløb planlægges et klinisk randomiseret studie, hvor der undersøges, om stigende intensitet af lys giver hurtigere og vedvarende fald af bilirubin. Desuden undersøges det, om cyklisk behandling – lige dele pause og lysbehandling – er ligeværdigt med kontinuerlig behandling, hvor der kun afbrydes behandling for at give mad.
Viden om langsigtede konsekvenser af lysbehandling samt kognitive konsekvenser for nyfødte med ekstremt høje niveauer af bilirubin undersøges registerbaseret ved at kigge i patientjournaler samt data fra Danmarks Statistik.
Studiet er til gavn for den tidlige tilknytning mellem forældre og barn, herunder amning, grundet kortere behandlingstid samt potentielt at forhindre flere tilfælde af hjerneskade. Samtidig bidrager studiet til en dybere forståelse af de langvarige effekter af både alvorlig gulsot og selve behandlingen med fototerapi.
StatusIgangværende
Effektiv start/slut dato01/04/202401/06/2027

Emneord

  • pediatrics
  • pædiatri
  • gulsot
  • hyperbilirubinæmi
  • hyperbilirubinemia
  • neonatologi
  • neonatology