Biocider i urbane småsøer

Jes Vollertsen, Kai Bester, Elise Alice Rudelle, Ulla E Bollmann, Greta Minelgaite, Diana Agnete Stephansen, Asbjørn Haaning Nielsen, Morten Lauge Pedersen

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskningpeer review

Resumé

Rapporten viser, at sedimentet i regnvandssøer i byer spiller en væsentlig rolle for tilbageholdelsen af biocider, før regnvandet ledes ud i det naturlige vandmiljø.

De konstruerede regnvandssøger og filterjorde er vigtige i forbindelse med afledning af regnvand fra byer, og de finder stadig større udbredelse i forbindelse med klimatilpasning og reduktion af byernes påvirkning af det naturlige vandmiljø. Rapporten viser i hvor stor udstrækning biocider tilbageholdeles og omsættes i regnvandssøer og filterjorde. Derudover blev det undersøgt, hvordan algesamfund i regnvandssøer påvirkes af biocider i afstrømmet regnvand. Rapporten peger endvidere på, at sedimentet i regnvandssøer bidrager væsentligt til en udligning af biocidkoncentrationer ved at tilbageholde biociderne under spidsbelastninger, og derpå igen frigive dem mere jævnt over en længere periode. Herved reduceres størrelsen af spidsbelastningerne med biocider til det naturlige vandmiljø, som regnvandet herefter udledes til. Der sker også en vis omsætning af biociderne i sedimentet, så der samlet sker en reduktion af biocidudledning til det naturlige vandmiljø. Alt i alt tydede undersøgelserne af alger i regnvandssøer på, at biocider i de undersøgte koncentrationer ikke førte til væsentlige ændringer i artssammensætningen. Regnvandssøer er dog påvirket af mange andre faktorer end biocider, så mulige effekter af biocider i afstrømmet regnvand kan derfor have været overskygget af andre typer af påvirkninger.
OriginalsprogDansk
ForlagMiljøministeriet
Vol/bindBEKF nr. 17
Antal sider148
ISBN (Trykt)978-87-93529-70-0
StatusUdgivet - okt. 2017
NavnBekaempelsesmiddelforskning fra Miljoestyrelsen
ISSN1395-5403

Emneord

  • Biocider
  • Småsøer

Citer dette

Vollertsen, J., Bester, K., Rudelle, E. A., Bollmann, U. E., Minelgaite, G., Stephansen, D. A., ... Pedersen, M. L. (2017). Biocider i urbane småsøer. Miljøministeriet. Bekaempelsesmiddelforskning fra Miljoestyrelsen
Vollertsen, Jes ; Bester, Kai ; Rudelle, Elise Alice ; Bollmann, Ulla E ; Minelgaite, Greta ; Stephansen, Diana Agnete ; Nielsen, Asbjørn Haaning ; Pedersen, Morten Lauge. / Biocider i urbane småsøer. Miljøministeriet, 2017. 148 s. (Bekaempelsesmiddelforskning fra Miljoestyrelsen).
@book{4344a48acbe243248af08ee3009d6f9c,
title = "Biocider i urbane sm{\aa}s{\o}er",
abstract = "Rapporten viser, at sedimentet i regnvandss{\o}er i byer spiller en v{\ae}sentlig rolle for tilbageholdelsen af biocider, f{\o}r regnvandet ledes ud i det naturlige vandmilj{\o}.De konstruerede regnvandss{\o}ger og filterjorde er vigtige i forbindelse med afledning af regnvand fra byer, og de finder stadig st{\o}rre udbredelse i forbindelse med klimatilpasning og reduktion af byernes p{\aa}virkning af det naturlige vandmilj{\o}. Rapporten viser i hvor stor udstr{\ae}kning biocider tilbageholdeles og oms{\ae}ttes i regnvandss{\o}er og filterjorde. Derudover blev det unders{\o}gt, hvordan algesamfund i regnvandss{\o}er p{\aa}virkes af biocider i afstr{\o}mmet regnvand. Rapporten peger endvidere p{\aa}, at sedimentet i regnvandss{\o}er bidrager v{\ae}sentligt til en udligning af biocidkoncentrationer ved at tilbageholde biociderne under spidsbelastninger, og derp{\aa} igen frigive dem mere j{\ae}vnt over en l{\ae}ngere periode. Herved reduceres st{\o}rrelsen af spidsbelastningerne med biocider til det naturlige vandmilj{\o}, som regnvandet herefter udledes til. Der sker ogs{\aa} en vis oms{\ae}tning af biociderne i sedimentet, s{\aa} der samlet sker en reduktion af biocidudledning til det naturlige vandmilj{\o}. Alt i alt tydede unders{\o}gelserne af alger i regnvandss{\o}er p{\aa}, at biocider i de unders{\o}gte koncentrationer ikke f{\o}rte til v{\ae}sentlige {\ae}ndringer i artssammens{\ae}tningen. Regnvandss{\o}er er dog p{\aa}virket af mange andre faktorer end biocider, s{\aa} mulige effekter af biocider i afstr{\o}mmet regnvand kan derfor have v{\ae}ret overskygget af andre typer af p{\aa}virkninger.",
keywords = "Biocider, Sm{\aa}s{\o}er",
author = "Jes Vollertsen and Kai Bester and Rudelle, {Elise Alice} and Bollmann, {Ulla E} and Greta Minelgaite and Stephansen, {Diana Agnete} and Nielsen, {Asbj{\o}rn Haaning} and Pedersen, {Morten Lauge}",
year = "2017",
month = "10",
language = "Dansk",
isbn = "978-87-93529-70-0",
volume = "BEKF nr. 17",
series = "Bekaempelsesmiddelforskning fra Miljoestyrelsen",
publisher = "Milj{\o}ministeriet",

}

Vollertsen, J, Bester, K, Rudelle, EA, Bollmann, UE, Minelgaite, G, Stephansen, DA, Nielsen, AH & Pedersen, ML 2017, Biocider i urbane småsøer. Bekaempelsesmiddelforskning fra Miljoestyrelsen, bind BEKF nr. 17, Miljøministeriet.

Biocider i urbane småsøer. / Vollertsen, Jes; Bester, Kai; Rudelle, Elise Alice; Bollmann, Ulla E; Minelgaite, Greta; Stephansen, Diana Agnete; Nielsen, Asbjørn Haaning; Pedersen, Morten Lauge.

Miljøministeriet, 2017. 148 s. (Bekaempelsesmiddelforskning fra Miljoestyrelsen).

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskningpeer review

TY - RPRT

T1 - Biocider i urbane småsøer

AU - Vollertsen, Jes

AU - Bester, Kai

AU - Rudelle, Elise Alice

AU - Bollmann, Ulla E

AU - Minelgaite, Greta

AU - Stephansen, Diana Agnete

AU - Nielsen, Asbjørn Haaning

AU - Pedersen, Morten Lauge

PY - 2017/10

Y1 - 2017/10

N2 - Rapporten viser, at sedimentet i regnvandssøer i byer spiller en væsentlig rolle for tilbageholdelsen af biocider, før regnvandet ledes ud i det naturlige vandmiljø.De konstruerede regnvandssøger og filterjorde er vigtige i forbindelse med afledning af regnvand fra byer, og de finder stadig større udbredelse i forbindelse med klimatilpasning og reduktion af byernes påvirkning af det naturlige vandmiljø. Rapporten viser i hvor stor udstrækning biocider tilbageholdeles og omsættes i regnvandssøer og filterjorde. Derudover blev det undersøgt, hvordan algesamfund i regnvandssøer påvirkes af biocider i afstrømmet regnvand. Rapporten peger endvidere på, at sedimentet i regnvandssøer bidrager væsentligt til en udligning af biocidkoncentrationer ved at tilbageholde biociderne under spidsbelastninger, og derpå igen frigive dem mere jævnt over en længere periode. Herved reduceres størrelsen af spidsbelastningerne med biocider til det naturlige vandmiljø, som regnvandet herefter udledes til. Der sker også en vis omsætning af biociderne i sedimentet, så der samlet sker en reduktion af biocidudledning til det naturlige vandmiljø. Alt i alt tydede undersøgelserne af alger i regnvandssøer på, at biocider i de undersøgte koncentrationer ikke førte til væsentlige ændringer i artssammensætningen. Regnvandssøer er dog påvirket af mange andre faktorer end biocider, så mulige effekter af biocider i afstrømmet regnvand kan derfor have været overskygget af andre typer af påvirkninger.

AB - Rapporten viser, at sedimentet i regnvandssøer i byer spiller en væsentlig rolle for tilbageholdelsen af biocider, før regnvandet ledes ud i det naturlige vandmiljø.De konstruerede regnvandssøger og filterjorde er vigtige i forbindelse med afledning af regnvand fra byer, og de finder stadig større udbredelse i forbindelse med klimatilpasning og reduktion af byernes påvirkning af det naturlige vandmiljø. Rapporten viser i hvor stor udstrækning biocider tilbageholdeles og omsættes i regnvandssøer og filterjorde. Derudover blev det undersøgt, hvordan algesamfund i regnvandssøer påvirkes af biocider i afstrømmet regnvand. Rapporten peger endvidere på, at sedimentet i regnvandssøer bidrager væsentligt til en udligning af biocidkoncentrationer ved at tilbageholde biociderne under spidsbelastninger, og derpå igen frigive dem mere jævnt over en længere periode. Herved reduceres størrelsen af spidsbelastningerne med biocider til det naturlige vandmiljø, som regnvandet herefter udledes til. Der sker også en vis omsætning af biociderne i sedimentet, så der samlet sker en reduktion af biocidudledning til det naturlige vandmiljø. Alt i alt tydede undersøgelserne af alger i regnvandssøer på, at biocider i de undersøgte koncentrationer ikke førte til væsentlige ændringer i artssammensætningen. Regnvandssøer er dog påvirket af mange andre faktorer end biocider, så mulige effekter af biocider i afstrømmet regnvand kan derfor have været overskygget af andre typer af påvirkninger.

KW - Biocider

KW - Småsøer

M3 - Rapport

SN - 978-87-93529-70-0

VL - BEKF nr. 17

T3 - Bekaempelsesmiddelforskning fra Miljoestyrelsen

BT - Biocider i urbane småsøer

PB - Miljøministeriet

ER -

Vollertsen J, Bester K, Rudelle EA, Bollmann UE, Minelgaite G, Stephansen DA et al. Biocider i urbane småsøer. Miljøministeriet, 2017. 148 s. (Bekaempelsesmiddelforskning fra Miljoestyrelsen).