Spektrale cues til lokalisering af lydkilder

• Toledo, Daniela (Projektdeltager)
  • Møller, Henrik (Projektdeltager)

Projektdetaljer

Beskrivelse

Head-related transfer functions (HRTF'er) indeholder amplitude og fase informationen som anvendes til lokalisering af lydkilder. Disse overføringsfunctioner kan opdeles i en tids- og spektralkomponent, som begge er relevante i forbindelse med lokalisation. Spektralkomponenterne er yderst påvirkelige af personers antropomometriske karakteristika, i særdeleshed udformningen af det ydre øre. De individuelle forskelle kan komme til udtryk i smalle frekvensbånd (f.eks et skift i centerfrekvensen af et dyk eller en top, en forskel i båndbredde eller Q-værdi) eller i bredere frekvensbånd (f.eks. ved fraværet af dyk eller toppe). På trods af at vigtigheden af de individuelle spektrale karakteristika generelt er accepteret, forbliver det uklart om relevante cues til lokalisationen kan relateres til smalle eller brede frekvensbånd. Dette er en vigtig problemstilling i forbindelse med binaural syntese med anvendelse af ikke-individuelle HRTF'er: lokalisering af lydkilder degraderes hvis de spektrale karakteristika af de anvendte HRTF'er ikke mathcer lytterens egne tilstrækkeligt. Det er stadig ikke kendt, hvilke spektrale karakteristika som skal matche og hvordan.

PhD projektet som udføres undersøger de spektrale karakteristika af HRTF'er som er mest relevante som cues til lokalisering, og hvordan disse kan karakteriseres. Hypotesen er, at specielt de spektrale kendetegn kan identificeres som cues til lokalicering, enten i smalle eller brede frekvensbånd, ved krydsmatching af HRTF'er fra forskellige personer i henhold til resultaterne af lokaliseringseksperimenter. Det er endvidere en hypotese, at disse cues til lokalisering kan beskrives af passende parametre i tids- og frekvensdomænet, f.eks. ankomsttid, amplitude, centerfrekvens, båndbredde, m.fl.

StatusAfsluttet
Effektiv start/slut dato19/05/201031/12/2017

• <ingen navn>

Fingerprint

Udforsk forskningsemnerne, som dette projekt berører. Disse etiketter er oprettet på grundlag af de underliggende bevillinger/legater. Sammen danner de et unikt fingerprint.
    • The role of spectral features in sound localization

Toledo, D. & Møller, H., 2008, Audio Engineering Society Convention Papers: Papers 7314-7500. Audio Engineering Society, 6 s.

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingKonferenceartikel i proceedingForskningpeer review

Fil
      3 Citationer (Scopus)