The Nordic Model and its Contemporary Inhabitants – Exploring Stability and Change from a Micro Perspective

Projektdetaljer

Beskrivelse

Forskningsprojektet undersøger, hvilke mekanismer der reproducerer den “nordiske model”. Med udgangspunkt i eksisterende teori antages det, at de institutionelle karakteristika ved den ”nordiske model” påvirker befolkningens opfattelser, værdier og orienteringer. Disse feedback mekanismer er imidlertid meget begrænset teoretiseret og analyseret i den eksisterende litteratur. Projektets ambition er derfor at etablere et mikrofundament for forståelsen af den nuværende ”nordiske model”. Spørgsmålene er, hvorfor indbyggerne i de nordiske lande fortsat udmærker sig ved at støtte kraftig økonomisk omfordeling (projekt 1), ved at have høj gensidig tillid (projekt 2), ved at støtte statslig styring (projekt 3) og ved at udbyde meget arbejdskraft (projekt 4). Det undersøges også, hvordan indvandrere bliver påvirket af institutionerne i den ”nordiske model” (projekt 5).
Der er fire hovedargumenter for at gennemføre forskningsprojektet. 1) Eksisterende litteratur antager feedbackprocessor, men det er ikke ordentlig undersøgt. 2) Mange af de politiske kræfter, der skabte den ”nordiske model”, er aftagende. Derfor kan opretholdelse af den ”nordiske model” vanskeligt forklares med styrken af de kræfter, der skabte ”modellen”. Der er således brug for ny teori. 3) De eksisterende analyser er ofte ”blinde” overfor de mekanismer, der muligvis kan føre til betydelig forandringer af grundlaget for den ”nordiske model”. 4) Nyt internationalt data materiale giver nye unikke analysemuligheder.
AkronymSapere Aude
StatusAfsluttet
Effektiv start/slut dato01/06/201131/05/2015

Finansiering

  • Danmarks Frie Forskningsfond | Sapere Aude

Fingerprint

Udforsk forskningsemnerne, som dette projekt berører. Disse etiketter er oprettet på grundlag af de underliggende bevillinger/legater. Sammen danner de et unikt fingerprint.