'Den lille død'

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Denne artikel forsøger at italesætte og indkredse fænomenet ’den lille død’ som en måde til at tænke over både livet og døden (’den store død’) på. Hver evig eneste dag oplever vi – også selvom vi nok kun sjældent eksplicit erkender og anerkender det – at møde ’den lille død’ i alle dens mange forskellige afskygninger. I artiklen argumenteres der for, at vi således tentativt kan forstå denne ’lille død’ både som en metafor, som et udtryk for aldring/tab af ’mikroliv’, som en påmindelse og som en livsnerve. Det er artiklens forhåbning, at vi ved at forstå livet som en kortere eller længere række af ’små dødsfald’ kan blive bedre i stand til at værdsætte den tid, som vi hver især får mulighed for at opleve.
OriginalsprogDansk
TidsskriftOmsorg
Vol/bind36
Udgave nummer3
Sider (fra-til)63-68
Antal sider6
ISSN0800-7489
StatusUdgivet - 2019

Emneord

  • Den lille død, den store død, metafor, mikroliv, livsnerve, aldring, påmindelse

Citer dette

Jacobsen, M. H. (2019). 'Den lille død'. Omsorg, 36(3), 63-68.
Jacobsen, Michael Hviid. / 'Den lille død'. I: Omsorg. 2019 ; Bind 36, Nr. 3. s. 63-68.
@article{814facc59a3641799c82e232308e67d6,
title = "'Den lille d{\o}d'",
abstract = "Denne artikel fors{\o}ger at itales{\ae}tte og indkredse f{\ae}nomenet ’den lille d{\o}d’ som en m{\aa}de til at t{\ae}nke over b{\aa}de livet og d{\o}den (’den store d{\o}d’) p{\aa}. Hver evig eneste dag oplever vi – ogs{\aa} selvom vi nok kun sj{\ae}ldent eksplicit erkender og anerkender det – at m{\o}de ’den lille d{\o}d’ i alle dens mange forskellige afskygninger. I artiklen argumenteres der for, at vi s{\aa}ledes tentativt kan forst{\aa} denne ’lille d{\o}d’ b{\aa}de som en metafor, som et udtryk for aldring/tab af ’mikroliv’, som en p{\aa}mindelse og som en livsnerve. Det er artiklens forh{\aa}bning, at vi ved at forst{\aa} livet som en kortere eller l{\ae}ngere r{\ae}kke af ’sm{\aa} d{\o}dsfald’ kan blive bedre i stand til at v{\ae}rds{\ae}tte den tid, som vi hver is{\ae}r f{\aa}r mulighed for at opleve.",
keywords = "Den lille d{\o}d, den store d{\o}d, metafor, mikroliv, livsnerve, aldring, p{\aa}mindelse",
author = "Jacobsen, {Michael Hviid}",
year = "2019",
language = "Dansk",
volume = "36",
pages = "63--68",
journal = "Omsorg",
issn = "0800-7489",
publisher = "Fagbokforlaget",
number = "3",

}

Jacobsen, MH 2019, ''Den lille død'', Omsorg, bind 36, nr. 3, s. 63-68.

'Den lille død'. / Jacobsen, Michael Hviid.

I: Omsorg, Bind 36, Nr. 3, 2019, s. 63-68.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - 'Den lille død'

AU - Jacobsen, Michael Hviid

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - Denne artikel forsøger at italesætte og indkredse fænomenet ’den lille død’ som en måde til at tænke over både livet og døden (’den store død’) på. Hver evig eneste dag oplever vi – også selvom vi nok kun sjældent eksplicit erkender og anerkender det – at møde ’den lille død’ i alle dens mange forskellige afskygninger. I artiklen argumenteres der for, at vi således tentativt kan forstå denne ’lille død’ både som en metafor, som et udtryk for aldring/tab af ’mikroliv’, som en påmindelse og som en livsnerve. Det er artiklens forhåbning, at vi ved at forstå livet som en kortere eller længere række af ’små dødsfald’ kan blive bedre i stand til at værdsætte den tid, som vi hver især får mulighed for at opleve.

AB - Denne artikel forsøger at italesætte og indkredse fænomenet ’den lille død’ som en måde til at tænke over både livet og døden (’den store død’) på. Hver evig eneste dag oplever vi – også selvom vi nok kun sjældent eksplicit erkender og anerkender det – at møde ’den lille død’ i alle dens mange forskellige afskygninger. I artiklen argumenteres der for, at vi således tentativt kan forstå denne ’lille død’ både som en metafor, som et udtryk for aldring/tab af ’mikroliv’, som en påmindelse og som en livsnerve. Det er artiklens forhåbning, at vi ved at forstå livet som en kortere eller længere række af ’små dødsfald’ kan blive bedre i stand til at værdsætte den tid, som vi hver især får mulighed for at opleve.

KW - Den lille død, den store død, metafor, mikroliv, livsnerve, aldring, påmindelse

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 36

SP - 63

EP - 68

JO - Omsorg

JF - Omsorg

SN - 0800-7489

IS - 3

ER -

Jacobsen MH. 'Den lille død'. Omsorg. 2019;36(3):63-68.