OPTOCTRL / Ikke-lineær og robust regulering af elektro-mekaniske systemer med optiske sensorer

Projektdetaljer

Beskrivelse

Optiske sensorer finder anvendelse inden for en række områder i dansk industri. Simple anvendelser, som eksempelvis automatisk døråbning i forretninger og tog, når en person nærmer sig, opleves overalt i dagligdagen. Knap så synlige applikationer er optiske sensorer til positions- og hastighedsaftastning af mekaniske bevægelser til brug i styrings-apparatur, disse kaldes optiske enkodere eller optiske tachometre. Optiske sensorer placeres ofte i miljøer med meget optisk støj, hvor de skal registrere overordentlig svage signaler. Dette gør det svært at opnå stor pålidelighed af systemer baseret på optiske sensorer. Selv i tilsyneladende simple anvendelser har sådanne systemer en forholdsvis høj fejlrate - med frustration for brugerne til følge. Der er dels brug for en større teknologisk forståelse af disse komponenter, dels for en avanceret teori til dimensionering af de styresystemer, hvori sensorerne indgår. Der er stor industriel interesse for dette, hvilket bl.a. skal ses i lyset af de markante prisfald for on-board regnekraft, fx i form af digitale signalprocessorer (DSP). Målsætningen for nærværende projekt har været at etablere et internationalt forskningsmiljø inden for området robust og ikke-lineær reguleringsteori ved AAU samt at opbygge teknologisk ekspertise inden for regulering af systemer med optiske sensorer ved at arbejde med konkrete problemstillinger inden for dette område i tæt samarbejde med dansk erhvervsliv. En række resultater er opnået især i forbindelse med to ph.d.-projekter: et, der omhandler regulering af lyspen for CD-afspillere, og et, der omhandler anvendelse af wavelet teori til optimering af præcision og robusthed for optiske sensor-systemer. Der er indsendt to foreløbige patentbeskrivelser vedrørende regulering af lyspen for CD-afspillere. Rettighederne i forbindelse med disse er søgt udnyttet ved etablering af et innovationsselskab i samarbejde med NOVI A/S. I forbindelse med projektet vedrørende anvendelse af wavelet teori til optimering af præcision og robusthed for optiske sensor-systemer er der indsendt otte foreløbige patentbeskrivelser. Rettighederne til disse er ligeledes forsøgt udnyttet kommercielt ved etablering af et innovationsselskab. Der er foreløbig indgået licensaftale med en virksomhed om udnyttelsen. (Jakob Stoustrup, Palle Andersen, Tom S. Pedersen, Anders la Cour-Harbo, Enrique Vidal Sanchez)
AkronymOPTOCTRL
StatusAfsluttet
Effektiv start/slut dato01/01/200501/10/2008

Finansiering

 • FTP: kr 5.000.000,00

Fingerprint Udforsk forskningsemnerne, som dette projekt berører. Disse etiketter er oprettet på grundlag af de underliggende bevillinger/legater. Sammen danner de et unikt fingerprint.

 • Projekter

  WAVES: WAVES / Wavelets in Audio/Visual Electronic Systems

  Stoustrup, J., la Cour-Harbo, A., Andersen, P., Pedersen, T. S., Odgaard, P. F., Vidal, E. S., Bendtsen, J. D., Christensen, H. V., Endelt, L. Ø., Borup, L., Nielsen, M., Hansen, P. C., Christensen, O., Søndergaard, P. L., Skjølstrup, C. E., Verbraak, B., Fløe Mikkelsen, H., Nissen, P. A., Madsen, O. & Thorsen, P.

  Danish Technical Research Foundation

  30/06/200701/09/2009

  Projekter: ProjektForskning

 • Publikation

  • 1 Konferenceartikel i proceeding

  Wavelets for Sparse Representation of Music

  Endelt, L. Ø. & la Cour-Harbo, A., 2004, Proceedings of WEDELMUSIC 2004. s. 10-14 5 s.

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingKonferenceartikel i proceedingForskningpeer review

  Åben adgang
  Fil
 • 5 Citationer (Scopus)
  907 Downloads (Pure)