1864: tv-serien, historien, kritikken

Kim Toft Hansen (Redaktør)

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportAntologi

Abstrakt

Ole Bornedals tv-serie 1864 blev vist på tv i efteråret 2014. Serien vakte både historisk og politisk opsigt. Bogen 1864: tv-serien, historien, kritikken giver en række svar på, hvorfor dette skete. Bogen er et samarbejde mellem tre danske universiteter (AAU, AU, KU) og mellem forskere og studerende på alle tre institutioner. Bogen består af kapitler fra etablerede danske forskere og historikere og af kapitler, der er opstået i samarbejde mellem forskere og studerende. Samlet er bogen en kulmination på et samarbejde mellem forskere og yngre danske forskerspirer.

Bogen vil være det første samlede værk om en af den seneste tids mest omdiskuterede tv-serier. Bogens hensigt er at være formidlende forskning, der både trækker på teorier og metoder inden for medie- og historieforskning, men samtidig er resultaterne omsat til kapitler, der også vil appellere til den alment interesserede læser. Derfor er interview med fx Ole Bornedal inkluderet, samtidig med at interviewene også danner grundlag for en række af resultaterne i kapitlerne.

Bogen afdækker en række forskellige diskussioner, som var en del af den omfattende mod-tagelse af tv-serien. Den vigtigste og mest centrale er den historiekritiske modtagelse, der handlede om, hvor præcist historien i tv-serien var gengivet. Men denne diskussion sættes i debatterne og i bogens kapitler i forbindelse med dansk nationalitetsforståelse og nationa-lisme, dansk politisk udvikling, diskussioner om kunstneriske friheder, samt forskellige kultu-relle mentaliteter som fx kulturradikalismen. Tv-serien skulle have været en jubilæumsbegi-venhed for 150-årsdagen for krigen i 1864. I stedet blev det en krig om meninger, historisk kvalitet og offentlige tilskud.

Fagligt vil bogen også appellere til videre forskning i emnet samt brug af kapitlerne i såvel gymnasieskolerne som på universiteternes grunduddannelser.
Bidragets oversatte titel1864: TV series, history, critique
ForlagAalborg Universitetsforlag
ISBN (Trykt)978-87-7112-459-0
StatusUdgivet - 15 feb. 2016