Den kinesiske krimi: Et nedslag i krimiens kulturhistorie

Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftPaper uden forlag/tidsskriftForskning

777 Downloads (Pure)

Resumé

Krimiens historie sætter ofte startpunktet ved Edgar Allan Poes krimier fra 1840’erne. Denne reception er dog præget af en kulturel, noget nær eurocentrisk tankegang, der overser, at der i bedste velgående – lang tid før Poe skrev sine noveller – havde eksisteret en krimitradition i Kina. I 1949 oversætter orientalisten Robert van Gulik den overleverede kinesiske fortælling De goong an til engelsk – som The Celebrated Cases of Judge Dee – og er dermed en central aktør i importen af den kinesiske krimi til vesten. Gulik stopper dog ikke her, men fortsætter sin fascination af karakteren Dommer Dee, og skriver derfor en række romaner, der foregår på det tidspunkt, som den biografiske Dee skal have levet. Gulik både oversætter, importerer og adapterer på den måde den kinesiske krimi. Dette paper sætter fokus på forskelle og ligheder på vestlig og kinesisk krimi – med særligt fokus på Dee goong an – for derved at præcisere, hvorfor den kinesiske krimi ikke har været bredere modtaget i vesten. Dermed er paperet også et nedslag i en revision af krimiens historie og kulturhistorie, der afsøger en udvidelse af forståelsen af krimiens grundmønstre.
OriginalsprogDansk
Publikationsdato7 maj 2010
Antal sider12
StatusUdgivet - 7 maj 2010
BegivenhedKulturtrafik - Aalborg, Danmark
Varighed: 6 maj 20106 maj 2010

Konference

KonferenceKulturtrafik
LandDanmark
ByAalborg
Periode06/05/201006/05/2010
AndetKulturtrafik

Emneord

  • Krimifiktion
  • Kina

Citer dette

Hansen, K. T. (2010). Den kinesiske krimi: Et nedslag i krimiens kulturhistorie. Afhandling præsenteret på Kulturtrafik, Aalborg, Danmark.
Hansen, Kim Toft. / Den kinesiske krimi : Et nedslag i krimiens kulturhistorie. Afhandling præsenteret på Kulturtrafik, Aalborg, Danmark.12 s.
@conference{8a14d71bdb7f455cb33af92dd0500ec0,
title = "Den kinesiske krimi: Et nedslag i krimiens kulturhistorie",
abstract = "Krimiens historie s{\ae}tter ofte startpunktet ved Edgar Allan Poes krimier fra 1840’erne. Denne reception er dog pr{\ae}get af en kulturel, noget n{\ae}r eurocentrisk tankegang, der overser, at der i bedste velg{\aa}ende – lang tid f{\o}r Poe skrev sine noveller – havde eksisteret en krimitradition i Kina. I 1949 overs{\ae}tter orientalisten Robert van Gulik den overleverede kinesiske fort{\ae}lling De goong an til engelsk – som The Celebrated Cases of Judge Dee – og er dermed en central akt{\o}r i importen af den kinesiske krimi til vesten. Gulik stopper dog ikke her, men forts{\ae}tter sin fascination af karakteren Dommer Dee, og skriver derfor en r{\ae}kke romaner, der foreg{\aa}r p{\aa} det tidspunkt, som den biografiske Dee skal have levet. Gulik b{\aa}de overs{\ae}tter, importerer og adapterer p{\aa} den m{\aa}de den kinesiske krimi. Dette paper s{\ae}tter fokus p{\aa} forskelle og ligheder p{\aa} vestlig og kinesisk krimi – med s{\ae}rligt fokus p{\aa} Dee goong an – for derved at pr{\ae}cisere, hvorfor den kinesiske krimi ikke har v{\ae}ret bredere modtaget i vesten. Dermed er paperet ogs{\aa} et nedslag i en revision af krimiens historie og kulturhistorie, der afs{\o}ger en udvidelse af forst{\aa}elsen af krimiens grundm{\o}nstre.",
keywords = "Krimifiktion, Kina",
author = "Hansen, {Kim Toft}",
year = "2010",
month = "5",
day = "7",
language = "Dansk",
note = "Kulturtrafik ; Conference date: 06-05-2010 Through 06-05-2010",

}

Hansen, KT 2010, 'Den kinesiske krimi: Et nedslag i krimiens kulturhistorie' Paper fremlagt ved Kulturtrafik, Aalborg, Danmark, 06/05/2010 - 06/05/2010, .

Den kinesiske krimi : Et nedslag i krimiens kulturhistorie. / Hansen, Kim Toft.

2010. Afhandling præsenteret på Kulturtrafik, Aalborg, Danmark.

Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftPaper uden forlag/tidsskriftForskning

TY - CONF

T1 - Den kinesiske krimi

T2 - Et nedslag i krimiens kulturhistorie

AU - Hansen, Kim Toft

PY - 2010/5/7

Y1 - 2010/5/7

N2 - Krimiens historie sætter ofte startpunktet ved Edgar Allan Poes krimier fra 1840’erne. Denne reception er dog præget af en kulturel, noget nær eurocentrisk tankegang, der overser, at der i bedste velgående – lang tid før Poe skrev sine noveller – havde eksisteret en krimitradition i Kina. I 1949 oversætter orientalisten Robert van Gulik den overleverede kinesiske fortælling De goong an til engelsk – som The Celebrated Cases of Judge Dee – og er dermed en central aktør i importen af den kinesiske krimi til vesten. Gulik stopper dog ikke her, men fortsætter sin fascination af karakteren Dommer Dee, og skriver derfor en række romaner, der foregår på det tidspunkt, som den biografiske Dee skal have levet. Gulik både oversætter, importerer og adapterer på den måde den kinesiske krimi. Dette paper sætter fokus på forskelle og ligheder på vestlig og kinesisk krimi – med særligt fokus på Dee goong an – for derved at præcisere, hvorfor den kinesiske krimi ikke har været bredere modtaget i vesten. Dermed er paperet også et nedslag i en revision af krimiens historie og kulturhistorie, der afsøger en udvidelse af forståelsen af krimiens grundmønstre.

AB - Krimiens historie sætter ofte startpunktet ved Edgar Allan Poes krimier fra 1840’erne. Denne reception er dog præget af en kulturel, noget nær eurocentrisk tankegang, der overser, at der i bedste velgående – lang tid før Poe skrev sine noveller – havde eksisteret en krimitradition i Kina. I 1949 oversætter orientalisten Robert van Gulik den overleverede kinesiske fortælling De goong an til engelsk – som The Celebrated Cases of Judge Dee – og er dermed en central aktør i importen af den kinesiske krimi til vesten. Gulik stopper dog ikke her, men fortsætter sin fascination af karakteren Dommer Dee, og skriver derfor en række romaner, der foregår på det tidspunkt, som den biografiske Dee skal have levet. Gulik både oversætter, importerer og adapterer på den måde den kinesiske krimi. Dette paper sætter fokus på forskelle og ligheder på vestlig og kinesisk krimi – med særligt fokus på Dee goong an – for derved at præcisere, hvorfor den kinesiske krimi ikke har været bredere modtaget i vesten. Dermed er paperet også et nedslag i en revision af krimiens historie og kulturhistorie, der afsøger en udvidelse af forståelsen af krimiens grundmønstre.

KW - Krimifiktion

KW - Kina

M3 - Paper uden forlag/tidsskrift

ER -

Hansen KT. Den kinesiske krimi: Et nedslag i krimiens kulturhistorie. 2010. Afhandling præsenteret på Kulturtrafik, Aalborg, Danmark.