Afgørelsesbegrebet i socialretten

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Formålet med artiklen er, gennem anlæggelse af et historisk udviklingsperspektiv, at bidrage til forståelsen af nogle centrale problemstillinger vedrørende afgørelsesbegrebets anvendelse i socialforvaltningsretten. Antagelsen er, at afgørelsen, som mekanisme for udmøntning og fiksering af forventninger i form af rettigheder og pligter i forholdet mellem samfund (socialforvaltning) og borger, må kondensere en stadigt stigende grad af retlig kompleksitet. Og at dette har konsekvenser for de diskussioner, der kan og bør rejses.
I artiklens første del tegnes problemfeltet indledningsvis op med henblik på at præcisere formålet med de følgende dele. I anden og tredje del analyseres afgørelsesbegrebet i et retsstatsligt henholdsvis velfærdsstatsligt lys med særligt henblik på det sociale område. Artiklen vil i den fjerde, mest omfattende og afsluttende del sætte fokus på nogle eksempler på, hvordan det konkurrencestatslige retsformat frembyder nye problemstillinger i forhold til afgørelsesbegrebet og dets praktiske anvendelse. Der rundes af med nogle principielle overvejelser om grundlaget for vurderingen af, om en beslutning kan (bør) karakteriseres som en beslutning eller som afgørelse.
OriginalsprogDansk
TidsskriftRetfærd
ISSN0105-1121
StatusAccepteret/In press - 27 okt. 2019

Citer dette

@article{6bb89966c64f4811bbaaa306247721d9,
title = "Afg{\o}relsesbegrebet i socialretten",
abstract = "Form{\aa}let med artiklen er, gennem anl{\ae}ggelse af et historisk udviklingsperspektiv, at bidrage til forst{\aa}elsen af nogle centrale problemstillinger vedr{\o}rende afg{\o}relsesbegrebets anvendelse i socialforvaltningsretten. Antagelsen er, at afg{\o}relsen, som mekanisme for udm{\o}ntning og fiksering af forventninger i form af rettigheder og pligter i forholdet mellem samfund (socialforvaltning) og borger, m{\aa} kondensere en stadigt stigende grad af retlig kompleksitet. Og at dette har konsekvenser for de diskussioner, der kan og b{\o}r rejses. I artiklens f{\o}rste del tegnes problemfeltet indledningsvis op med henblik p{\aa} at pr{\ae}cisere form{\aa}let med de f{\o}lgende dele. I anden og tredje del analyseres afg{\o}relsesbegrebet i et retsstatsligt henholdsvis velf{\ae}rdsstatsligt lys med s{\ae}rligt henblik p{\aa} det sociale omr{\aa}de. Artiklen vil i den fjerde, mest omfattende og afsluttende del s{\ae}tte fokus p{\aa} nogle eksempler p{\aa}, hvordan det konkurrencestatslige retsformat frembyder nye problemstillinger i forhold til afg{\o}relsesbegrebet og dets praktiske anvendelse. Der rundes af med nogle principielle overvejelser om grundlaget for vurderingen af, om en beslutning kan (b{\o}r) karakteriseres som en beslutning eller som afg{\o}relse.",
author = "Peter Vangsgaard",
year = "2019",
month = "10",
day = "27",
language = "Dansk",
journal = "Retf{\ae}rd: Nordisk Juridisk Tidsskrift",
issn = "0105-1121",
publisher = "Dj{\o}f Forlag",

}

Afgørelsesbegrebet i socialretten. / Vangsgaard, Peter.

I: Retfærd, 27.10.2019.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Afgørelsesbegrebet i socialretten

AU - Vangsgaard, Peter

PY - 2019/10/27

Y1 - 2019/10/27

N2 - Formålet med artiklen er, gennem anlæggelse af et historisk udviklingsperspektiv, at bidrage til forståelsen af nogle centrale problemstillinger vedrørende afgørelsesbegrebets anvendelse i socialforvaltningsretten. Antagelsen er, at afgørelsen, som mekanisme for udmøntning og fiksering af forventninger i form af rettigheder og pligter i forholdet mellem samfund (socialforvaltning) og borger, må kondensere en stadigt stigende grad af retlig kompleksitet. Og at dette har konsekvenser for de diskussioner, der kan og bør rejses. I artiklens første del tegnes problemfeltet indledningsvis op med henblik på at præcisere formålet med de følgende dele. I anden og tredje del analyseres afgørelsesbegrebet i et retsstatsligt henholdsvis velfærdsstatsligt lys med særligt henblik på det sociale område. Artiklen vil i den fjerde, mest omfattende og afsluttende del sætte fokus på nogle eksempler på, hvordan det konkurrencestatslige retsformat frembyder nye problemstillinger i forhold til afgørelsesbegrebet og dets praktiske anvendelse. Der rundes af med nogle principielle overvejelser om grundlaget for vurderingen af, om en beslutning kan (bør) karakteriseres som en beslutning eller som afgørelse.

AB - Formålet med artiklen er, gennem anlæggelse af et historisk udviklingsperspektiv, at bidrage til forståelsen af nogle centrale problemstillinger vedrørende afgørelsesbegrebets anvendelse i socialforvaltningsretten. Antagelsen er, at afgørelsen, som mekanisme for udmøntning og fiksering af forventninger i form af rettigheder og pligter i forholdet mellem samfund (socialforvaltning) og borger, må kondensere en stadigt stigende grad af retlig kompleksitet. Og at dette har konsekvenser for de diskussioner, der kan og bør rejses. I artiklens første del tegnes problemfeltet indledningsvis op med henblik på at præcisere formålet med de følgende dele. I anden og tredje del analyseres afgørelsesbegrebet i et retsstatsligt henholdsvis velfærdsstatsligt lys med særligt henblik på det sociale område. Artiklen vil i den fjerde, mest omfattende og afsluttende del sætte fokus på nogle eksempler på, hvordan det konkurrencestatslige retsformat frembyder nye problemstillinger i forhold til afgørelsesbegrebet og dets praktiske anvendelse. Der rundes af med nogle principielle overvejelser om grundlaget for vurderingen af, om en beslutning kan (bør) karakteriseres som en beslutning eller som afgørelse.

UR - http://retfaerd.org/

M3 - Tidsskriftartikel

JO - Retfærd: Nordisk Juridisk Tidsskrift

JF - Retfærd: Nordisk Juridisk Tidsskrift

SN - 0105-1121

ER -