TY - GEN
T1 - ADHD SOM SOCIALT OG KULTURELT FÆNOMEN
T2 - EN ANALYSE AF, HVORDAN DIAGNOSTICEREDE DØMTE VOKSNE OG FRONTMEDARBEJDERE MED RELATION TIL KRIMINALFORSORGEN TILSKRIVER ADHD-DIAGNOSEN BETYDNING
AU - Berger, Nichlas Permin
N1 - Sune Qvotrup Jensen, Hovedvejleder
Leena Eskelinen, Bivejleder
PY - 2015
Y1 - 2015
N2 - Der har i Danmark de seneste årtier været en eksplosiv vækst i antallet af mennesker, der stilles en ADHD-diagnose. Der eksisterer et væld af forskellige bud på forklaringer på dette fænomen. Lige fra epidemiologiske og medicinske tolkninger, der peger på, at mennesker generelt er blevet mere syge, og at vi er blevet bedre til at indfange lidelsen til de mere kritiske, der tolker udviklingen som udtryk for medikalisering, psykiatrisering, biologisering af menneskers tilværelse eller som resultatet af fremvæksten af en diagnosekultur. Desuden ses en samfundsmæssig diskursiv tendens til at forbinde psykiske lidelser, herunder i væsentlig grad ADHD, som en risikofaktor for kriminalitet, antisocial adfærd, misbrug og en række andre sociale problemer. Med interesse i dette komplekse fænomen belyses empirisk den sociale og kulturelle forudsætning for ADHD-diagnosen i Kriminalforsorgens institutioner i en kulturanalytisk og socialkonstruktivistisk optik. Afhandlingen undersøger, hvordan ADHD og kriminalitet diskursivt kobles sammen af voksne kriminelle med en ADHD-diagnose og frontmedarbejdere i Kriminalforsorgen.
AB - Der har i Danmark de seneste årtier været en eksplosiv vækst i antallet af mennesker, der stilles en ADHD-diagnose. Der eksisterer et væld af forskellige bud på forklaringer på dette fænomen. Lige fra epidemiologiske og medicinske tolkninger, der peger på, at mennesker generelt er blevet mere syge, og at vi er blevet bedre til at indfange lidelsen til de mere kritiske, der tolker udviklingen som udtryk for medikalisering, psykiatrisering, biologisering af menneskers tilværelse eller som resultatet af fremvæksten af en diagnosekultur. Desuden ses en samfundsmæssig diskursiv tendens til at forbinde psykiske lidelser, herunder i væsentlig grad ADHD, som en risikofaktor for kriminalitet, antisocial adfærd, misbrug og en række andre sociale problemer. Med interesse i dette komplekse fænomen belyses empirisk den sociale og kulturelle forudsætning for ADHD-diagnosen i Kriminalforsorgens institutioner i en kulturanalytisk og socialkonstruktivistisk optik. Afhandlingen undersøger, hvordan ADHD og kriminalitet diskursivt kobles sammen af voksne kriminelle med en ADHD-diagnose og frontmedarbejdere i Kriminalforsorgen.
U2 - 10.5278/vbn.phd.socsci.00002
DO - 10.5278/vbn.phd.socsci.00002
M3 - Ph.d.-afhandling
T3 - Ph.d.-serien for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet
PB - Aalborg Universitetsforlag
ER -