Tungestyring af multifunktionel armprotese

Projektdetaljer

Beskrivelse

Dette erhvervs-ph.d.-projekt er baseret på samarbejde mellem Sahva A/S og Aalborg Universitet og skal undersøge mulighederne for at lette styringen af multifuntionelle armproteser vha. tungestyret kontrol. Projektet tager udgangspunkt i, at personer der amputeres, mister mere og mere af armens funktionalitet jo højere oppe på armen, en amputation foretages, og samtidig bliver antallet af myoelektriske signaler, der kan bruges til at styre en elektrisk armprotese, mindre.
I dag anvendes i myoelektriske armproteser en kontrolstrategi baseret på sekventiel styring, hvor der skiftes mellem de enkelte frihedsgrader ved hjælp af ko-kontraktioner. Til nyere armproteser med flere frihedsgrader formodes det dog hurtigt at blive omstændigt og ikke særlig brugervenligt at benytte en sådan sekventiel kontrolstrategi.
Yderligere problematisk og langsomt bliver denne sekventielle styring i takt med, at forskningen inden for håndproteser leder til nye typer af hænder med en bevægelighed, der minder om den menneskelige hånd og med eksempelvis fem forskellige grebstyper.
Formålet med dette erhvervs-ph.d.-projekt er derfor at undersøge mulighederne for at benytte et tungekontrolsystem som yderligt input til myoelektriske armproteser og herved opnå et større antal kontrolsignaler til styring af en armprotese.
Udføres sammen med firmaerne Sahva A/S og TKS A/S.
StatusAfsluttet
Effektiv start/slut dato01/09/200730/04/2012

Finansiering

  • <ingen navn>

Fingerprint

Udforsk forskningsemnerne, som dette projekt berører. Disse etiketter er oprettet på grundlag af de underliggende bevillinger/legater. Sammen danner de et unikt fingerprint.