The Planning and Building Act between market demand, land policy, sustainability, temporality, and intergenerational justice

Projektdetaljer

Beskrivelse

LANDTIME’s main objective is to investigate the Norwegian planning system’s functional capacity to handle multiple temporalities of spatial development, hereunder its set of plans and instruments, the role of property and property rights for public planning, and related challenges in different geographical contexts.

LandTime's secondary objectives are to explore the planning system from a temporality perspective, as the content of plans, temporalities of the planning processes, including transmission between plans, empirical investigations of the interplay between public spatial planning and private property, and property rights, and how the two systems lay out the premises for temporality management in terms of market demands and intergenerational justice.

LANDTIME will also investigate whether the PBA is an adequate framework for regional and municipal planning to facilitate sustainable industrial and business development, and how the PBA and relevant sector legislation handle development conflicts, i.e., environmental protection and sustainability vs. equity, social and intergenerational justice.

Lægmandssprog

LANDTIME is a collaborative project to develop the knowledge base concerning how planning, according to the Norwegian Planning and Building Act (PBA) alongside relevant sector legislation, promotes sustainable societal development.
Kort titelLANDTIME
AkronymLANDTIME
StatusIgangværende
Effektiv start/slut dato01/12/202130/11/2025

FN's verdensmål

I 2015 blev FN-landende enige om 17 verdensmål til at standse fattigdom, beskytte planeten og sikre velstand for alle. Dette projekt bidrager til følgende verdensmål:

• Verdensmål 11 - Bæredygtige byer og lokalsamfund
  • Verdensmål 15 - Livet på land
  • Verdensmål 16 - Fred, retfærdighed og stærke institutioner

Fingerprint

Udforsk forskningsemnerne, som dette projekt berører. Disse etiketter er oprettet på grundlag af de underliggende bevillinger/legater. Sammen danner de et unikt fingerprint.