Den dobbelte fortælling i 1864: Serien og den historiekritiske modtagelse

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Abstrakt

Dette kapitel beskriver den historiekritiske reception af 1864 i udvalgte danske dagblade og deres online nyhedssites. Først beskriver jeg – efter en diskussion af tv som historieformidler – omfanget af modtagelsen og dens kilder. Dernæst introducerer jeg til den dobbelte fortælling som et narratologisk perspektiv på denne modtagelse, som ikke alene fortæller noget om, hvordan historisk fiktion ofte generelt modtages. Teorien kan også således meget præcist dechifrere og kortlægge, hvordan den historiske kritik af 1864 gennemgående veksler mellem forskellige tidsforståelser. Jeg vil her dykke ned i især en række historikeres anmeldelser af serien, mens jeg breder optikken ud til at omkranse den komplette modtagelse af serien. Kapitlet er derfor ikke historiografisk i sin metodiske orientering. I stedet er den narratologiske vinkling af receptionen et forsøg på at undgå at tage stilling til de historiske aspekter i debatterne. Jeg tager her heller ikke stilling til den politiske orientering i modtagelse. I stedet er kapitlet en fokuseret beskrivelse af, hvordan historie i bred forstand er en kampplads om fortolkninger.
Titel1864 : tv-serien, historien, kritikken
RedaktørerKim Toft Hansen
ForlagAalborg Universitetsforlag
Publikationsdato15 feb. 2016