The Nordic Model and its Contemporary Inhabitants – Exploring Stability and Change from a Micro Perspective

Projektdetaljer

Beskrivelse

Forskningsprojektet undersøger, hvilke mekanismer der reproducerer den “nordiske model”. Med udgangspunkt i eksisterende teori antages det, at de institutionelle karakteristika ved den ”nordiske model” påvirker befolkningens opfattelser, værdier og orienteringer. Disse feedback mekanismer er imidlertid meget begrænset teoretiseret og analyseret i den eksisterende litteratur. Projektets ambition er derfor at etablere et mikrofundament for forståelsen af den nuværende ”nordiske model”. Spørgsmålene er, hvorfor indbyggerne i de nordiske lande fortsat udmærker sig ved at støtte kraftig økonomisk omfordeling (projekt 1), ved at have høj gensidig tillid (projekt 2), ved at støtte statslig styring (projekt 3) og ved at udbyde meget arbejdskraft (projekt 4). Det undersøges også, hvordan indvandrere bliver påvirket af institutionerne i den ”nordiske model” (projekt 5).
Der er fire hovedargumenter for at gennemføre forskningsprojektet. 1) Eksisterende litteratur antager feedbackprocessor, men det er ikke ordentlig undersøgt. 2) Mange af de politiske kræfter, der skabte den ”nordiske model”, er aftagende. Derfor kan opretholdelse af den ”nordiske model” vanskeligt forklares med styrken af de kræfter, der skabte ”modellen”. Der er således brug for ny teori. 3) De eksisterende analyser er ofte ”blinde” overfor de mekanismer, der muligvis kan føre til betydelig forandringer af grundlaget for den ”nordiske model”. 4) Nyt internationalt data materiale giver nye unikke analysemuligheder.
AkronymSapere Aude
StatusAfsluttet
Effektiv start/slut dato01/06/201131/05/2015

• Danmarks Frie Forskningsfond | Sapere Aude

Fingerprint Udforsk forskningsemnerne, som dette projekt berører. Disse etiketter er oprettet på grundlag af de underliggende bevillinger/legater. Sammen danner de et unikt fingerprint.

• Aktiviteter

• 6 Foredrag og præsentationer i privat eller offentlig virksomhed
    • 1 Peer reviewer/fagfællebedømmer af manuskripter

Scandinavian Political Studies (Tidsskrift)

Troels Fage Hedegaard (Anmelder)

1 sep. 2013

Aktivitet: Redaktionelt arbejde og fagfællebedømmelsePeer reviewer/fagfællebedømmer af manuskripterForskning

Disentangling policy design: proximity as an explanation of the policy design effect on attitudes towards social benefits

Troels Fage Hedegaard (Oplægsholder)

10 aug. 201313 aug. 2013

Aktivitet: Foredrag og mundtlige bidragForedrag og præsentationer i privat eller offentlig virksomhed

Disentangling policy design: Disentangling policy design

Troels Fage Hedegaard (Foredragsholder)

25 jul. 201327 jul. 2013

Publikation

Bringing Different States in: How Welfare State Institutions can possibly influence socio-cultural dimensions of migrant incorporation

Breidahl, K. N. & Fersch, B., jun. 2018, I : Nordic Journal of Migration Research. 8, 2, s. 99-106 7 s.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Åben adgang
    Fil
  • 297 Downloads (Pure)

Building, breaking, overriding…? Migrants and institutional trust in the Danish welfare state

Fersch, B. & Breidahl, K. N., 9 jul. 2018, I : International Journal of Sociology and Social Policy. 38, 7-8, s. 592-605 14 s.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Åben adgang