Potensmarkører for Stamceller til Heling af Kroniske Sår

Projektdetaljer

Beskrivelse

Projektet har til formål at finde et panel af prædikative markører for stamceller fra fedtvævs effekt til heling af kroniske sår inkl. diabetiske fodsår. Disse skal bruges i udviklingen af en stamcelle-baseret terapi til behandling af kroniske sår.
Den stamcelle-baserede terapi vil forhåbentligt kunne begrænse behandlingstiden af diabetisk fodsår, mindske risikoen for amputation og sikre en pæn og funktionel opheling.

Lægmandssprog

Diabetiske fodsår er et alvorligt menneskeligt, medicinsk og samfundsmæssigt problem, som er stadig voksende i takt med at forekomsten af sukkersyge stiger. I Danmark lider 252.750 personer af sukkersyge, hvoraf 15% lider af fodsår. For patienterne er disse sår smertefulde, kosmetisk skæmmende og ofte meget lugtgenerende, hvorfor en del af patienterne er meget begrænsede i sociale sammenhænge. Mange behandlingsforløb er i dag ikke tilfredsstillende og derfor ønsker vi at etablere en ny effektiv behandlingsform. I den sammenhæng er brugen af stamceller fra fedtvæv interessant, da man har vist at stamcellerne har betydelige sår-helende egenskaber. Vi arbejder derfor pt på udviklingen af en celle-baseret terapi til behandling af diabetisk fodsår.
Vi har siden 2005 arbejdet med stamceller fra fedtvæv og identificeret at der er stor forskel i cellernes potentiale alt efter hvilken donor de stammer fra. For at sikre at patienterne får den størst mulig effekt ud af behandlingen, ønsker vi at identificere den bedste stamcelle donor. For at nå hertil må vi først karakterisere stamceller fra forskellige donorer, hvorefter vi så vil undersøge om der er en sammenhæng mellem nogle af disse karakteristika og deres sårhelende effekt.
Fundene fra dette projekt vil rykke os endnu tættere på en effektiv behandlingsform der vil kunne tilbydes denne stadigt voksende patientgruppe.
StatusAfsluttet
Effektiv start/slut dato01/01/201931/12/2022