Aesthetic Qualities of Cross Laminated Timber

Anne Kirkegaard Bejder

  Publikation: Ph.d.-afhandling

  8076 Downloads (Pure)

  Abstract

  Den røde tråd gennem denne afhandling er målet om at bringe materialets æstetiske, poetiske og sanselige kvaliteter i fokus. Dette ud fra den tro, at materialer er mere en blot et middel at bygge med - mere end blot et byggesystem. Denne afhandling tager sit udgangspunkt i den betydning træ har haft som byggemateriale op igennem tiden, som et naturlig forekommende, stærkt, let og bearbejdeligt byggemateriale med adskillige multi-sanselige kvaliteter og mange anvendelsesmuligheder.

  Gennem de seneste to årtier har der været en fornyet interesse omkring træ som byggemateriale, dels på grund af træs bæredygtige profil. Parallelt med denne fornyede interesse er der blevet udviklet nye
  produktionsmetoder og yderligere forfinede træprodukter. Blandt disse er det ’designede’ træ-baseret produkt Krydslimet Massivtræ (KMT), der viser forøgede strukturelle egenskaber i forhold til ubearbejdet træ. Men spørgsmålet er, hvad der sker med de æstetiske kvaliteter ved træ som byggemateriale i denne proces? Hvad betyder det for oplevelsen af KMT, at det er forarbejdet til produkter, hvis egenskaber afviger væsentligt fra dem af træ i sin rå form?

  Ud fra hypotesen at KMT besidder et udefineret æstetisk potentiale, der kan være med til at forny den måde vi bygger med og oplever træ arkitektur, er det overordnede mål for denne afhandling at undersøge KMT’s arkitektoniske og æstetiske kvaliteter.

  Gennem tre kapitler undersøges og diskuteres 1) KMT’s arkitektoniske kvaliteter, 2) KMT’s materialitet, og 3) hvordan man håndterer disse kvalitative aspekter i designprocessen. Dette fører frem til: For det første, udviklingen af en eksplicit model som kan hjælpe med til at strukturere en analyse og evaluering af KMT’s materialitet, og for det andet, en klarlæggelse og italesættelse af de æstetiske kvaliteter som er essentielle for, hvordan KMT anvendes og opleves i en arkitektonisk kontekst.

  Ud fra den forskning der er udført gennem denne afhandling, er det forfatterens overbevisning, at det er muligt at nå ud over anvendelsen af KMT som et rent teknisk produkt eller et enkelt byggesystem. Ved at dyrke de dybere lag af materialet og ved at klarlægge og italesætte de kvaliteter der er relateret til, hvorledes materialet opleves, er det muligt at opnå en pragmatisk og samtidig poetisk og sanselig fremtidig træ arkitektur.
  OriginalsprogEngelsk
  UdgivelsesstedAalborg
  Udgiver
  StatusUdgivet - 2012

  Emneord

  • Krydslimet Massivtræ
  • Materialitet
  • Teknologi
  • Materiale
  • Træ Arkitektur

  Fingeraftryk

  Dyk ned i forskningsemnerne om 'Aesthetic Qualities of Cross Laminated Timber'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

  Citationsformater