Dannelsen af en eksemplarisk forståelsesbaggrund: inden for menneskefagsprofessionerne

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Resumé

I den umiddelbare forståelse af en person og en situation trækker den kvalitative iagttager og undersøger på personlige og almene erfaringer på en før-refleksiv og før-personlig måde. I kapitlet argumenteres der for, at den kvalitative iagttagers dannelse af en forstående habitus forudsætter et arbejde med egne erfaringer og forforståelser på en eksemplarisk, selvrefleksiv og moden måde. I dette kapitel beskrives dette arbejde, og der argumenteres for, at dannelsen af en eksemplarisk forståelsesbaggrund er med til at kvalificere den umiddelbare forståelse og forstående habitus i relation til arbejdsfeltet. Den eksemplariske forståelsesbaggrund er nært beslægtet med den faglige menneskeforståelse, som i kapitel 3 blev forbundet med en dannet habitus hos den kvalitative iagttager; eksemplarisk forståelsesbaggrund er imidlertid bredere og tager i højere grad udgangspunkt i den kvalitative undersøgers personlige og kulturelle erfaringer og forforståelser. Kapitlet vil præsentere en teoretisk model over de dimensioner og processer, som indgår i arbejdet med at danne en eksemplarisk forståelsesbaggrund omkring et felt eller fænomen. Der tages i kapitlet udgangspunkt i både uddannelsesforløbet og i den løbende praksisudøvelse.
OriginalsprogDansk
TitelKvalitative iagttagelser : at forstå, undersøge og udrede mennesker på et eksistentiel-fænomenologisk grundlag
RedaktørerCasper Feilberg, John Maul
Udgivelses stedAalborg
ForlagAalborg Universitetsforlag
Publikationsdato2019
Sider237-258
Kapitel8
ISBN (Trykt)978-87-7210-020-3
StatusUdgivet - 2019
NavnSkriftserie om eksistentiel fænomenologi
ISSN2245-3091

Citer dette

Feilberg, C. (2019). Dannelsen af en eksemplarisk forståelsesbaggrund: inden for menneskefagsprofessionerne. I C. Feilberg, & J. Maul (red.), Kvalitative iagttagelser: at forstå, undersøge og udrede mennesker på et eksistentiel-fænomenologisk grundlag (s. 237-258). Aalborg: Aalborg Universitetsforlag. Skriftserie om eksistentiel fænomenologi
Feilberg, Casper. / Dannelsen af en eksemplarisk forståelsesbaggrund : inden for menneskefagsprofessionerne. Kvalitative iagttagelser: at forstå, undersøge og udrede mennesker på et eksistentiel-fænomenologisk grundlag. red. / Casper Feilberg ; John Maul. Aalborg : Aalborg Universitetsforlag, 2019. s. 237-258 (Skriftserie om eksistentiel fænomenologi).
@inbook{c9a0506df87540c6b0ad7663f50cd329,
title = "Dannelsen af en eksemplarisk forst{\aa}elsesbaggrund: inden for menneskefagsprofessionerne",
abstract = "I den umiddelbare forst{\aa}else af en person og en situation tr{\ae}kker den kvalitative iagttager og unders{\o}ger p{\aa} personlige og almene erfaringer p{\aa} en f{\o}r-refleksiv og f{\o}r-personlig m{\aa}de. I kapitlet argumenteres der for, at den kvalitative iagttagers dannelse af en forst{\aa}ende habitus foruds{\ae}tter et arbejde med egne erfaringer og forforst{\aa}elser p{\aa} en eksemplarisk, selvrefleksiv og moden m{\aa}de. I dette kapitel beskrives dette arbejde, og der argumenteres for, at dannelsen af en eksemplarisk forst{\aa}elsesbaggrund er med til at kvalificere den umiddelbare forst{\aa}else og forst{\aa}ende habitus i relation til arbejdsfeltet. Den eksemplariske forst{\aa}elsesbaggrund er n{\ae}rt besl{\ae}gtet med den faglige menneskeforst{\aa}else, som i kapitel 3 blev forbundet med en dannet habitus hos den kvalitative iagttager; eksemplarisk forst{\aa}elsesbaggrund er imidlertid bredere og tager i h{\o}jere grad udgangspunkt i den kvalitative unders{\o}gers personlige og kulturelle erfaringer og forforst{\aa}elser. Kapitlet vil pr{\ae}sentere en teoretisk model over de dimensioner og processer, som indg{\aa}r i arbejdet med at danne en eksemplarisk forst{\aa}elsesbaggrund omkring et felt eller f{\ae}nomen. Der tages i kapitlet udgangspunkt i b{\aa}de uddannelsesforl{\o}bet og i den l{\o}bende praksisud{\o}velse.",
author = "Casper Feilberg",
year = "2019",
language = "Dansk",
isbn = "978-87-7210-020-3",
series = "Skriftserie om eksistentiel f{\ae}nomenologi",
publisher = "Aalborg Universitetsforlag",
pages = "237--258",
editor = "Casper Feilberg and John Maul",
booktitle = "Kvalitative iagttagelser",

}

Feilberg, C 2019, Dannelsen af en eksemplarisk forståelsesbaggrund: inden for menneskefagsprofessionerne. i C Feilberg & J Maul (red), Kvalitative iagttagelser: at forstå, undersøge og udrede mennesker på et eksistentiel-fænomenologisk grundlag. Aalborg Universitetsforlag, Aalborg, Skriftserie om eksistentiel fænomenologi, s. 237-258.

Dannelsen af en eksemplarisk forståelsesbaggrund : inden for menneskefagsprofessionerne. / Feilberg, Casper.

Kvalitative iagttagelser: at forstå, undersøge og udrede mennesker på et eksistentiel-fænomenologisk grundlag. red. / Casper Feilberg; John Maul. Aalborg : Aalborg Universitetsforlag, 2019. s. 237-258 (Skriftserie om eksistentiel fænomenologi).

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

TY - CHAP

T1 - Dannelsen af en eksemplarisk forståelsesbaggrund

T2 - inden for menneskefagsprofessionerne

AU - Feilberg, Casper

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - I den umiddelbare forståelse af en person og en situation trækker den kvalitative iagttager og undersøger på personlige og almene erfaringer på en før-refleksiv og før-personlig måde. I kapitlet argumenteres der for, at den kvalitative iagttagers dannelse af en forstående habitus forudsætter et arbejde med egne erfaringer og forforståelser på en eksemplarisk, selvrefleksiv og moden måde. I dette kapitel beskrives dette arbejde, og der argumenteres for, at dannelsen af en eksemplarisk forståelsesbaggrund er med til at kvalificere den umiddelbare forståelse og forstående habitus i relation til arbejdsfeltet. Den eksemplariske forståelsesbaggrund er nært beslægtet med den faglige menneskeforståelse, som i kapitel 3 blev forbundet med en dannet habitus hos den kvalitative iagttager; eksemplarisk forståelsesbaggrund er imidlertid bredere og tager i højere grad udgangspunkt i den kvalitative undersøgers personlige og kulturelle erfaringer og forforståelser. Kapitlet vil præsentere en teoretisk model over de dimensioner og processer, som indgår i arbejdet med at danne en eksemplarisk forståelsesbaggrund omkring et felt eller fænomen. Der tages i kapitlet udgangspunkt i både uddannelsesforløbet og i den løbende praksisudøvelse.

AB - I den umiddelbare forståelse af en person og en situation trækker den kvalitative iagttager og undersøger på personlige og almene erfaringer på en før-refleksiv og før-personlig måde. I kapitlet argumenteres der for, at den kvalitative iagttagers dannelse af en forstående habitus forudsætter et arbejde med egne erfaringer og forforståelser på en eksemplarisk, selvrefleksiv og moden måde. I dette kapitel beskrives dette arbejde, og der argumenteres for, at dannelsen af en eksemplarisk forståelsesbaggrund er med til at kvalificere den umiddelbare forståelse og forstående habitus i relation til arbejdsfeltet. Den eksemplariske forståelsesbaggrund er nært beslægtet med den faglige menneskeforståelse, som i kapitel 3 blev forbundet med en dannet habitus hos den kvalitative iagttager; eksemplarisk forståelsesbaggrund er imidlertid bredere og tager i højere grad udgangspunkt i den kvalitative undersøgers personlige og kulturelle erfaringer og forforståelser. Kapitlet vil præsentere en teoretisk model over de dimensioner og processer, som indgår i arbejdet med at danne en eksemplarisk forståelsesbaggrund omkring et felt eller fænomen. Der tages i kapitlet udgangspunkt i både uddannelsesforløbet og i den løbende praksisudøvelse.

UR - https://aauforlag.dk/shop/boeger/kvalitative-iagttagelser.aspx

M3 - Bidrag til bog/antologi

SN - 978-87-7210-020-3

T3 - Skriftserie om eksistentiel fænomenologi

SP - 237

EP - 258

BT - Kvalitative iagttagelser

A2 - Feilberg, Casper

A2 - Maul, John

PB - Aalborg Universitetsforlag

CY - Aalborg

ER -

Feilberg C. Dannelsen af en eksemplarisk forståelsesbaggrund: inden for menneskefagsprofessionerne. I Feilberg C, Maul J, red., Kvalitative iagttagelser: at forstå, undersøge og udrede mennesker på et eksistentiel-fænomenologisk grundlag. Aalborg: Aalborg Universitetsforlag. 2019. s. 237-258. (Skriftserie om eksistentiel fænomenologi).