Dagslysberegninger i praksis: En undersøgelse af ni beregningsprogrammer med udgangspunkt i fem typiske rum

Anne Iversen, Nicolas Roy, Mette Hvass, Michael Jørgensen, Jens Christoffersen, Werner Osterhaus, Kjeld Johnsen

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportFormidling

Resumé

Formålet med rapporten er at opnå en bedre forståelse af, hvad en dagslysberegning viser, og hvordan de forskellige beregningsprogrammer beregner i forhold til hinanden.
Erfaringer har vist, at beregningsresultaterne fra to beregningsprogrammer til dagslysberegning kan være meget forskellige i det samme rum. Det kan skyldes begrænsninger i selve beregningsprogrammet og/eller de personer, der laver modellerne. Dette er kritisk, da dagslysberegningerne bruges til at eftervise, at Bygningsreglementets krav om en dagslysfaktorværdi er overholdt og til at beregne behovet for kunstig belysning.

Formålet med denne rapport er at opnå en bedre forståelse af, hvad en dagslysberegning viser, og hvordan de forskellige beregningsprogrammer beregner i forhold til hinanden. Derudover er formålet at give en viden om, hvordan man rent modelteknisk skal opbygge sin dagslysmodel.

Ni forskellige simuleringsprogrammer er undersøgt og sammenlignet. Det drejer sig om:
Radiance, Daysim, VELUX Daylight Visualizer, Dialux, Ecotect, Ecotect / Radiance, IESve, LightCalc, Relux Radiosity og Relux Raytracing.
OriginalsprogDansk
ForlagSBI forlag
Udgave1.
Antal sider55
ISBN (Elektronisk)978-87-92739-43-8
StatusUdgivet - 2013
NavnSBI
Nummer20
Vol/bind2013

Citer dette

Iversen, A., Roy, N., Hvass, M., Jørgensen, M., Christoffersen, J., Osterhaus, W., & Johnsen, K. (2013). Dagslysberegninger i praksis: En undersøgelse af ni beregningsprogrammer med udgangspunkt i fem typiske rum. (1. udg.) SBI forlag. SBI, Nr. 20, Bind. 2013
Iversen, Anne ; Roy, Nicolas ; Hvass, Mette ; Jørgensen, Michael ; Christoffersen, Jens ; Osterhaus, Werner ; Johnsen, Kjeld. / Dagslysberegninger i praksis : En undersøgelse af ni beregningsprogrammer med udgangspunkt i fem typiske rum. 1. udg. SBI forlag, 2013. 55 s. (SBI; Nr. 20, Bind 2013).
@book{8da3aecbe504475abe1523d0e9779aee,
title = "Dagslysberegninger i praksis: En unders{\o}gelse af ni beregningsprogrammer med udgangspunkt i fem typiske rum",
abstract = "Form{\aa}let med rapporten er at opn{\aa} en bedre forst{\aa}else af, hvad en dagslysberegning viser, og hvordan de forskellige beregningsprogrammer beregner i forhold til hinanden.Erfaringer har vist, at beregningsresultaterne fra to beregningsprogrammer til dagslysberegning kan v{\ae}re meget forskellige i det samme rum. Det kan skyldes begr{\ae}nsninger i selve beregningsprogrammet og/eller de personer, der laver modellerne. Dette er kritisk, da dagslysberegningerne bruges til at eftervise, at Bygningsreglementets krav om en dagslysfaktorv{\ae}rdi er overholdt og til at beregne behovet for kunstig belysning.Form{\aa}let med denne rapport er at opn{\aa} en bedre forst{\aa}else af, hvad en dagslysberegning viser, og hvordan de forskellige beregningsprogrammer beregner i forhold til hinanden. Derudover er form{\aa}let at give en viden om, hvordan man rent modelteknisk skal opbygge sin dagslysmodel.Ni forskellige simuleringsprogrammer er unders{\o}gt og sammenlignet. Det drejer sig om: Radiance, Daysim, VELUX Daylight Visualizer, Dialux, Ecotect, Ecotect / Radiance, IESve, LightCalc, Relux Radiosity og Relux Raytracing.",
author = "Anne Iversen and Nicolas Roy and Mette Hvass and Michael J{\o}rgensen and Jens Christoffersen and Werner Osterhaus and Kjeld Johnsen",
year = "2013",
language = "Dansk",
series = "SBI",
publisher = "SBI forlag",
number = "20",
edition = "1.",

}

Iversen, A, Roy, N, Hvass, M, Jørgensen, M, Christoffersen, J, Osterhaus, W & Johnsen, K 2013, Dagslysberegninger i praksis: En undersøgelse af ni beregningsprogrammer med udgangspunkt i fem typiske rum. SBI, nr. 20, bind 2013, 1. udg, SBI forlag.

Dagslysberegninger i praksis : En undersøgelse af ni beregningsprogrammer med udgangspunkt i fem typiske rum. / Iversen, Anne; Roy, Nicolas ; Hvass, Mette; Jørgensen, Michael; Christoffersen, Jens ; Osterhaus, Werner; Johnsen, Kjeld.

1. udg. SBI forlag, 2013. 55 s. (SBI; Nr. 20, Bind 2013).

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportFormidling

TY - RPRT

T1 - Dagslysberegninger i praksis

T2 - En undersøgelse af ni beregningsprogrammer med udgangspunkt i fem typiske rum

AU - Iversen, Anne

AU - Roy, Nicolas

AU - Hvass, Mette

AU - Jørgensen, Michael

AU - Christoffersen, Jens

AU - Osterhaus, Werner

AU - Johnsen, Kjeld

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Formålet med rapporten er at opnå en bedre forståelse af, hvad en dagslysberegning viser, og hvordan de forskellige beregningsprogrammer beregner i forhold til hinanden.Erfaringer har vist, at beregningsresultaterne fra to beregningsprogrammer til dagslysberegning kan være meget forskellige i det samme rum. Det kan skyldes begrænsninger i selve beregningsprogrammet og/eller de personer, der laver modellerne. Dette er kritisk, da dagslysberegningerne bruges til at eftervise, at Bygningsreglementets krav om en dagslysfaktorværdi er overholdt og til at beregne behovet for kunstig belysning.Formålet med denne rapport er at opnå en bedre forståelse af, hvad en dagslysberegning viser, og hvordan de forskellige beregningsprogrammer beregner i forhold til hinanden. Derudover er formålet at give en viden om, hvordan man rent modelteknisk skal opbygge sin dagslysmodel.Ni forskellige simuleringsprogrammer er undersøgt og sammenlignet. Det drejer sig om: Radiance, Daysim, VELUX Daylight Visualizer, Dialux, Ecotect, Ecotect / Radiance, IESve, LightCalc, Relux Radiosity og Relux Raytracing.

AB - Formålet med rapporten er at opnå en bedre forståelse af, hvad en dagslysberegning viser, og hvordan de forskellige beregningsprogrammer beregner i forhold til hinanden.Erfaringer har vist, at beregningsresultaterne fra to beregningsprogrammer til dagslysberegning kan være meget forskellige i det samme rum. Det kan skyldes begrænsninger i selve beregningsprogrammet og/eller de personer, der laver modellerne. Dette er kritisk, da dagslysberegningerne bruges til at eftervise, at Bygningsreglementets krav om en dagslysfaktorværdi er overholdt og til at beregne behovet for kunstig belysning.Formålet med denne rapport er at opnå en bedre forståelse af, hvad en dagslysberegning viser, og hvordan de forskellige beregningsprogrammer beregner i forhold til hinanden. Derudover er formålet at give en viden om, hvordan man rent modelteknisk skal opbygge sin dagslysmodel.Ni forskellige simuleringsprogrammer er undersøgt og sammenlignet. Det drejer sig om: Radiance, Daysim, VELUX Daylight Visualizer, Dialux, Ecotect, Ecotect / Radiance, IESve, LightCalc, Relux Radiosity og Relux Raytracing.

M3 - Rapport

T3 - SBI

BT - Dagslysberegninger i praksis

PB - SBI forlag

ER -

Iversen A, Roy N, Hvass M, Jørgensen M, Christoffersen J, Osterhaus W et al. Dagslysberegninger i praksis: En undersøgelse af ni beregningsprogrammer med udgangspunkt i fem typiske rum. 1. udg. SBI forlag, 2013. 55 s. (SBI; Nr. 20, Bind 2013).