Arbejdsmiljøseminarer som et redskab til at skabe motivation, ansvarlighed og ejerskab til arbejdet omkring forebyggelse af ulykker i små-, mellemstore og store virksomheder, såvel blandt ansatte som deres ledere

Louise Pedersen, Pete Kines

Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftKonferenceabstrakt til konferenceForskningpeer review

Abstract

Fagligt indhold: Der har traditionelt været en opfattelse af, at forebyggelse af arbejdsulykker samt øvrige forandringsprojekter først og fremmest initieres af ledelsen. På den modsatte fløj er der kommet en stigende interesse for arbejdsmiljøseminarer som et redskab til at integrere de ansatte i forandringsprocesserne. Et arbejdsmiljøseminar afholdes typisk som et 3-6 timers møde med deltagelse af max 10-15 ansatte og deres leder/e. Arbejdsmiljøseminarer opfattes som en metode til få indblik i, diskutere og udnytte de ansattes viden indenfor deres arbejdsfelt i den kommende forandringsproces, her forebyggelse af arbejdsulykker. Vellykkede arbejdsmiljøseminarer kan være en metode til skabe motivation, ansvarlighed og ejerskab samt at mindske den modstand, der kan være imod forandringerne. Med andre ord at arbejde med nogle af de processer, som kan være svære at få indblik i og overskud til at arbejde med i dagligdagen. Men hvordan afholdes et arbejdsmiljøseminar, så chancerne for et godt resultat optimeres? Og hvilke rammer kan være med til at understøtte en god proces? Med udgangspunkt i vores erfaringer fra at afholde workshops i små- mellemstore og store virksomheder ønsker vi i at diskutere, hvilke faktorer der er centrale for at afholde et succesrigt arbejdsmiljøseminar.

Projekt Integreret Ulykkesforebyggelse er et 3 årigt forskningsprojekt, som blev påbegyndt i april 2008. Projektet kører som et samarbejde mellem Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Projektet har til formål at udvikle nye metoder indenfor forebyggelse af arbejdsulykker i danske virksomheder. Arbejdsmiljøseminarer er et vigtigt redskab i denne proces.
OriginalsprogDansk
Publikationsdato10 dec. 2009
Antal sider1
StatusUdgivet - 10 dec. 2009

Citationsformater