Arbejde og Sygdom - og om at være en del af fællesskabet: En kritik af forestillingen om arbejdsmarkedsdeltagelsens afgørende betydning for den sociale eksklusion af kronisk syge og handicappede

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandling

8324 Downloads (Pure)

Abstrakt

Arbejdsløshed eller arbejdsmarkedseksklusion sættes oftest i forbindelse med social eksklusion, og den dominerende opfattelse er, at deltager man ikke på arbejdsmarkedet, må man nødvendigvis også blive socialt marginaliseret.

Denne afhandling sætter et kritisk fokus på forestillingen om arbejdsmarkedsdeltagelsens afgørende betydning for det sociale liv og den generelle samfundsmæssige deltagelse og inklusion med særligt fokus på kronisk syge og handicappede.

Gennem en teoretisk videreudvikling af social eksklusionsbegrebet kombineret med Sens kapabilitetstilgang analyseres sammenhængen mellem kronisk sygdom/handicap og social eksklusion, og i særdeleshed hvordan arbejdsmarkedseksklusion påvirker denne sammenhæng. Analyserne er foretaget på et stort datasæt bestående af et spørgeskema på knap 25.000 respondenter, der er koblet sammen med Danmarks Statistiks registre og DREAM databasen. Ved brug af en avanceret, statistisk metode, strukturelle ligningsmodeller, analyseres den komplekse sammenhæng mellem de tre fænomener.

Resultaterne viser med al tydelighed, at hvor kronisk sygdom og handicap har afgørende betydning for den sociale eksklusion, så spiller arbejdsmarkedseksklusion ingen central rolle. Hverken som en selvstændig årsag til social eksklusion eller som en faktor, der kan forværre den allerede eksisterende social eksklusion forårsaget af helbredsmæssige begrænsninger.
OriginalsprogDansk
ForlagAalborg Universitetsforlag
Antal sider562
ISBN (Elektronisk)978-87-7112-153-7
DOI
StatusUdgivet - 22 jul. 2014
NavnPh.d.-serien for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet
ISSN2246-1256

Bibliografisk note

Henning Jørgensen, Hovedvejleder
Sanne Lund Clement, Hovedvejleder

Citationsformater