Arbejde og Sygdom - og om at være en del af fællesskabet: En kritik af forestillingen om arbejdsmarkedsdeltagelsens afgørende betydning for den sociale eksklusion af kronisk syge og handicappede

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

8185 Downloads (Pure)

Resumé

Arbejdsløshed eller arbejdsmarkedseksklusion sættes oftest i forbindelse med social eksklusion, og den dominerende opfattelse er, at deltager man ikke på arbejdsmarkedet, må man nødvendigvis også blive socialt marginaliseret.

Denne afhandling sætter et kritisk fokus på forestillingen om arbejdsmarkedsdeltagelsens afgørende betydning for det sociale liv og den generelle samfundsmæssige deltagelse og inklusion med særligt fokus på kronisk syge og handicappede.

Gennem en teoretisk videreudvikling af social eksklusionsbegrebet kombineret med Sens kapabilitetstilgang analyseres sammenhængen mellem kronisk sygdom/handicap og social eksklusion, og i særdeleshed hvordan arbejdsmarkedseksklusion påvirker denne sammenhæng. Analyserne er foretaget på et stort datasæt bestående af et spørgeskema på knap 25.000 respondenter, der er koblet sammen med Danmarks Statistiks registre og DREAM databasen. Ved brug af en avanceret, statistisk metode, strukturelle ligningsmodeller, analyseres den komplekse sammenhæng mellem de tre fænomener.

Resultaterne viser med al tydelighed, at hvor kronisk sygdom og handicap har afgørende betydning for den sociale eksklusion, så spiller arbejdsmarkedseksklusion ingen central rolle. Hverken som en selvstændig årsag til social eksklusion eller som en faktor, der kan forværre den allerede eksisterende social eksklusion forårsaget af helbredsmæssige begrænsninger.
OriginalsprogDansk
ForlagAalborg Universitetsforlag
Antal sider562
ISBN (Elektronisk)978-87-7112-153-7
DOI
StatusUdgivet - 22 jul. 2014
NavnPh.d.-serien for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet
ISSN2246-1256

Bibliografisk note

Henning Jørgensen, Hovedvejleder
Sanne Lund Clement, Hovedvejleder

Citer dette

@phdthesis{e6d758b1b2a346ff968a0ace226c8020,
title = "Arbejde og Sygdom - og om at v{\ae}re en del af f{\ae}llesskabet: En kritik af forestillingen om arbejdsmarkedsdeltagelsens afg{\o}rende betydning for den sociale eksklusion af kronisk syge og handicappede",
abstract = "Arbejdsl{\o}shed eller arbejdsmarkedseksklusion s{\ae}ttes oftest i forbindelse med social eksklusion, og den dominerende opfattelse er, at deltager man ikke p{\aa} arbejdsmarkedet, m{\aa} man n{\o}dvendigvis ogs{\aa} blive socialt marginaliseret. Denne afhandling s{\ae}tter et kritisk fokus p{\aa} forestillingen om arbejdsmarkedsdeltagelsens afg{\o}rende betydning for det sociale liv og den generelle samfundsm{\ae}ssige deltagelse og inklusion med s{\ae}rligt fokus p{\aa} kronisk syge og handicappede.Gennem en teoretisk videreudvikling af social eksklusionsbegrebet kombineret med Sens kapabilitetstilgang analyseres sammenh{\ae}ngen mellem kronisk sygdom/handicap og social eksklusion, og i s{\ae}rdeleshed hvordan arbejdsmarkedseksklusion p{\aa}virker denne sammenh{\ae}ng. Analyserne er foretaget p{\aa} et stort datas{\ae}t best{\aa}ende af et sp{\o}rgeskema p{\aa} knap 25.000 respondenter, der er koblet sammen med Danmarks Statistiks registre og DREAM databasen. Ved brug af en avanceret, statistisk metode, strukturelle ligningsmodeller, analyseres den komplekse sammenh{\ae}ng mellem de tre f{\ae}nomener.Resultaterne viser med al tydelighed, at hvor kronisk sygdom og handicap har afg{\o}rende betydning for den sociale eksklusion, s{\aa} spiller arbejdsmarkedseksklusion ingen central rolle. Hverken som en selvst{\ae}ndig {\aa}rsag til social eksklusion eller som en faktor, der kan forv{\ae}rre den allerede eksisterende social eksklusion for{\aa}rsaget af helbredsm{\ae}ssige begr{\ae}nsninger.",
author = "Iben N{\o}rup",
note = "Henning J{\o}rgensen, Hovedvejleder Sanne Lund Clement, Hovedvejleder",
year = "2014",
month = "7",
day = "22",
doi = "10.5278/vbn.phd.socsci.00005",
language = "Dansk",
series = "Ph.d.-serien for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet",
publisher = "Aalborg Universitetsforlag",

}

Arbejde og Sygdom - og om at være en del af fællesskabet : En kritik af forestillingen om arbejdsmarkedsdeltagelsens afgørende betydning for den sociale eksklusion af kronisk syge og handicappede. / Nørup, Iben.

Aalborg Universitetsforlag, 2014. 562 s. (Ph.d.-serien for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet).

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

TY - BOOK

T1 - Arbejde og Sygdom - og om at være en del af fællesskabet

T2 - En kritik af forestillingen om arbejdsmarkedsdeltagelsens afgørende betydning for den sociale eksklusion af kronisk syge og handicappede

AU - Nørup, Iben

N1 - Henning Jørgensen, Hovedvejleder Sanne Lund Clement, Hovedvejleder

PY - 2014/7/22

Y1 - 2014/7/22

N2 - Arbejdsløshed eller arbejdsmarkedseksklusion sættes oftest i forbindelse med social eksklusion, og den dominerende opfattelse er, at deltager man ikke på arbejdsmarkedet, må man nødvendigvis også blive socialt marginaliseret. Denne afhandling sætter et kritisk fokus på forestillingen om arbejdsmarkedsdeltagelsens afgørende betydning for det sociale liv og den generelle samfundsmæssige deltagelse og inklusion med særligt fokus på kronisk syge og handicappede.Gennem en teoretisk videreudvikling af social eksklusionsbegrebet kombineret med Sens kapabilitetstilgang analyseres sammenhængen mellem kronisk sygdom/handicap og social eksklusion, og i særdeleshed hvordan arbejdsmarkedseksklusion påvirker denne sammenhæng. Analyserne er foretaget på et stort datasæt bestående af et spørgeskema på knap 25.000 respondenter, der er koblet sammen med Danmarks Statistiks registre og DREAM databasen. Ved brug af en avanceret, statistisk metode, strukturelle ligningsmodeller, analyseres den komplekse sammenhæng mellem de tre fænomener.Resultaterne viser med al tydelighed, at hvor kronisk sygdom og handicap har afgørende betydning for den sociale eksklusion, så spiller arbejdsmarkedseksklusion ingen central rolle. Hverken som en selvstændig årsag til social eksklusion eller som en faktor, der kan forværre den allerede eksisterende social eksklusion forårsaget af helbredsmæssige begrænsninger.

AB - Arbejdsløshed eller arbejdsmarkedseksklusion sættes oftest i forbindelse med social eksklusion, og den dominerende opfattelse er, at deltager man ikke på arbejdsmarkedet, må man nødvendigvis også blive socialt marginaliseret. Denne afhandling sætter et kritisk fokus på forestillingen om arbejdsmarkedsdeltagelsens afgørende betydning for det sociale liv og den generelle samfundsmæssige deltagelse og inklusion med særligt fokus på kronisk syge og handicappede.Gennem en teoretisk videreudvikling af social eksklusionsbegrebet kombineret med Sens kapabilitetstilgang analyseres sammenhængen mellem kronisk sygdom/handicap og social eksklusion, og i særdeleshed hvordan arbejdsmarkedseksklusion påvirker denne sammenhæng. Analyserne er foretaget på et stort datasæt bestående af et spørgeskema på knap 25.000 respondenter, der er koblet sammen med Danmarks Statistiks registre og DREAM databasen. Ved brug af en avanceret, statistisk metode, strukturelle ligningsmodeller, analyseres den komplekse sammenhæng mellem de tre fænomener.Resultaterne viser med al tydelighed, at hvor kronisk sygdom og handicap har afgørende betydning for den sociale eksklusion, så spiller arbejdsmarkedseksklusion ingen central rolle. Hverken som en selvstændig årsag til social eksklusion eller som en faktor, der kan forværre den allerede eksisterende social eksklusion forårsaget af helbredsmæssige begrænsninger.

U2 - 10.5278/vbn.phd.socsci.00005

DO - 10.5278/vbn.phd.socsci.00005

M3 - Ph.d.-afhandling

T3 - Ph.d.-serien for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet

BT - Arbejde og Sygdom - og om at være en del af fællesskabet

PB - Aalborg Universitetsforlag

ER -