Anvendelse af Vandrammedirektivet i danske vandløb

Annette Baattrup-Pedersen, Nikolai Friberg, Morten Lauge Pedersen, Jens Skriver, Brian Kronvang, Søren E. Larsen

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskning

Resumé

EU's Vandrammedirektiv har til formål at sætte fælles rammer for beskyttelse og forbedring af vandmiljøet. Denne rapport giver forslag til, hvordan begreber som reference, typologi og økologiske tilstandsklasser kan tolkes og anvendes i danske vandløb. Kun meget få danske vandløb opfylder umiddelbart kravene til referencevandløb. Det vurderes, at formålet med referencevandløbene stort set kan opfyldes, selvom ikke alle kriterier for referencetilstand er opfyldt. Rapporten lægger op til, at referencebegrebet udvides til også at indeholde vandløb med lempede udvælgelseskriterier. Det foreslås endvidere i rapporten, at typefastlæggelse af vandløb baseres på størrelse, hvor vandløbsorden, oplandsareal, bredde og afstand til kilde anvendes. På længere sigt anbefales det at overgå til en lokalitetsspecifik typeopdeling. Dansk Vandløbs Fauna Indeks (DVFI) er det eneste indeks, der hidtil har været benyttet i forbindelse med vurdering af målsætningsopfyldelse i danske vandløb. Det anbefales, at dette indeks fortsat benyttes i forbindelse med vurdering af økologisk kvalitet i vandløb, hvor DVFI 7 overvejende svarer til høj økologisk kvalitet, mens DVFI 5 og 6 svarer til god økologisk tilstand. Ligeledes anbefales det, at der udvikles indeks indenfor kvalitetselementerne vandplanter og fisk.

OriginalsprogDansk
ForlagDanmarks Miljøundersøgelser, Miljøministeriet
Antal sider145
ISBN (Elektronisk)8777728173
StatusUdgivet - 2004
Udgivet eksterntJa
NavnFaglig rapport fra DMU
Nummer499

Citer dette

Baattrup-Pedersen, A., Friberg, N., Pedersen, M. L., Skriver, J., Kronvang, B., & Larsen, S. E. (2004). Anvendelse af Vandrammedirektivet i danske vandløb. Danmarks Miljøundersøgelser, Miljøministeriet. Faglig rapport fra DMU, Nr. 499
Baattrup-Pedersen, Annette ; Friberg, Nikolai ; Pedersen, Morten Lauge ; Skriver, Jens ; Kronvang, Brian ; Larsen, Søren E. / Anvendelse af Vandrammedirektivet i danske vandløb. Danmarks Miljøundersøgelser, Miljøministeriet, 2004. 145 s. (Faglig rapport fra DMU; Nr. 499).
@book{befe83f0227211dd9b07000ea68e967b,
title = "Anvendelse af Vandrammedirektivet i danske vandl{\o}b",
abstract = "EU's Vandrammedirektiv har til form{\aa}l at s{\ae}tte f{\ae}lles rammer for beskyttelse og forbedring af vandmilj{\o}et. Denne rapport giver forslag til, hvordan begreber som reference, typologi og {\o}kologiske tilstandsklasser kan tolkes og anvendes i danske vandl{\o}b. Kun meget f{\aa} danske vandl{\o}b opfylder umiddelbart kravene til referencevandl{\o}b. Det vurderes, at form{\aa}let med referencevandl{\o}bene stort set kan opfyldes, selvom ikke alle kriterier for referencetilstand er opfyldt. Rapporten l{\ae}gger op til, at referencebegrebet udvides til ogs{\aa} at indeholde vandl{\o}b med lempede udv{\ae}lgelseskriterier. Det foresl{\aa}s endvidere i rapporten, at typefastl{\ae}ggelse af vandl{\o}b baseres p{\aa} st{\o}rrelse, hvor vandl{\o}bsorden, oplandsareal, bredde og afstand til kilde anvendes. P{\aa} l{\ae}ngere sigt anbefales det at overg{\aa} til en lokalitetsspecifik typeopdeling. Dansk Vandl{\o}bs Fauna Indeks (DVFI) er det eneste indeks, der hidtil har v{\ae}ret benyttet i forbindelse med vurdering af m{\aa}ls{\ae}tningsopfyldelse i danske vandl{\o}b. Det anbefales, at dette indeks fortsat benyttes i forbindelse med vurdering af {\o}kologisk kvalitet i vandl{\o}b, hvor DVFI 7 overvejende svarer til h{\o}j {\o}kologisk kvalitet, mens DVFI 5 og 6 svarer til god {\o}kologisk tilstand. Ligeledes anbefales det, at der udvikles indeks indenfor kvalitetselementerne vandplanter og fisk.",
author = "Annette Baattrup-Pedersen and Nikolai Friberg and Pedersen, {Morten Lauge} and Jens Skriver and Brian Kronvang and Larsen, {S{\o}ren E.}",
year = "2004",
language = "Dansk",
series = "Faglig rapport fra DMU",
publisher = "Danmarks Milj{\o}unders{\o}gelser, Milj{\o}ministeriet",
number = "499",

}

Baattrup-Pedersen, A, Friberg, N, Pedersen, ML, Skriver, J, Kronvang, B & Larsen, SE 2004, Anvendelse af Vandrammedirektivet i danske vandløb. Faglig rapport fra DMU, nr. 499, Danmarks Miljøundersøgelser, Miljøministeriet.

Anvendelse af Vandrammedirektivet i danske vandløb. / Baattrup-Pedersen, Annette; Friberg, Nikolai; Pedersen, Morten Lauge; Skriver, Jens; Kronvang, Brian; Larsen, Søren E.

Danmarks Miljøundersøgelser, Miljøministeriet, 2004. 145 s. (Faglig rapport fra DMU; Nr. 499).

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskning

TY - RPRT

T1 - Anvendelse af Vandrammedirektivet i danske vandløb

AU - Baattrup-Pedersen, Annette

AU - Friberg, Nikolai

AU - Pedersen, Morten Lauge

AU - Skriver, Jens

AU - Kronvang, Brian

AU - Larsen, Søren E.

PY - 2004

Y1 - 2004

N2 - EU's Vandrammedirektiv har til formål at sætte fælles rammer for beskyttelse og forbedring af vandmiljøet. Denne rapport giver forslag til, hvordan begreber som reference, typologi og økologiske tilstandsklasser kan tolkes og anvendes i danske vandløb. Kun meget få danske vandløb opfylder umiddelbart kravene til referencevandløb. Det vurderes, at formålet med referencevandløbene stort set kan opfyldes, selvom ikke alle kriterier for referencetilstand er opfyldt. Rapporten lægger op til, at referencebegrebet udvides til også at indeholde vandløb med lempede udvælgelseskriterier. Det foreslås endvidere i rapporten, at typefastlæggelse af vandløb baseres på størrelse, hvor vandløbsorden, oplandsareal, bredde og afstand til kilde anvendes. På længere sigt anbefales det at overgå til en lokalitetsspecifik typeopdeling. Dansk Vandløbs Fauna Indeks (DVFI) er det eneste indeks, der hidtil har været benyttet i forbindelse med vurdering af målsætningsopfyldelse i danske vandløb. Det anbefales, at dette indeks fortsat benyttes i forbindelse med vurdering af økologisk kvalitet i vandløb, hvor DVFI 7 overvejende svarer til høj økologisk kvalitet, mens DVFI 5 og 6 svarer til god økologisk tilstand. Ligeledes anbefales det, at der udvikles indeks indenfor kvalitetselementerne vandplanter og fisk.

AB - EU's Vandrammedirektiv har til formål at sætte fælles rammer for beskyttelse og forbedring af vandmiljøet. Denne rapport giver forslag til, hvordan begreber som reference, typologi og økologiske tilstandsklasser kan tolkes og anvendes i danske vandløb. Kun meget få danske vandløb opfylder umiddelbart kravene til referencevandløb. Det vurderes, at formålet med referencevandløbene stort set kan opfyldes, selvom ikke alle kriterier for referencetilstand er opfyldt. Rapporten lægger op til, at referencebegrebet udvides til også at indeholde vandløb med lempede udvælgelseskriterier. Det foreslås endvidere i rapporten, at typefastlæggelse af vandløb baseres på størrelse, hvor vandløbsorden, oplandsareal, bredde og afstand til kilde anvendes. På længere sigt anbefales det at overgå til en lokalitetsspecifik typeopdeling. Dansk Vandløbs Fauna Indeks (DVFI) er det eneste indeks, der hidtil har været benyttet i forbindelse med vurdering af målsætningsopfyldelse i danske vandløb. Det anbefales, at dette indeks fortsat benyttes i forbindelse med vurdering af økologisk kvalitet i vandløb, hvor DVFI 7 overvejende svarer til høj økologisk kvalitet, mens DVFI 5 og 6 svarer til god økologisk tilstand. Ligeledes anbefales det, at der udvikles indeks indenfor kvalitetselementerne vandplanter og fisk.

M3 - Rapport

T3 - Faglig rapport fra DMU

BT - Anvendelse af Vandrammedirektivet i danske vandløb

PB - Danmarks Miljøundersøgelser, Miljøministeriet

ER -

Baattrup-Pedersen A, Friberg N, Pedersen ML, Skriver J, Kronvang B, Larsen SE. Anvendelse af Vandrammedirektivet i danske vandløb. Danmarks Miljøundersøgelser, Miljøministeriet, 2004. 145 s. (Faglig rapport fra DMU; Nr. 499).