Projektdetaljer

Beskrivelse

Formålet med det foreliggende projekt er at optimere det flydende TetraSpar havmøllekoncept for installation i et pilotprojekt.

Potentialet i offshore vindkraft er enormt. Havvindmøller kan levere syv gange Europas elforbrug og fire gange USA’s elforbrug. Det meste af potentialet i offshore vindkraft er imidlertid på havdybder, hvor udbygningen kun kan ske med flydende havmøller. På nuværende tidspunkt tilbyder et antal leverandører flydende fundamenter til havmøller, men omkostningerne er prohibitive for implementering i stor skala. Den fundamentale årsag til de høje omkostninger er, at de eksisterende koncepter udspringer af offshore olie- og gassektoren; de fremstilles under anvendelse af konventionelle, ikke-industrialiserede metoder, vægte måles i tusinder af tons, og fremstillingstider måles i måneder.

I modsætning hertil er TetraSpar-konceptet baseret på anvendelse af velkendte design- og fremstillingsteknikker fra den meget konkurrencedygtige vindmølleindustri. Resultatet er, at vægten kun udgør en brøkdel af vægten fra de eksisterende koncepter, fremstilling sker i fabrikker ved brug af industrialiserede metoder, og samling og installation har varighed af dage eller uger, ikke måneder. Fundamentet og vindmøllen kan installeres i enhver havn af rimelig størrelse under anvendelse af en almindelig mobilkran, og den samlede vindmølle kan bugseres ud til siten og forbindes med ankerliner og det elektriske kabel ved hjælp af almindelige slæbebåde.

Dette projekt vil være den første fuldt koblede numeriske og eksperimentelle validering af TetraSpar konceptet. Konceptoptimiseringsindsatsen er fokuseret i fire hovedområder: Hydrodynamik, Forankring, Marine Operationer og Strukturelt Design.

Det forventede resultat af projektet er en forbedret TetraSpar-løsning bestående af et hydrodynamisk og strukturelt optimeret fundament, et innovativt forankringssystem, og specifikation af et komplet, sikkert og kosteffektivt sæt af marine operationer.

Konsekvensen af et succesfuldt projekt vil være et betydeligt spring i LCOE fra flydende offshore vindkraft.
StatusIgangværende
Effektiv start/slut dato10/10/201731/03/2021

Emneord

  • Vindenergi
  • Flydende vindmøller
  • Forankring
  • LCoE
  • TetraSpar
  • Industrialisering
  • Hydrodynamik
  • Numerisk modellering